Στις 2/7 οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Πατραϊκό, Κατάκολο, Ιωάννινα - 2/3 για Ιόνιο

Για σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της

Κρήτης και τα τρία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας που έχουν προκηρυχθεί, έκανε λόγο σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Στις 2 Μαρτίου, όπως είπε, θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου και οι ενδείξεις από την αγορά μέχρι στιγμής είναι θετικές.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP, που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της Κυπριακής κυβέρνησης, έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας. Στελέχη του Ινστιτούτου, όπως είπε, έχουν εγκατασταθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στο ΥΠΕΚΑ και συνεργάζονται με στελέχη του υπουργείου για την επικαιροποίηση των φακέλων των τριών «οικοπέδων» που έχουν προκηρυχθεί.

Ο υφυπουργός, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το παράδειγμα της Κύπρου στον τομέα των ερευνών, θύμισε ωστόσο ότι η Κύπρος ξεκίνησε με την ανακήρυξη της ΑΟΖ το 2003, προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο το 2005, έκανε σεισμικές έρευνες το 2006, προκήρυξε γύρο παραχωρήσεων το 2007, υπέγραψε το συμβόλαιο με τη Noble Energy το 2008 και τα γεωτρύπανα μπήκαν το 2011. Προσπαθούμε, είπε, να συντμήσουμε τους χρόνους.

Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος στο θέμα των ερευνών και της μεταφοράς του φυσικού αερίου, έχουν απόλυτα ταυτισμένα εθνικά συμφέροντα. «Βρισκόμαστε σε απόλυτη και πλήρη συνεννόηση και συνέργεια, υπάρχει απόλυτη ταύτιση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος δε, σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το φυσικό αέριο της Κύπρου θα διοχετευθεί προς την Ευρώπη με αγωγό που θα περάσει από την Τουρκία, είπε ότι οι σκέψεις αυτές προσπαθούν να βάλουν όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι, δηλαδή όλους τους αγωγούς τροφοδοσίας της ΕΕ να περνούν από την Τουρκία. «Δεν ξέρω ποια συμφέροντα εξυπηρετούν αυτές οι απόψεις, πάντως δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο υφυπουργός.

Ο κ. Μανιάτης ανήγγειλε, επίσης, ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του από το ΣτΕ), και θα ακολουθήσει η στελέχωσή του και η τοποθέτηση της διοίκησης. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο.

Τέλος, ανέφερε ότι η ανακοίνωση πρόσφατα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου για την πιστοποίηση ύπαρξης 1 δισ. ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου στο Δυρράχιο, λειτουργεί ευνοϊκά για την προσέλκυση ενδιαφέροντος στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας με ανάλογα γεωλογική χαρακτηριστικά και επανέλαβε την εκτίμηση ότι σε βάθος χρόνου η χώρα μας θα μπορεί να καλύπτει το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες απόλυτα εγχώριες πηγές.

Στην ίδια ημερίδα, η προϊσταμένη της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, Φανή Δασκαλοπούλου - Λειβαδά, τόνισε ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ δεν προσφέρει προστιθέμενη αξία για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα. Αναφερόμενη δε, στις διαπραγματεύσεις με τις γειτονικές χώρες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είπε ότι η σχετική συμφωνία με την Ιταλία έχει υπογράφει το 1997, ανάλογη συμφωνία υπεγράφη με την Αλβανία το 2009 αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και τη Λιβύη, η ολοκλήρωση των οποίων καθυστερεί εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στις χώρες αυτές.

Πηγή

kathimerini.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ