Οι νέοι της Ηλείας γυρνούν στην αγροτιά

Στήριξη από την Περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ και προγραμμάτων - Το 2009 οι αιτήσεις νέων αγροτών ήταν 250 και το 2016 έφτασαν τις 650!

Του Γιάννη Σπυρούνη

Τη μεγάλη στροφή των νέων στην Ηλεία στον αγροτικό τομέα, αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τους νέους αγρότες. Στη συνάντηση που έγινε χθες στο Καπελέτο, μεταξύ του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Κατσιφάρα και συνεργατών του με νέους αλλά και παλιότερους αγρότες της περιοχής, συζητήθηκαν οι δυνατότητες στήριξής τους μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και επισημάνθηκε η θέληση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα στην Ηλεία. Ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και ο υπεύθυνος για τα προγράμματα ΕΣΠΑ της ΠΔΕ Θανάσης Πετρόπουλος, ανέφεραν στους αγρότες τις δυνατότητες που υπάρχουν, ενώ όλοι μαζί επισκέφθηκαν με τον κ. Κατσιφάρα καλλιέργειες νέων αγροτών στην περιοχή.

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλο, μίλησαν με τους αγρότες στο Καπελέτο και ήταν απόλυτοι ως προς την πρόθεση της Περιφέρειας να στηρίξουν τις προσπάθειες των αγροτών στην περιοχή ώστε να τονωθεί η οικονομία. Τόνισαν δε πως πέρα από την καθαρά αγροτική παραγωγή, οι αγρότες θα πρέπει να εστιάσουν και στη μεταποίηση και στην καινοτομία. Μάλιστα επισημάνθηκαν και οι δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τα προγράμματα για νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης, το Leader και το πρόγραμμα καινοτομίας. Εκεί επισημάνθηκε πως ιδιαίτερα στην Ηλεία, η αύξηση του ενδιαφέροντος για τους νέους αγρότες είναι ίσως η υψηλότερη στην Ελλάδα. Το 2009 στο ξεκίνημα της κρίσης οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ήταν 250. Το 2014 ανέβηκαν στις 350 και το 2016 έφτασαν τις 650, μια αυξητική τάση που φανερώνει πως οι νέοι αναζητούν επαγγελματική διέξοδο στον πρωτογενή τομέα με απίστευτους ρυθμούς….

Επίσκεψη Κατσιφάρα σε καλλιέργειες

agrotes kats kapeleto1

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας επισκέφθηκε τις καλλιέργειες, δοκίμασε προϊόντα και άκουσε από τους νέους που αποφάσισαν να μείνουν στον τόπο τους και να δουλέψουν την γη τους, πόσο σημαντική αποδείχθηκε η χρηματοδότηση που πήραν. Στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επισκέφθηκε το τυροκομείο Γιάννη Λιανάκη και ξεναγήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του , που επίσης χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ (της προηγούμενης περιόδου 2007-2014). Σε δηλώσεις του τόνισε πως «… η αναδιοργάνωση του πρωτογενή τομέα είναι πολιτική προτεραιότητα της Περιφέρειας. Θέλουμε αγρότες καινοτόμους, βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, εξωστρεφείς, με ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Στόχος μας είναι να φέρουμε μπροστά την παραγωγή. Δηλαδή πρώιμη παραγωγή για να κερδίσουμε σε χρόνο και σε εισόδημα των αγροτών. Επιλέξαμε σήμερα να έρθουμε να δούμε καινοτόμες, πρωτοποριακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή. Είναι δίπλα μας και πρέπει να τους δώσουμε τη σημασία που έχουν.
Μιλήσαμε με τους νέους αγρότες, έχουμε ένα σχέδιο ως Περιφέρεια και το ξετυλίγουμε για τη διαχείριση της νέας προγραμματικής περιόδου. Ολοκληρώνεται η φάση της προκήρυξης των νέων αγροτών και εγκρίθηκαν πάνω από 1300 σχέδια και θα εγκριθούν μετά τις ενστάσεις περίπου 200 ακόμα. Ακολουθεί η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης και προετοιμαζόμαστε για το Leader που αφορά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες αλλά και μικρά δημόσια έργα στην ύπαιθρο.
Θέλουμε πραγματικά το σχέδιο μας που βασίζεται στο τρίπτυχο «σχεδιάζουμε και διεκδικούμε – υλοποιούμε και ολοκληρώνουμε» να ισχύσει και σε αυτό τον τομέα της αγροτικής οικονομίας. Δεν θέλουμε μισές δουλειές… Θέλουμε να υλοποιηθεί το σχέδιό μας για την ενθάρρυνση και στήριξη του πρωτογενή τομέα με ανταγωνιστικά προϊόντα. Είμαστε εδώ να διεκδικήσουμε για τον αγρότη, την ασφάλισή του, τις φυσικές καταστροφές και άλλα ζητήματα».

Στηρίζουν τα νέα παιδιά στην αγροτιά

agrotes kats kapeleto5

Ο Γιώργος Γεωργιτσόπουλος πατέρας νέου αγρότη στο Καπελέτο, μίλησε για τις αγωνίες του γιου του και της οικογένειας για το επαγγελματικό του μέλλον και τις δυνατότητες που υπάρχουν. «Ο γιος μου έμεινε εδώ γιατί είχαμε φτιάξει μια υποδομή. Οι εποχές είναι δύσκολες και το παλεύει με τη γη. Έχουμε εξασφαλίσει την πώληση σε μεγάλη αλυσίδα και προσπαθούμε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα. Είναι δύσκολη δουλειά αλλά το παλεύουμε. Το κράτος πιστεύουμε ότι είναι δίπλα, όχι όσο θα θέλαμε αλλά υπάρχουν και χειρότερα».
Νέος αγρότης ο Βασίλης Στρουμπούλης από το 2014, εγκατέλειψε την Αθήνα για να δημιουργήσει δενδρώδεις καλλιέργειες με συκιές και ροδιές. «Είδα ότι στην πόλη δεν υπάρχει δουλειά και έτσι αποφάσισα να αρχίσω με δέντρα και να γίνω αγρότης. Ήρθα από την Αθήνα, είναι δύσκολα στην αρχή, αλλά θα δείξει ο χρόνος. Οι καλλιέργειες που επέλεξα είναι «περίεργες». Το ελληνικό ρόδι και το σύκο έχουν ζήτηση. Το σύκο είναι ευαίσθητο. Μετά έχω σκεφτεί τη μεταποίηση, αλλά πρώτα χρειαζόμαστε παραγωγή και θέλουμε εφτά – οκτώ χρόνια στην αρχή. Για τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν την αγροτιά χρειάζεται υπομονή και κεφάλαιο για το ξεκίνημα…» εξήγησε.

Μαζί με τον κ. Κατσιφάρα βρέθηκαν ακόμα ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Αρβανιτάκης, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ και ο αντιδήμαρχος Χρήστος Παλαιολόγος.

agrotes kats kapeleto2

agrotes kats kapeleto3

agrotes kats kapeleto4

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ