Πύργος: Ημερίδα για το κοίτασμα του Κατακόλου και τις προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή

Την εκτίμηση ότι μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει την περιοχή η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, εξέφρασε με βεβαιότητα ο διδάκτορας γεωλόγος πετρελαίων

Κωνσταντίνος Νικολάου, σε εκδήλωση που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο του Πύργου. Καλεσμένος του δήμου Πύργου και της «ΠΛΕΙΑΣ Συμβουλευτική», ο κ. Νικολάου ανέλυσε το θέμα στην ημερίδα με θέμα «Πετρέλαια στο Κατάκολο - Δυνατότητες και προοπτικές».

Με 38 χρόνια εμπειρία στο χώρο, και με συμμετοχή στις πρώτες έρευνες που έγιναν στην περιοχή το 1976, ο κ. Νικολάου μίλησε για το κοίτασμα πετρελαίου στο Κατάκολο, τους όρους που πρέπει να πληρούν οι εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον αλλά και στην αναπτυξιακή τροχιά που θα μπει ο τόπος.

Όπως ενημέρωσε και ο ίδιος, οι προσφορές των εταιριών αναμένονται στις 2 Ιουλίου, ενώ πρόσφατα δημοσιεύτηκε και επίσημα ο διαγωνισμός στην εφημερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων.
«Δεν είναι το μεγάλο κοίτασμα αλλά είναι η αρχή. Αυτό θα είναι το έναυσμα για τις περαιτέρω έρευνες» τόνισε ο κ. Νικολάου συμπληρώνοντας ότι «οι εξορύξεις δεν θα ακουμπήσουν καθόλου τη θάλασσα.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και μπορούν να γίνουν οριζόντιες γεωτρήσεις από το σημείο του βιολογικού καθαρισμού. Φυσικά αυτά θα τα προτείνουν και οι εταιρείες. Όποιες θα είναι προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος και της τουριστικής κίνησης πιστεύω πως θα κερδίσουν και το διαγωνισμό γιατί οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι πάρα πολύ αυστηροί. Οι προδιαγραφές είναι τέτοιες που μόνο εξειδικευμένες εταιρείες μπορούν να αναλάβουν το έργο».

Το δημόσιο θα έχει έσοδα από μισθώματα και φόρους της τάξης του 25% , ενώ βάση της νομοθεσίας το 5%, θα ανήκει στην περιφέρεια και μέσω των κανονισμών της στην τοπική περιοχή της εξόρυξης. «Υπάρχουν και άλλες δικλείδες στο υπουργείο περιβάλλοντος όπου τα έσοδα του υπουργείου οδηγούνται στον τόπο. Άρα θα υπάρχουν και άμεσα έσοδα από την εκμετάλλευση του πετρελαίου» είπε ο κ. Νικολάου.

Ο οικονομολόγος και γενικός διευθυντής της ΠΛΕΙΑΣ Συμβουλευτική Αργύρης Σαλπέας μιλώντας στην ημερίδα στάθηκε στο στόχο της, αλλά και στην ευρύτερη κατάθεση προτάσεων για την ανάπτυξη της Ηλείας. «Σκοπός αυτή της εκδήλωσης, όπως και σε άλλες που θα ακολουθήσουν βασίζεται στην πεποίθηση μας ότι ένας ανοιχτός διάλογος για τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα του νομού είναι το καλύτερο εφαλτήριο για να δημιουργηθούν δρόμοι ανάπτυξης». Εστιάζοντας στο θέμα το Κατακόλου το χαρακτήρισε ως είναι μείζον αναπτυξιακό.

«Γνωρίζω πολύ καλά, τι ανάπτυξη έφερε στην Καβάλα η υπόθεση του Πρίνου και πιστεύω ότι ανάλογη μπορεί να φέρει και στον τόπο μας. Αυτό όμως προϋποθέτει υγιείς διαδικασίες ενημέρωσης και πληροφόρησης της κοινωνίας και κατά συνέπεια όσο μπορούμε εμείς σαν εταιρεία και η επιστημονική μας ομάδα θα συμβάλλουμε σ’ αυτό, χωρίς να σκεφτόμαστε τα έξοδα ή τις συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια ιστορία για να νιώθουμε ότι ζούμε σε μια δημοκρατική και ανοιχτή κοινωνία» κατέληξε.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ