"Στον αέρα", λόγω ύφεσης και τα φωτοβολταϊκά των αγροτών

Mε πολύ αργούς ρυθμούς προχωράει η υλοποίηση των επενδύσεων των αγροτών στα φωτοβολταϊκά, αφού παρά το γεγονός ότι τα αδειοδοτικά και γραφειοκρατικά προβλήματα

ξεπερνιούνται, το ζήτημα κολλάει στο οικονομικό και, πιο συγκεκριμένα, στο χρηματοδοτικό.
Οι  τράπεζες κρατούν ερμητικά κλειστές τις κάνουλες των νέων δανείων ακόμα και για «πράσινες» επενδύσεις τις οποίες κάποτε οι ίδιες θεωρούσαν «σίγουρες».

Έτσι, δεν είναι περίεργο ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, λιγότερα από 50 αγροτικά φωτοβολταϊκά έχουν συνδεθεί μέχρι σήμερα στο δίκτυο της ΔΕΗ την ώρα που όρους σύνδεσης έχουν λάβει πάνω από 6.000 αγρότες που είχαν κάνει αίτηση.

Το πρόβλημα, βέβαια, δεν περιορίζεται στα αγροτικά φωτοβολταϊκά αλλά επεκτείνεται και στο σύνολο της αγοράς. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΔΕΣΜΗΕ είναι άκρως αποκαλυπτικά: Τον Ιανουάριο είχαν συμβολαιοποιηθεί 701 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών και είχαν εγκατασταθεί 162,5 Μεγαβάτ.

Τον Σεπτέμβριο (μετά από 9 μήνες δηλαδή) τα συμβόλαια ανέβηκαν στα 1795 Μεγαβάτ, ενώ τα εγκατεστημένα Μεγαβάτ περιορίστηκαν στα 326,58 μεγαβάτ
H «διαφορά» (1795-326 MW) αντανακλά τα μεγαβάτ που δεν έχουν υλοποιηθεί, καίτοι έχουν εγκριθεί, κυρίως λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης…

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία, από τα άνω των 6.000 αγροτικών αιτημάτων που έχουν επιβληθεί συνολικά, τα 4.476 πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2011. Το 2010 προσφορές σύνδεσης είχαν λάβει μόλις 373 αγρότες.

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη