Το κοίτασμα πετρελαίου του Πατραϊκού ίσο με δύο Πρίνους - "Ευχάριστες εκπλήξεις" για Κατάκολο και Ιωάννινα

Οικονομική απόδοση σε ορίζοντα 20ετίας προβλέπονται από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, τόνισε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και

Κλιματικής Αλλαγής, απαντώντας σε εκείνους που μιλούν για άμεσα οφέλη πολλών δισ. για το Ελληνικό Δημόσιο.

Ενημερώνοντας τα μέλη των επιτροπών Εξωτερικών, Παραγωγής και Εμπορίου, ο Γ. Μανιάτης υποστήριξε με έμφαση πως «κανείς δεν πρέπει να εξαπατά τον ελληνικό λαό υποστηρίζοντας ότι αύριο, του χρόνου ή το μεθεπόμενο χρόνο μπορεί το ελληνικό δημόσιο να προσδοκά πολλά δις ευρώ από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων».

Ο υπουργός σημείωσε ότι πριν την εξόρυξη μεσολαβούν πολλά χρόνια προετοιμασίας επικαλούμενος και το παράδειγμα της Κύπρου «η οποία» όπως είπε «προσέλαβε τον πρώτο τεχνικό σύμβουλο το 2005 και το γεωτρύπανο έπιασε δουλειά το 2011».

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη «σε ένα χρόνο από σήμερα το δημόσιο θα γνωρίζει με ακρίβεια αν, πού και πόσους υδρογονάθρακες έχει το κοίτασμα της Νότιας Κρήτης», ενώ εμφανίστηκε απολύτως καθησυχαστικός για ενδεχόμενο να πληγεί ο θαλάσσιος τουρισμός από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λέγοντας ότι «ο κίνδυνος να σημειωθεί ατύχημα ρύπανσης ή αστοχία είναι μηδενικός» υποστηρίζοντας πως «οι προδιαγραφές θα είναι πιο αυστηρές ακόμα και από αυτές της Νορβηγίας λόγω της σεισμικότητας στη περιοχή μας».

Αναφερόμενος δε στα τρία κοιτάσματα για τα οποία θα γίνει διεθνής διαγωνισμός είπε ότι για μεν του Πατραϊκού η εκτίμηση που υπάρχει είναι για αποθέματα 200 εκατομμυρίων βαρελιών που αντιστοιχούν σχεδόν σε δύο Πρίνους, για το κοίτασμα των Ιωαννίνων ανέφερε ότι «είναι πιθανόν να υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις», κάτι που ισχύει και για το Κατάκολο όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μεγαλύτερο κοίτασμα.

Ο υπουργός σημείωσε με έμφαση ότι «ανοίξαμε με σοβαρότητα το βηματισμό μας για την αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου και η προσπάθεια μας είναι πως θα μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη με πρόνοια ώστε να μην υπάρξει ληστρική εκμετάλλευση» ενώ επεσήμανε πως «από τους 100 χώρους που υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα έχουν διερευνηθεί οι 30 και οι επτά από αυτούς έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον».

Καταλήγοντας είπε ότι «εντός του τρέχοντος μηνός θα προχωρήσουν οι έρευνες σε τρεις περιοχές στις οποίες υπάρχουν κοιτάσματα χαλκού».

Πηγή

imerisia.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη