Φράουλα: Με μεγαλύτερο ανταγωνισμό στη ρωσική αγορά και περισσότερα στρέμματα η φετινή χρονιά

Ένας περίπου μήνας μας χωρίζει από την έναρξη της συγκομιδής του κύριου όγκου της φράουλας στις περιοχές της Βάρδας και της Μανωλάδας του Νομού Ηλείας. Αυτή την

περίοδο, στην περιοχή οι καλλιεργητές μαζεύουν κάποιες μικρές ποσότητες του πρώιμου προϊόντος. Αν και όπως μας λένε οι ίδιοι, είναι ακόμα νωρίς να γίνουν προβλέψεις ως προς την ποιότητα αλλά και την πορεία της αγοράς, τα δεδομένα είναι τρία.

Πρώτον, φέτος η καλλιέργεια είναι πιο όψιμη σε σχέση με πέρσι. Δεύτερον, η καλλιέργεια στην περιοχή – η οποία θεωρείται και “πατρίδα της ελληνικής φράουλας” – είναι αυξημένη. Και τρίτον φέτος, έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους για μαζικότερες εξαγωγές στην ρωσική αγορά ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ισπανία, το Μαρόκο, η Ιταλία και η Τουρκία.

Επίσης φέτος η φράουλα – όπως και η υπόλοιπη ελληνική αγροτική παραγωγή – θα έρθει αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση. Ωστόσο, παραγωγοί και έμποροι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ο «κόκκινος χρυσός» της Ηλείας, με βασικό όπλο την ποιοτική του υπεροχή αλλά και τη στήριξη της Ρωσίας, θα συνεχίσει την καλή της πορεία στις διεθνείς αγορές.

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο κύριος όγκος της συγκομιδής ο ΑγροΤύπος θέλησε να καταγράψει την κατάσταση αλλά και την ψυχολογία των παραγωγών. Μιλώντας με τον κ. Γιάννη Διασάκο, παραγωγό από την Μανωλάδα μας ανέφερε:

«Την στιγμή αυτή έχει ξεκινήσει η συγκομιδή ενός μικρού ποσοστού της πρώιμης φράουλας. Ο μεγάλος όγκος αναμένουμε να αρχίσει περί τα τέλη Ιανουαρίου και μετά. Η ποιότητα φαίνεται ότι θα είναι καλή. Ωστόσο με την φράουλα ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος γιατί η γονιμοποίηση και η καρπόδεση εξαρτώνται κατά βάση από τις καιρικές συνθήκες».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή

agrotypos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών