Παράταση για την "Καινοτόμα νεανική επιχειρηματικότητα" με επιδότηση 60 %

O Πρόεδρος της Επιμελητηριακής Εταιρείας Ανάπτυξης Ηλείας και του Επιμελητηρίου Ηλείας κος Άγγελος Αγγελόπουλος ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο,

ότι με την αριθμ. Πρωτ.:Oικ. 13151/2877 / 21-09-2011 της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας  παρατείνεται  το Πρόγραμμα «ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΕ) του ΕΣΠΑ 2007-2013, έως και την 14:00 (02:00μμ) ώρα της 18ης Οκτωβρίου 2011 (18-10-2011).

Για την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος φορέας υλοποίησης του προγράμματος θα είναι η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Δ. Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων  (ως μέλος του ΕΦΕΠΑΕ), στην οποία το Επιμελητήριο Ηλείας συμμετέχει ως εταίρος.

1. ΤΥΠΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1.1    Φυσικά πρόσωπα – Υπό ίδρυση Επιχειρήσεις
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου τα οποία έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της επενδυτικής πρότασης και τα οποία επιθυμούν να ιδρύσουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεωτικά θα συσταθούν και θα έχουν ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας μετά την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.

Για προτάσεις που υποβάλλονται εντός του 2011, οι υπό ίδρυση επιχειρήσεις  θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στον Ελληνικό χώρο και να ιδρύονται με κατ΄ ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 51% και αποκλειστικής διαχείρισης,  από φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι άνεργα ή μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από την 01-01-2010 μέχρι και την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.

Επίσης τα άτομα αυτά δεν πρέπει να έχουν τη γεωργική ιδιότητα, να μην αποτελούν μέλος αγροτικής οικογένειας και να μην είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

Αντιστοίχως, για προτάσεις που υποβάλλονται εντός του 2012, οι υπό ίδρυση επιχειρήσεις  θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στον Ελληνικό χώρο και να ιδρύονται με κατ΄ ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 51% και αποκλειστικής διαχείρισης, από φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι άνεργα ή μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από την 01-01-2011 μέχρι και την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος και ομοίως για τα υπόλοιπα έτη που θα διαρκέσει το πρόγραμμα.

1.2    Νεοσύστατες Επιχειρήσεις
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν και οι νεοσύστατες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίες κατά το έτος υποβολής της επενδυτικής πρότασης έχουν συσταθεί και κάνει έναρξη δραστηριότητας αλλά δεν έχουν συμπληρώσει μία πλήρη διαχειριστική χρήση. Ελλείψει διαχειριστικών χρήσεων και στοιχείων, οι επιχειρήσεις αυτές αξιολογούνται ως υπό ίδρυση επιχειρήσεις.

Για προτάσεις που υποβάλλονται εντός του 2011, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν καταστατική έδρα και να δραστηριοποιούνται στον Ελληνικό χώρο. Επίσης θα πρέπει οι επιλέξιμοι εταίροι να είναι φυσικά πρόσωπα με κατ΄ ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 51% στο μετοχικό κεφάλαιο και με την ευθύνη της αποκλειστικής διαχείρισης,  τα οποία είναι άνεργα ή μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από την 01-01-2010 μέχρι και την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος (Αντίστοιχα, για προτάσεις που υποβάλλονται εντός του 2012, από την 01-01-2011 μέχρι και την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος και ομοίως για τα υπόλοιπα έτη που θα διαρκέσει το πρόγραμμα).

1.3  Νέες Μικρές και πολύ Μικρές Επιχειρήσεις
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίες:
-    Για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται εντός του 2011 θα πρέπει, μέχρι και την 31-12-2010 να έχουν κλείσει από τουλάχιστον μία (1) έως και πέντε (5) πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και να επιδιώκουν (α) την ανάπτυξη / διάθεση / εμπορευματοποίηση νέων προϊόντων ή υπηρεσιών μη αξιοποιημένης γνώσης / τεχνογνωσίας ή/και, (β) την επέκταση / ριζική διαφοροποίηση των προϊόντων / υπηρεσιών τους ή / και, (γ) την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και διεργασιών στην παραγωγική διαδικασία  / διαδικασία παροχής υπηρεσιών τους, δια μέσου της υλοποίησης και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών.

-    Για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται εντός του 2012 θα πρέπει, μέχρι και την 31-12-2011 να έχουν κλείσει από τουλάχιστον μία (1) έως και πέντε (5) πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και ομοίως για τα υπόλοιπα έτη που θα διαρκέσει το πρόγραμμα.

Για τις ανάγκες του προγράμματος (και μόνο) χαρακτηρίζεται ως νέα, μια επιχείρηση που έχει κλείσει από μία έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις.  

2.    ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ
Στο πλαίσιο της Προγράμματος «ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από:

•    €30.000,00 έως €300.000,00 ευρώ για επενδυτικά σχέδια μεταποιητικού χαρακτήρα καθώς και για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται στους τομείς – κλάδους 36, 37, 38, και 39 (NACE 2008),

•    €20.000,00 έως €200.000,00 ευρώ για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται σε όλους τους υπόλοιπους επιλέξιμους κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων του παρόντος.

3.    ΥΨΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΣΤΟΧΟΙ
Δημόσια Δαπάνη – Δημόσια Χρηματοδότηση   
Το συνολικό ποσοστό ισοδύναμης Δημόσιας Χρηματοδότησης ανέρχεται στο 60% για ολόκληρη την επικράτεια για επενδυτικά σχέδια που αφορούν όλες τις επιλέξιμες επενδυτικές δραστηριότητες του παρόντος.

Το υπόλοιπο ποσό πέρα της Δημόσιας Χρηματοδότησης για την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού θεωρείται Ιδιωτική Συμμετοχή του έργου. Η Ιδιωτική Συμμετοχή δύναται να αποτελείται από την Ίδια Συμμετοχή ή και Τραπεζικό Δανεισμό. Σε κάθε περίπτωση η Ίδια Συμμετοχή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 25% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

4.    ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, με δυνατότητα εξάμηνης (6) παράτασης, εφόσον το αίτημα υποβληθεί πριν την τυπική ημερομηνία ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.


5.    ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Η επενδυτική πρόταση υποβάλλεται ηλεκτρονικά µε το «Έντυπο Υποβολής», το οποίο παράγεται κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων που παρέχει το ΥΠΟΙΑΝ.  

Ως χρόνος έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης του παρόντος προγράμματος (24-05-2011).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟ 01-08-2011 ΕΩΣ 18-10-2011

6. ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΚΑΔ

Ως επιλέξιμες δραστηριότητες θεωρούνται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που εντάσσονται στους οριζόμενους στο Παράρτημα ΙΙΙ του οδηγού , αναλυτικά στον Οδηγό Εφαρμογής στις σελίδες .: 91 έως 95.

             Πληροφοριακό υλικό, το έντυπο υποβολής όπως και τα έντυπα της πρόσκλησης, καθώς και τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στην ιστοσελίδα του  Επιμελητηρίου μας www.heliachamber.gr καθώς και στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:
•    του ΥΠΟΙΑΝ (www.ypoian.gr),
•    της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (www.ggb.gr)
•    της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr),
•    του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr)
•    ( www.espa.gr, www.ependyseis.gr/mis )
•    των εταίρων του ΕΦΕΠΑΕ και των συνεργαζόμενων με τον ΕΦΕΠΑΕ Τραπεζικών Ιδρυμάτων και Φορέων (Βλέπε Παράρτημα VIII οδηγού).

Προσοχή: Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά ΜΟΝΟ μέσω του δικτυακού τόπου (ιστοσελίδα), www.ependyseis.gr, www.ependyseis.gr/mis στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέρχονται και μέσω συνδέσμων των ανωτέρω αναφερόμενων ιστοσελίδων.
Για αναλυτικότερες πληροφορίες καθώς και παραλαβή των προτάσεων στα γραφεία του Επιμελητηρίου μας στον 3ο & στον 2ο όροφο, και τηλ. Επικ. 26210 36895 & 35113.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ