"Κεραυνοί" Αγγελόπουλου για παραλείψεις σε βάρος της Ηλείας

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Άγγελος Αγγελόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε την εγκληματική παράλειψη της Ηλείας από τις αναστολές

δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Οι επιχειρηματίες του Νομού μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, βιώνουν την κατάρρευση της οικονομικής ζωής, αφού επιπρόσθετα με τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών των προηγούμενων ετών (πυρκαγιές 2007 - σεισμοί 2008), που επέφεραν στασιμότητα έως και  εξαθλίωση στις επιχειρήσεις τους, επιβαρύνονται και με τις δυσβάστακτες συνέπειες του ξεσπάσματος της οικονομικής κρίσης.

Το Επιμελητήριο μας, όπως και οι υπόλοιποι φορείς του Νομού μας (Ομοσπονδίες, Εμπορικοί Σύλλογοι, Επαγγελματικά Σωματεία κ.λπ.), αγωνιώντας για την πορεία της οικονομίας και ενίσχυση της στήριξης των επιχειρήσεων της Ηλείας, επανειλημμένως έδωσαν τη μάχη για την θέσπιση αποφάσεων από μέρους των εκάστοτε Κυβερνήσεων για την ανασυγκρότηση του κοινωνικοοικονομικού ιστού της περιοχής μας.

Πετύχαμε, με συνεχείς οχλήσεις και παραστάσεις μας στα αρμόδια Υπουργεία, τις ευνοϊκές αποφάσεις για την χορήγηση πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων δάνειων και για ρυθμίσεις οφειλών, την αναστολή των πυρόπληκτων δανείων και άλλων χρηματοπιστωτικών μέτρων για την καταπολέμηση της οικονομικής δυσπραγίας.

Με συντονισμένες κινήσεις τα τελευταία δύο χρόνια και για την διευκόλυνση των επιχειρηματιών μας δεν σταματήσαμε να διεκδικούμε και συνεχίζουμε να πιέζουμε  ακόμα και σήμερα τόσο για την εκ νέου διετή αναστολή πληρωμής πυρόπληκτων δανείων, η παράταση της οποίας λήγει την 31/12/2011, όσο και για την διετή αναστολή πληρωμής σεισμόπληκτων δανείων που δεν έχει δοθεί και έχει λήξει την 30/06/2011, όπως ακριβώς έγινε και με τα πυρόπληκτα δάνεια, καθώς οι δραματικές εξελίξεις της αγοράς έχουν εξαφανίσει τα όποια αποθέματα ρευστότητας με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να οδηγούνται σε πιστωτική ασφυξία και να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Παρόλη όμως τη συνεχή και επίμονη προσπάθεια των παραγωγικών τάξεων του Νομού μας ο Υπουργός δεν έχει υπογράψει την αναστολή των σεισμοδανείων, που είναι ο φάκελος 842 αρμοδίας του, ενώ στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών το Υπουργείο Οικονομικών προέβη σε σχετικές αποφάσεις με τις οποίες εδόθη α) η  παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου σε δάνεια που θα χορηγούνταν σε συγκεκριμένους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλη την Επικράτεια αλλά και β) η δυνατότητα  παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών που προέρχονταν από δάνεια που είχαν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις για πάγιες εγκαταστάσεις και κεφάλαια κίνησης και η 3ετής αναστολή καταβολής οφειλόμενων δόσεων για δάνεια που  είχαν χορηγηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε επιχειρήσεις για  συγκεκριμένους μόνο Νομούς.

Αποκαλύπτουμε την εγκληματική παράλειψη του Νομού μας από τις αναστολές πληρωμής οφειλών για 3 έτη.

Ενδεικτικά παραθέτουμε σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών: α) οικ. 2/2134/0025/26-10-2010 για Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, β) οικ.  2/6540/0025/19-01-2011 για Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Ιδιωτικές επιχειρήσεις επεξεργασίας συμπύρηνων ροδάκινων, γ) οικ. 2/23249/0025/15-03-2011 για συνεταιριστικές και ιδιωτικές οινοποιητικές οργανώσεις, δ) 2/25258/0025/21-04-2011 για Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις τυποποίησης ελαιολάδου, ε) 2/20592/0025/06-07-2011 για πτηνοτροφικές επιχειρήσεις–εκμεταλλεύσεις και συνεργαζόμενους πτηνοτρόφους, στ) 2/35562/0025/24-08-2011 για υδατοκαλλιεργητικές επιχειρήσεις, με τις οποίες εδόθη η παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου σε δάνεια που θα χορηγούνταν, κ.λπ.

Επίσης, με την υπ΄ αριθμ. 2/31728/0025/30-06-2010 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών εδόθη η δυνατότητα 3ετούς αναστολής  καταβολής των οφειλόμενων δόσεων σε επιχειρήσεις, που χορηγήθηκαν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και που είναι  εγκαταστημένες και λειτουργούν στους Νομούς Καβάλας, Δυτ. Μακεδονίας, Ημαθίας, Φλώρινας, Καστοριάς και Κιλκίς, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, Πέλλας και Σερρών.

Με την υπ΄αριθμ. 2/20087/0025/30-06-2010 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, εδόθη η δυνατότητα α) παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσοστό 80% για τη ρύθμιση των μέχρι 31/12/2009, ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών και μέχρι του ποσού των 15.000.0000 ευρώ ανά επιχείρηση, που προέρχονταν από δάνεια που είχαν χορηγηθεί για πάγιες εγκαταστάσεις και κεφάλαια κίνησης και β) αναστολής καταβολής των οφειλόμενων για το χρονικό διάστημα από 1/01/2010 έως και 31/12/2013 δόσεων, με αντίστοιχη επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας των δανείων μέχρι την 31/12/2022, για δάνεια που είχαν χορηγηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε επιχειρήσεις που είναι  εγκαταστημένες και λειτουργούν στο Νομό Δράμας.

Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση για τις αποφάσεις αυτές, που δίνουν τις αναστολές των οφειλών σε άλλους νομούς της Ελλάδος, που πολύ καλά εδόθησαν, όμως έπρεπε να προηγηθεί των αποφάσεων αυτών η Ηλεία, στην οποία είχαμε δύο αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές (φωτιές – σεισμούς).

Οι Βρυξέλλες εγκρίνουν την εφαρμογή τέτοιων αποφάσεων πρώτα σε περιοχές που έχουν  υποστεί φυσικές καταστροφές για την αποκατάσταση του οικονομικού και κοινωνικού τους ιστού.
Γι αυτό ζητούμε να υπογραφούν και για την Ηλεία ΑΜΕΣΑ οι σχετικές αποφάσεις.
Θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα στο προκλητικό γεγονός της απόφασης για το  Νομό Δράμας, η οποία εμπεριέχει την 3ετή αναστολή και δίνει ακόμη το δικαίωμα σε όσους δεν είχαν λάβει δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, να λάβουν ανά επιχείρηση 15.000.000 ευρώ.

Στο Νομό Δράμας, που είναι προκλητική η απόφαση και για αυτήν συμφωνούμε και δεν έχουμε αντίρρηση. Ας λάβουν όμως υπόψη τους οι επαγγελματίες, ότι από τον Νομό αυτόν εκλέγεται Υπουργός της Κυβέρνησης.
Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτική ηγεσία και όλους τους  αρμόδιους, ότι η ΤΡΟΙΚΑ επιτρέπει να δοθούν εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου σε δάνεια μέχρι και την 31/12/2011.

Άρα πρέπει να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις για ΑΝΑΣΤΟΛΗ πληρωμών στις Τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ταχύτατα από το Υπουργείο Οικονομικών.
Για το σοβαρό αυτό θέμα, που κρέμεται η τοπική οικονομία του Νομούς μας, καλούμε την Κυριακή 18/09/2011 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου τους Εμπορικούς Συλλόγους του Νομού μας για να συζητήσουμε και τα έκτακτα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Η συνεδρίαση της Κυριακής θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών μας.

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη