Στις περσινές τιμές το καλαμπόκι της Ηλείας

Φθίνει η καλλιέργεια στο Νομό λόγω υψηλού κόστους

Από χαµηλά εκκινούν αυτό το διάστηµα οι τιµές παραγωγού για το καλαµπόκι νεάς εσοδείας και το οποίο µόλις ξεκίνησε να συγκοµίζεται -παρά τη σηµαντικά µειωµένη παραγωγή λόγω λιγότερων στρεµµάτων και αποδόσεων- καθώς το εµπόριο δεν είναι διατεθειµένο να το πληρώσει.

Στην Ηλεία οι τιμές που θα δοθούν για το καλαμπόκι είναι στα περσινά επίπεδα – όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ- Η-Ο Γεράσιμος Καλιμμώρος, δηλαδή 17-17,5 λεπτά το κιλό, αλλά όπως επισημαίνει το πρόβλημα δεν είναι η τιμή, είναι ότι στο νομό δεν υπάρχει πια… καλαμπόκι!

Τα ξηραντήρια της Ένωσης έχουν ήδη ανοίξει αλλά δεν υπάρχουν πλέον μεγάλες ποσότητες προϊόντος αφού λόγω των υψηλών καλλιεργητικών εξόδων οι παραγωγοί εγκαταλείπουν ένας- ένας την συγκεκριμένη καλλιέργεια και όπως αναφέρει ο κ. Καλλιμώρος την αντικαθιστούν με τριφύλι και φυστίκι που έχει καλύτερες τιμές και λιγότερα έξοδα. Βεβαίως παραμένουν και συνεχίζουν τον αγώνα αρκετοί καλαμποκοπαραγωγοί στην Ηλεία παρά τα προβλήματα.

Ωστόσο σύμφωνα με το agronews, επειδή οι τιμές δεν είναι για τους ίδιους ικανοποιητικές, οι παραγωγοί στήνουν γραµµή άµυνας προχωρώντας σε συµφωνίες µε κτηνοτροφικές µονάδες για να διαθέσουν εκεί την παραγωγή τους και να πληρωθούν αργότερα µες τη χρονιά µε καλύτερες τιµές. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η ορεινή κτηνοτροφία στην Ηλεία που δίνει από 23-25 λεπτά το κιλό για το καλαµπόκι.

Προς το παρόν, οι τιµές που ακούγονται, δηλαδή τα 17-18 λεπτά το κιλό σε Λάρισα και Πύργο και τα 19 λεπτά το κιλό στο Μεσολόγγι δεν θεωρούνται αντιπροσωπευτικές για το πώς θα κινηθεί στη συνέχεια η αγορά καθώς βρισκόµαστε στην αρχή της σεζόν για το προϊόν.

Eµπορικά παίγνια και αθρόες εισαγωγές από τα Βαλκάνια

Σηµειώνεται ότι, προτού ξεκινήσει να κορυφώνεται η συγκοµιδή του προϊόντος, όπως καταγγέλλουν στην Agrenda παραγωγοί από τη Λάρισα και το Αγρίνιο, άτυπες συµφωνίες εµπόρων έριξαν τις τιµές για το περσινό απόθεµα από τα 19-20 λεπτά το κιλό που ήταν πριν από περίπου 1 µήνα στα 17 λεπτά το κιλό θέλοντας να δηµιουργήσουν κλίµα στην αγορά και να πάρουν και τη νέα σοδειά µε χαµηλές τιµές. «Παράλληλα, παραµένει το χρόνιο πρόβληµα µε τις εισαγωγές φθηνότερου καλαµποκιού από τη Βουλγαρία, όπου δεν υπάρχουν τα ίδια κόστη και οι Έλληνες καλαμποκοπαραγωγοί δεν μπορούν να τους ανταγωνιστούν.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η καλλιέργεια του καλαμποκιού παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν πρώιμες και όψιμες καλλιέργειες, υπάρχουν παραγωγοί που έσπειραν από τον Μάρτη μήνα, με τις πρώτες καλοκαιρίες και άλλοι που έφτασαν να σπείρουν μόλις σταθεροποιήθηκε ο καιρός στις αρχές Ιουνίου. Έτσι ο θερισμός για τους τελευταίους αναμένεται να φτάσει και στα τέλη Οκτώβρη, καιρού επιτρέποντος.

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ