Ποδαρικό με φορολογικούς ελέγχους στην Ηλεία

Στο στόχαστρο δεκάδες επιχειρήσεις στο Νομό - Από τις Δ.Ο.Υ. για τις χρήσεις που παραγράφονταν τέλη του 2016 - Παράταση ενός έτους - Σε «ομηρία» για χρόνια με το φόβο ελέγχου εκατοντάδες επαγγελματίες

Με μια δυσάρεστη έκπληξη, έκανε ποδαρικό το 2017 για πληθώρα επαγγελματιών της Ηλείας, που με το καλημέρα… παρέλαβαν «ραβασάκια» με εντολές φορολογικών ελέγχων στις επιχειρήσεις τους! Πρόκειται για εντολές που είχαν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια και δεν είχαν ολοκληρωθεί καθώς οι γνωστοποιήσεις που εστάλησαν από τις Δ.Ο.Υ. του Νομού κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αφορούν υποθέσεις παλαιότερων ετών που με την έλευση του νέου έτους θα παραγράφονταν. Πλέον, παρατείνεται το δικαίωμα του Δημοσίου για ένα ακόμα έτος, δηλαδή μέχρι τις 31-12-2017.
Ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει είναι μεγάλος και οι επαγγελματίες του Νομού, εμφανίζονται τρομοκρατημένοι καθώς οι γνωστοποιήσεις που παρέλαβαν, με ημερομηνίες δυο-τρεις μέρες πριν τη λήξη του 2016 αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «έχετε επιλεγεί για έλεγχο σύμφωνα με την εντολή μερικού ή πλήρους φορολογικού ελέγχου (ανάλογα) των διαχειριστικών περιόδων…» ακόμα και από το… 2002! Και συνεχίζουν: «Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 97 του Ν.4446/2016 (ΦΕΚ Α΄240/22-12-2016), για τις ανεξέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων, των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων, παρατείνεται το δικαίωμα για ένα έτος, εφόσον έχει εκδοθεί η εντολή ελέγχου μέχρι την 31.12.2016. Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι πρέπει να διαφυλάξετε τα βιβλία και στοιχεία της επιχείρησης σας σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων….». Οι έλεγχοι, εάν και εφόσον γίνουν, θα αφορούν το εισόδημα, το ΦΠΑ, λοιπούς φόρους, τέλη εισφορές, έλεγχος ορθής τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων για συγκεκριμένες περιόδους.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών και Φοροτεχνικών Ηλείας κ. Διονύσης Χαμεζόπουλος, αν και επισήμανε ότι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί στους επαγγελματίες μετά την αποστολή των γνωστοποιήσεων είναι πολύ μεγάλος. «Το θέμα έχει προκύψει κατόπιν εντολής του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων στους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. να κοινοποιήσουν γνωστοποιήσεις προς τους επιχειρηματίες της περιφέρειας τους, των οποίων παραγράφονται οι χρήσεις, και να τους γνωρίσει ότι παρατείνεται η παραγραφή των υποθέσεων τους για ένα ακόμη χρόνο και αφού εξέδωσαν οι κατά τόπους Δ.Ο.Υ. εντολές ελέγχου μέχρι 31-12-2016» τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε, προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα του δημοσίου έναντι της επερχόμενης παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων. «Οι γνωστοποιήσεις αυτές, έχουν δημιουργήσει θόρυβο στους επαγγελματίες καθώς έχουν πάει σε πληθώρα επαγγελματιών της Ηλείας, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα, έχουν διακόψει την δραστηριότητα τους!».
Ο κ. Χαμεζόπουλος, ξεκαθάρισε ότι η εντολή ελέγχου δεν έχει ενεργοποιηθεί και δεν είναι άμεσα εκτελέσιμη. «Θα ενεργοποιηθεί εντός του 2017 εάν και εφόσον, οι Δ.Ο.Υ. έχουν το απαιτούμενο προσωπικό για να μπορέσουν να τους ελέγξουν. Θεωρώ ότι δεν συνίσταται καμία ανησυχία στους φορολογούμενους. Θα ειδοποιηθούν εκ νέου, όταν και εφόσον ενεργοποιηθεί η εντολή ελέγχου για τις περεταίρω διαδικασίες».
Παράλληλα, ο κ. Χαμεζόπουλος επισήμανε ότι όλο αυτό αποτελεί μια παθογένεια του φορολογικού μας συστήματος το οποίο συνηθίζει να παρατείνει τις παραγραφόμενες φορολογικές υποθέσεις επ’ αόριστο και έτσι να δεσμεύονται οι επιχειρήσεις και να ην μπορούν να λειτουργούν στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου το οποίο επιτάσσει, ο έλεγχος να γίνεται το δυνατό συντομότερο και να απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις από μελλοντικά βάρη και υποχρεώσεις. Μάλιστα, για να γίνει αντιληπτή, η «ομηρία» των επιχειρηματιών για χρόνια, τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν βγει στη σύνταξη για παράδειγμα από το 2010 και έχουν διακόψει τη δραστηριότητα τους και τώρα τους ζητείται να ελεγχτούν για τα έτη από το 2002-2010 γεγονός που προκαλεί ανησυχία και μια δυσκολία στον να μαζέψουν τιμολόγια και αποδείξεις και να τα προσκομίσουν για να γίνει έλεγχος…

Κική Κολοβέρου
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη