Χιόνης: Η χώρα βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι

Ο Ηλείος καθηγητής Οικονομικών Διονύσης Χιόνης ήταν ανάμεσα στους βασικούς ομιλητές ενημερωτικής ημερίδας με θέμα τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, το απόγευμα της

Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου. Την ημερίδα διοργάνωσε η Τοπική Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος ΒΔ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με τη συμβολή του Ηλείου καθηγητή Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύση Χιόνη.

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας μαζί με τον Ηλείο καθηγητή, ήταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος ΒΔ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Ιωάννης Χρονόπουλος, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Πελοπίδας Καλλίρης, ο τ. υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος και ο επιστημονικός διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, ενώ συντονιστής ήταν δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος.

Ο κ. Χρονόπουλος άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας, αναφερόμενος στην κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες σχολιάζοντας ότι «η χώρα μας έγινε ένα πειραματικό εργαστήριο για τα παιδιά του Σικάγο».

Από την πλευρά του ο Διονύσης Χιόνης τόνισε πως ιδιαίτερα τώρα πριν από τι διεξαγωγή μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης θα πρέπει ο καθένας ξεχωριστά να γνωρίζει  και το κόστος και την προοπτική της κάθε επιλογής που θα κάνει.

«Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι και έχουμε μια υποχρέωση να συνεισφέρουμε και να συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο έτσι ώστε να αποτυπώσουμε τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε και να δούμε την ημερομηνία εξόδου από την ύφεση και να διασφαλίσουμε τη θέση της Ελλάδος στην ΟΝΕ.

Μαζί με τα μνημόνια και όλη την πολιτική της δημοσιονομικής περιστολής, πρέπει να υποβάλλουμε και ένα μνημόνιο ανάπτυξης πλέον έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ισοδύναμα πλέον απέναντι στη μεγάλη λαίλαπα της ανεργίας και στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χιόνης.
    
Ο τ. υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ως μια από τις κρισιμότερες στιγμές της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας. «Όλος ο πολιτικός κόσμος επιμένει να μην ακουμπά καθόλου τις κρατικές δαπάνες και να επικεντρώνεται σε φορολογικές επιδρομές, σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και σε ένα σύστημα που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να νεκρώνει συνεχώς την αγορά.

Κατά συνέπεια η νέα δανειακή συμφωνία αλλά και το πρώτο μνημόνιο, οδηγούν σε πλήρες αδιέξοδο, γιατί με άμεσους ή έμμεσους τρόπους το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν ήθελε να το εφαρμόσει. Το μνημόνιο δεν λέει πουθενά βάλτε φόρους, λέει μειώστε τα ελλείμματα, μειώστε τις δαπάνες του κράτους. Αν υπογράψουμε τη δανειακή σύμβαση και αν ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική του κουρέματος, οι επόμενες κυβερνήσεις είναι δεσμευμένες να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή.

Εγώ δεν ήμουν υπέρ της άποψης να ψηφιστεί αυτή η σύμβαση του δευτέρου μνημονίου, κυρίως γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει τις προβλέψεις για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Θα καταντήσουμε  να δανειζόμαστε για να πληρώσουμε τους δανειστές μας και τα υπόλοιπα χρήματα δεν θα φτάνουνε αν δεν μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες για την επιβίωση της χώρας».  

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν στην ημερίδα ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ο πρώην δήμαρχος Πύργου Γαρβίλης Λιατσής, εκπρόσωποι του οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου της Ηλείας.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Ευπρεπές Cooking & Decor