Πέτρος Παπαδάτος: Αγροτική ανάπτυξη και Επιμελητήριο

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το εμπόριο έχουμε διαπιστώσει οτι στα προηγούμενα χρόνια, η ανάπτυξη ή η υστέρηση του είναι ευθεία ανάλογη με την πρόοδο ή μη της τοπικής μας

αγροτικής οικονομίας. Κινητήριος μοχλός ενός μεγάλου ποσοστού της οικονομίας της Ηλείας είναι η αγροτική παραγωγή. Το αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν έχει περάσει από πολλές μεταλλάξεις τις προηγούμενες δεκαετίες και σήμερα βρίσκεται στο μεταίχμιο της ιστορίας του.

Αφού πέρασε στις εντατικές καλλιέργειες με τη βιομηχανοποίηση της παραγωγής, την κατασκευή αρδευτικών δικτύων και την άλωση των μεγάλων Ευρωπαϊκών αγορών, πέρασε στο τέλμα των χωματερών, των άστοχων επιδοτήσεων και των εικονικών αποζημιώσεων, για να φθάσουμε σήμερα να παρατηρούμε πολλές ακαλλιέργητες εκτάσεις ή εκτάσεις αρδευόμενες να μετατρέπονται σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Στην Ηλεία σήμερα η πραγματικότητα σε αυτό τον τομέα έχει δύο πρόσωπα. Από τη μία πλευρά η εικόνα της εγκατάλειψης και από την άλλη οι λίγες ελπιδοφόρες αγροτικές επιχειρήσεις-οάσεις που δείχνουν το νέο δρόμο της ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα.
Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε μοντέλο στην παραγωγή των προϊόντων του συγκεκριμένου τομέα.

Πρέπει άμεσα να περάσουμε όσο γίνεται ποιό γρήγορα, από την εποχή της επιδότησης-αποζημίωσης στην εποχή της παραγωγής προϊόντων. Προϊόντων που όχι μόνο δεν θα μένουν αδιάθετα, αλλά θα βρίσκονται μπροστά, στην μάχη για ένταξη τους στο καλάθι των καταναλωτών.

Στα χρόνια που έρχονται ο τομέας της διατροφής αποκτά ιδιαίτερη δυναμική και ουσιαστικά γίνεται το νέο όπλο ανάπτυξης στις οικονομίες των χωρών στις επόμενες δεκαετίες.
Η Ηλεία που έχει όλα τα προσόντα να γίνει ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας, όπως το έκανε πολλές φορές στο παρελθόν, πρέπει να προετοιμαστεί γι΄αυτή την εποχή.
Το μέλλον μιας αναπτυσόμενης και δυναμικής αγοτικής οικονομίας, στα όρια και την πραγματικότητα της Ηλείας, έχει συγκεκριμένη διαδρομή που μπορεί να περιγραφεί εν συντομία ως ακολούθως.

Ο μικρός και πολύ μικρός κλήρος στο Νομό είναι ανασταλτικός παράγοντας στο νέο σχέδιο, όμως δεν μπορεί να αλλάξει με οιαδήποτε μορφή βίαιας σχεδιασμένης αναδιανομής. Μετά τις συναιτεριστικές προσπάθειες των προηγούμενων δεκαετιών που λοξοδρόμισαν και απέτυχαν στη πλειοψηφία τους, σήμερα το περιβάλλον απαιτεί νέες εταιρικές συνεργασίες, όπου οι παραγωγοί μοιράζονται τη γή τον εξοπλισμό και παράγουν, συσκευάζουν και εμπορεύονται, τα προϊόντα τους.

Οι εταιρικές αγροτικές Α.Ε. είναι ο μονόδρομος για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Ηλεία. Το Επιμελητήριο Ηλείας έχει θέση σε αυτή τη διαδρομή;

Ένα απαξιωμένο Επιμελητήριο που για όλους μας είναι μόνο μια συνδρομή που δεν μας επιστρέφει οτιδήποτε σαν ανταπόδοση έχει πρωτεύοντα ρόλο στην ίδρυση οργάνωση και υποστήριξη των αγροτικών εταιρικών σχημάτων και των προϊόντων τους.

Το Επιμελητήριο αφού συντονίσει τη δράση του στον τομέα με την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτεία, μπορεί να προκαλέσει προγράμματα υποστήριξης για τη δημιουργία αυτών των νέων επιχειρηματικών αγροτικών σχημάτων. Το επιμελητήριο μπορεί να πραγματοποιεί σε συνεργασία με την πολιτεία έρευνες αγοράς για τις καλλιέργειες και τους τύπους των προϊόντων που έχουν ζήτηση στις αγορές. Το Επιμελητήριο μπορεί να συμμετέχει σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις όπου θα προβάλλει τα προϊόντα μας ανοίγοντας νέες αγορές και νέες συνεργασίες.

Όλα αυτά που θα μπορούσαν να είναι σήμερα πραγματικότητα, αφού τα προβλήματα έρχονται από το παρελθόν, δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα και η μέχρι σήμερα διοίκηση του Επιμελητηρίου των κκ Αγγελόπουλου, Νικολούτσου και Σκορδαλή έχει ευθύνη στο σύνολό της.

Έχουν ευθύνη γιατί κατανάλωσαν πολύτιμους πόρους του Επιμελητηρίου σε ταξίδια ανά την υφήλιο και το αποτέλεσμα αυτών των ταξιδιών της διοίκησης είναι ανύπαρκτο. Βεβαίως πως μπορεί ο κοινός νούς να δεχτεί ότι σήμερα οι κκ της προηγούμενης διοίκησης και νέοι υποψήφιοι, έχουν αλλάξει και έχουν άλλους στόχους, όταν με τις μέχρι τώρα πράξεις τους έχουν σπαταλήσει τους πόρους μας χωρίς αντίστοιχο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη;

Έχουν ευθύνη γιατί εδώ και 5,5 χρόνια δεν συγκάλεσαν ποτέ συμβούλιο με θέμα την ανάπτυξη, δεν συγκαλεσαν ποτέ και παρά τις εκκλήσεις μας συμβούλιο του Επιμελητηρίου για να συμφωνήσουμε στα απαραίτητα μέτρα για το ξεπέρασμα της κρίσης ακόμα και μετα τις φονικές πυρκαϊές του 2007.

Η Ανανεωτική Επιμελητηριακή Κίνηση για την Ανάπτυξη και την Πρόοδο έχει με συνέπεια και  επιμονή υπηρετήσει τη διαδρομή της ανάπτυξης απο τη θέση της αντιπολίτευσης του Επιμελητηρίου Ηλείας, με προτάσεις και παρεμβάσεις και με όπλο της τη σταθερή πορεία και τη συνέπεια των προσώπων που τη συνθέτουν.

Σήμερα αφού στις εκλογές του 2006 για ελάχιστες ψήφους βρέθηκε στη θέση της αντιπολίτευσης του ΕΒΕ Ηλείας, κατέρχεται στις εκλογές με την πρόταση της στους επιχειρηματίες της Ηλείας και με βασικά όπλα της τις τεκμηριωμένες προτάσεις χωρίς λαϊκισμούς, τη συνεπή σταθερή στάση της και την ειλικρίνεια των προθέσεων της που έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα στην πράξη.

Από τους εμπορους, τους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες της Ηλείας ζητάμε το αυτονόητο. Να ασχοληθούν με τις εκλογές του επιμελητηρίου Ηλείας και αφού εξερευνήσουν τις προθέσεις και τα προγράμματα των υποψηφίων, να αποφασίσουν για το που θέλουν να πάει ο Νομός και με ποιά διοίκηση.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ