"Σφραγίδα" Βενιζέλου σε Ολυμπία Οδό;

Επανέρχονται στο προσκήνιο δύο μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Ηλείας καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται έντονη κινητικότητα και διαχέεται- μέσω δημοσιευμάτων του

Αθηναϊκού τύπου- ότι επίκειται ουσιαστική παρέμβαση του Aντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με στόχο να «ξεπαγώσουν» επιτέλους τα έργα και να αρχίσει (ή να συνεχιστεί) η κατασκευή τους.

Στην περίπτωση της Ηλείας πρόκειται για την «Ολυμπία Οδό», η οποία έχει καταστεί πραγματικό …σίριαλ όπου το ένα επεισόδιο διαδέχεται το άλλο, αλλά και το πολυθρύλητο έργο της λειτουργίας του στρατιωτικού αεροδρομίου Ανδραβίδας και ως πολιτικό.

Συντονισμός υπουργείων

 Όσον αφορά τους αυτοκινητόδρομους  ο κ. Βενιζέλος φέρεται έτοιμος να αναλάβει το συντονισμό τον Υπουργείων Υποδομών και Ανάπτυξης, ώστε να ξεμπλοκαριστούν τάχιστα τα ζητήματα που αφορούν στο κεφάλαιο «μεγάλα έργα - οδικοί άξονες».

Γι αυτό άλλωστε το Υπουργικό Συμβούλιο τον εξουσιοδότησε πρόσφατα με απόφασή του να προωθήσει τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν και πάλι τα οδικά έργα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. (Αυτό πάντως  επιχειρήθηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση δίχως επιτυχία)

Στην κυβέρνηση Παπαδήμου θεωρούν ότι αυτή η νέα προσπάθεια, εφόσον στεφθεί με επιτυχία δύναται να συμβάλει στην εκκίνηση της οικονομίας και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Το θέμα βεβαίως  είναι ότι αυτή η ύστατη αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να είναι περισσότερο αποφασιστική από ποτέ, αφού στο παρελθόν ανάλογες ενέργειες δεν απέδωσαν και τα έργα παραμένουν  «παγωμένα»

Όπως είναι φυσικό η  κίνηση αυτή παρουσιάζει και έντονο ενδιαφέρον για τον τόπο μας, καθώς μεταξύ των έργων που θα προωθηθούν περιλαμβάνεται και η «Ολυμπία Οδός»  που μπορεί να βγάλει την Ηλεία από την απομόνωση.

Το κυβερνητικό πλάνο συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων το ξεμπλοκάρισμα των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων: της «Ιονίας Οδού», της «Ολυμπίας Οδού», του αυτοκινητοδρόμου «Μορέας», του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε-65 και της ΠΑΘΕ για το τμήμα από τη Μαλακάσα μέχρι το Κλειδί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόλυτο φρένο στην εξέλιξη των έργων αντιμετωπίζεται και από τους εταίρους ως πρόβλημα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Οι επιπτώσεις διαχέονται σε πολλούς χώρους και τομείς ενώ η πιθανή λύση διαπιστώθηκε ότι ξεφεύγει  από τα στενά όρια ενός Υπουργείου, με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί η ανάγκη του καλύτερου δυνατού συντονισμού για την προώθηση των πρωτοβουλιών βάσει συγκεκριμένων σχεδίων.

Το αεροδρόμιο Ανδραβίδας

Όσον αφορά το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας αυτό που έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες μέρες είναι ότι έχει δοθεί εντολή δημοπράτησης αλλά με μικρότερο προϋπολογισμό που σημαίνει ότι αν τελικά το έργο ξεκινήσει θα φτάσει  μέχρι ένα ορισμένο σημείο χωρίς να ολοκληρωθεί  όπως αρχικά σχεδιάστηκε.

Έστω κι έτσι όμως θα πρόκειται για μια σημαντικότατη εξέλιξη σε ένα έργο το οποίο θεωρείται μείζονος σημασίας για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας, αλλά και ένα έργο που επί σειρά ετών …δημοπρατείται αλλά ποτέ δεν κατασκευάζεται!

Υπενθυμίζουμε ότι η   Υπηρεσία Πολιτική Αεροπορίας (ΥΠΑ) είχε ανάψει πριν από μερικούς το «πράσινο φώς» στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην δημοπράτησή του έργου

Ειδικότερα η απόφαση της ΥΠΑ έλεγε τα εξής: « Αποφασίζουμε και εγκρίνουμε το νέο προϋπολογισμό του έργου ποσού 31.527.902 ευρώ με ΦΠΑ, την τροποποιημένη μελέτη εφαρμογής του έργου, τη μελέτη με τίτλο: « Γενικό Σχέδιο Ανάπτυξης και μελέτη σκοπιμότητας ανάπτυξης του έργου» και την μελέτη χρηματοοικονομικής ανάλυσης για το έργο « Νέο κτίριο Αεροσταθμού, ανακατασκευή πεδίου ελιγμών και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Η ΕΥΔΕ Ν. Ελλάδος να φροντίσει για την υλοποίησή της!»

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Πρώτη της Ηλείας"

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών