Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο

Ελπίδες για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας γεννά η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στις περιοχές του Ιονίου Πελάγους,

Ελπίδες για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας γεννά η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στις περιοχές του Ιονίου Πελάγους, του Κορινθιακού Κόλπου και του Νότιου Κρητικού Πελάγους.

Χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης προκήρυξαν διαγωνισμό που καλεί ξένες γεωφυσικές εταιρείες να κάνουν επιστημονικές έρευνες.

Ολο το θαλάσσιο υπέδαφος του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης μπαίνει στο επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες και θα κληθούν μέσα στο 2012 να ρίξουν... γεωτρύπανα.

Οπως έχει αποκαλύψει το "Εθνος" στις ελληνικές αρχές υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στον Πατραϊκό Κόλπο υπάρχουν βεβαιωμένα 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και στην Κυπαρισσία κυμαίνονται από 9 μέχρι 27 εκατομμύρια βαρέλια.

Η σημασία του εντοπισμού και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων είναι προφανής μέσα από το τι έχει δώσει μέχρι σήμερα ο Πρίνος στην ελληνική οικονομία. Κάθε χρόνο πληρώνουμε 12 με 14 δισ. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου και τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 4% με 5% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε 120 εκατ. βαρέλια τον χρόνο. Ο Πρίνος κάλυπτε το 1/5 των αναγκών μας και έχει δώσει αθροιστικά 600 εκατ. δολάρια στην ελληνική οικονομία.

Εκτιμάται πως μπορούν να καλυφθούν το 1/5 με το 1/3 των πετρελαϊκών μας αναγκών με έσοδα γύρω στα 1 με 1,5 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως. Η διαδικασία των σεισμικών ερευνών αφορά στην απόκτηση δεδομένων μη αποκλειστικού χαρακτήρα (Non-exclusive seismic surveys), από εξειδικευμένες γεωφυσικές εταιρείες του κλάδου, που θα αναλάβουν το κόστος των ερευνών.

Το σύνολο των τεχνικών και επιστημονικών αποτελεσμάτων που θα προκύψουν θα δοθεί στο ελληνικό δημόσιο, ενώ οι εταιρείες θα διατηρήσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το δικαίωμα διάθεσης των δεδομένων αυτών στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα σχεδιάσουν να επενδύσουν για παραγωγή υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Ετσι, η δαπάνη θα επιμεριστεί σε περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα συλλέξει αξιόπιστα στοιχεία με τα οποία θα αξιολογήσει το πιθανό πετρελαϊκό δυναμικό, προκειμένου να καθορίσει τις πλέον συμφέρουσες για το ελληνικό Δημόσιο προϋποθέσεις ώστε να δρομολογηθεί γύρος παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές, εντός του 2012.

Η διαδικασία της διεθνούς προκήρυξης για την υποβολή αιτήσεων θα ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από τη δημοσίευση της προκήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με την κατάθεση των φακέλων από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Πηγή

ethnos.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη