Υποδομές και ανταγωνιστικά τέλη ζητούν για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Ανταγωνιστικά λιμενικά τέλη, όχι αιφνιδιασμούς και βελτίωση των λιμενικών υποδομών ζητούν οι εκπρόσωποι της κρουαζιέρας από την πολιτεία προκειμένου να αυξηθούν

οι ρότες των κρουαζιερόπλοιων προς τα ελληνικά λιμάνια.

Εν όψει της αναμενόμενης τροποποίησης της νομοθεσίας περί άρσης του cabotage, η οποία θα καταργεί την υποχρεωτική υπογραφή σύμβασης της εταιρείας κρουαζιέρας με το ελληνικό δημόσιο, οι φορείς της κρουαζιέρας εκτιμούν ότι πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να βελτιωθούν παράλληλα οι λιμενικές υποδομές και να υπάρξει ένας προγραμματισμός σε ό,τι αφορά τα τέλη λιμένων.

Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) με το γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Θάνο Πάλλη, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των λιμενικών τελών. Το προεδρείο του ΣΕΕΝ ζήτησε από το γενικό γραμματέα τα λιμενικά τέλη να παραμείνουν ανταγωνιστικά και κυρίως να αποφεύγονται οι αιφνιδιασμοί.

Οπως επισημάνθηκε το Σεπτέμβρη κάθε έτους θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί οι εταιρείες κρουαζιέρας για το ύψος των τελών το οποίο θα συμπεριλαμβάνουν στην εμπορική πολιτική της επόμενης χρονιάς. Δεν είναι δυνατόν οι εταιρείες κρουαζιέρας να αντιμετωπίζουν αναδρομική αύξηση λιμενικών τελών, τονίζουν στελέχη του ΣΕΕΝ.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει για τις εταιρείες κρουαζιέρας η εξυπηρέτηση των πλοίων σε κάθε λιμάνι. Οπως τονίστηκε, θα πρέπει να υπάρχει ένας προγραμματισμός για τις ώρες κατά πλου και απόπλου των κρουαζιερόπλοιων, ο οποίος και θα πρέπει να τηρείται.

Ακόμη ο ΣΕΕΝ ζήτησε την όσο το δυνατόν πιο άμεση εκτέλεση των αναγκαίων έργων υποδομής και εξοπλισμού στους ελληνικούς λιμένες προκειμένου για την ασφαλή και χωρίς καθυστερήσεις πρόσδεση και παραμονή των πλοίων.

Τέλος, τα μέλη του ΣΕΕΝ υπογράμμισαν την αναγκαιότητα δημιουργίας απευθείας υποθαλάσσιας οδού ή εναέριας γέφυρας από την εξωτερική πλευρά του Κεντρικού Λιμένα Πειραιά προς το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ή το Δέλτα Φαλήρου προς αποφυγή καθυστερήσεων στους μετακινούμενους επιβάτες ένεκα του συνωστισμού στο ήδη βεβαρημένο κέντρο της πόλης.

Ο κ. Πάλης άκουσε με προσοχή όλα τα θέματα και δήλωσε ότι θα τα μελετήσει προκειμένου να μπορέσουν να μεθοδευτούν και να προχωρήσουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΕΝ.

Ενωση Λιμένων

Στο μεταξύ, πρόσκληση για την ιδρυτική συνεδρίαση της Επιτροπής Λιμένων Κρουαζιέρας στις 17 Οκτωβρίου απέστειλε ο πρόεδρος της Ενωσης Λιμένων Ελλάδας ΕΛΙΜΕ , Γιώργος Ανωμερίτης.

Στην κοινή αυτή πρώτη συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετέχουν τόσο οι Οργανισμοί Λιμένων - μέλη της ΕΛΙΜΕ - που διαχειρίζονται τα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κέρκυρας, Ηρακλείου, Βόλου, Καβάλας και Ηγουμενίτσας όσο και τα Λιμενικά Ταμεία που διαχειρίζονται τα λιμάνια Θήρας, Μυκόνου, Ρόδου, Κω, Κατάκολου και Σούδας Χανίων.

Στα Λιμενικά Ταμεία έχει προταθεί να πλαισιώσουν το δίκτυο της ΕΛΙΜΕ ως πλήρη μέλη της, συμμετέχοντας στην πρώτη φάση διαδικασίας αύξησης των μελών της. Ως γνωστόν, η ΕΛΙΜΕ στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε να δώσει το δικαίωμα εγγραφής σε όλα τα λιμάνια, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, τα οποία πληρούν ορισμένα κριτήρια μεγεθών και διακίνησης.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης, που θα απασχολήσουν το δίκτυο των Ελληνικών Λιμένων Κρουαζιέρας, στην πρώτη τους συνάντηση είναι:

* Πολιτικές κρουαζιέρας 2012 - 2013,

* Προγραμματισμός δράσεων,

* Εγγραφή νέων μελών - λιμένων κρουαζιέρας.

Πηγή

naftemporiki.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών