Οι Ηλείοι επιστρέφουν στη γεωργία - Προϋποθέσεις και προοπτικές

Το ταξίδι από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια για αναζήτηση νέας επαγγελματικής στέγης εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν αποτελεί κάτι καινούριο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με

το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 21 Ιανουαρίου αποκλειστικά μαζί με μια ειδική έκδοση για τον νέο νόμο 4015/2011 για τους συνεταιρισμούς.

Η στροφή όμως στον πρωτογενή τομέα και μάλιστα στο βαθμό που πραγματοποιείται σήμερα είναι κάτι πρωτόγνωρο με ανθρώπους που δεν είχαν στο παρελθόν εμπειρία από γεωργικές εργασίες να «σηκώνουν τα μανίκια» και να «πέφτουν με τα μούτρα» στη γεωργική παραγωγή. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα στην Περιφέρεια της Ηπείρου και στο νομό Ηλείας. Πριν ξεκινήσει πάντως κάποιος την ενασχόληση του επαγγελματικά καλό είναι να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ώστε να δηλωθεί ως κατά επάγγελμα αγρότης.

Πως γίνομαι αγρότης
Η διαδικασία για να γίνει κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως σύνθετη. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να εμφανιστεί στο αγροτικό δυναμικό για το έτος 2012:

1. Καταρχήν πρέπει να έχει στην κατοχή του κάποια αγροτεμάχια είτε ιδιόκτητα, είτε ενοικιαζόμενα τα οποία και θα καλλιεργηθούν στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2011 – 2012).

2. Πρέπει τον καιρό που θα γίνονται οι δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), τα αγροτεμάχια αυτά να δηλωθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Φέτος υπάρχουν πληροφορίες πως το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανοίξει νωρίτερα από τα προηγούμενα έτη, ίσως κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

3. Αφού γίνει η δήλωση καλλιέργειας, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να εγγραφεί στον ΟΓΑ.

4. Αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω βήματα απαραίτητη είναι η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών.  

5.Τέλος στη φορολογική δήλωση που θα κάνει του χρόνου πρέπει να δηλώσει γεωργικό εισόδημα τουλάχιστον στο 35% του συνολικού εισοδήματος.

Πρέπει να σημειωθεί πως από τη στιγμή που κάποιος-α προχωρήσει και ενταχθεί στο αγροτικό δυναμικό, μπορεί να αιτηθεί ένταξης στα διάφορα κοινοτικά προγράμματα που αφορούν τον αγροτικό πληθυσμό. Χάνει όμως το δικαίωμα (κατά πάσα πιθανότητα) να ενταχθεί σε πρόγραμμα «Νέων Αγροτών», αν και όποτε το συγκεκριμένο πρόγραμμα βγει.

Χρειάζεται επίσης προσοχή στη σύνταξη των απαραίτητων εγγράφων για το πρόγραμμα της Ενιαίας Ενίσχυσης ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να λάβουν την επιδότηση-ενίσχυση του Νέου Γεωργού. Καλό είναι να είναι έγκαιρα ενημερωμένοι και να συμβουλεύονται γεωπόνους ή αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Τι να καλλιεργήσει κάποιος σε λίγα στρέμματα για να ζήσει την οικογένεια του;
Η απάντηση με πολύ λίγα λόγια είναι «μάλλον κηπευτικά». Υπάρχουν και πολλές άλλες καινοτόμες καλλιέργειες που ακούγονται θετικές ειδήσεις ως προς την ανταπόκριση τους από την αγορά, αλλά από την άλλη πλευρά όταν το αντικείμενο είναι η επιβίωση καλό είναι να αποφεύγονται τα πειράματα. Βέβαια η επιλογή των καλλιεργειών είναι ένα σύνθετο ζήτημα, στο οποίο σίγουρα θα βοηθούσε η υλοποίηση μιας έρευνας αγοράς.

Επιστροφή στις ρίζες στην Ηλεία
Το ενδιαφέρον για την επιστροφή στον πρωτογενή τομέα στο νομό της Ηλείας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας Θοδωρή Βασιλόπουλο εμφανίζονται μαζικά άνθρωποι κάθε ηλικίας στα γραφεία της Ένωσης ώστε να ενημερωθούν για τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να πραγματοποιήσουν ώστε να δηλωθούν ως κατά επάγγελμα αγρότες.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ανθρώπων κατάγονται από την Ηλεία και επιστρέφουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους από τα μεγάλα αστικά κέντρα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο μέσα από την οικονομική κρίση που διανύουμε. Οι νέοι καλλιεργητές όπως μας ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανθρώπων.

Τα μέλη της πρώτης ομάδας διαθέτουν γνώση των αγροτικών εργασιών από τους γονείς τους και έτσι είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της ζωής τους και στις αγροτικές εργασίες. Η δεύτερη ομάδα δε διαθέτει προηγούμενη εμπειρία αλλά αποτελείται κυρίως από μορφωμένους ανθρώπους που για να καλύψουν την απειρία τους είναι ιδιαίτερα δραστήριοι και διασταυρώνουν απόψεις γύρω από τις σημαντικές αποφάσεις που καλούνται να λάβουν.

Και οι δύο κατηγορίες πάντως σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο «έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά», πολλοί δε έχουν οργανωθεί ομαδικά τις περισσότερες φορές κατά οικογένειες και έχουν χωρίσει τις εργασίες προκειμένου να έχουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.  Ο κ. Βασιλόπουλος συστήνει στους νέους αγρότες να ασχοληθούν με τις παραδοσιακές καλλιέργειες της Ηλείας και να μην πειραματιστούν τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο με νέες καλλιέργειες.

Στην Ηλεία οι γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα τις καλλιέργειες καρπουζιού, πατάτας, κορινθιακής σταφίδας, φράουλας, κρεμμυδιών και κηπευτικών. Το κλειδί στην υπόθεση σύμφωνα πάντα με τον κ. Βασιλόπουλο είναι κατά το αρχικό στάδιο η καλλιέργεια να μην είναι μεγάλη και η έμφαση να δοθεί στη διάθεση του προϊόντος.

Οι νέοι παραγωγοί για να επιτύχουν στο εγχείρημα τους πρέπει να πουλήσουν οι ίδιοι το προϊόν τους σε λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ αλλά και πόρτα-πόρτα ή σε εξαγωγές και να μεταδώσουν το μήνυμα ότι είναι ποιοτικό τυποποιώντας το παράλληλα μόνοι τους.   

Εμείς θα συμπληρώσουμε μόνο την φράση του Παναγιώτη Γεννηματά Επίτιμου Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που ανέφερε όταν ήλθε στον Πύργο σε εκδήλωση της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών. «Ο θησαυρός βρίσκεται στη γη που πατάμε και δεν εννοώ το πετρέλαιο, αλλά τη γεωργία…», μιλώντας για το σημείο επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας στην Ηλεία.

Πηγή

agronews.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ