"Χρυσή" χρονιά για το ελαιόλαδο στην Ηλεία

Το τρίπτυχο της επιτυχίας με ποσότητα, ποιότητα, τιμή

Του Γιάννη Σπυρούνη

Μια πολύ καλή χρονιά, ίσως η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας χαρακτηρίζεται η φετινή για την παραγωγή του ελαιόλαδου στην Ηλεία. Τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι ελαιοτριβείς κάνουν λόγο για το τρίπτυχο της επιτυχίας όπου στην ίδια σεζόν συνδυάστηκε η μεγάλη ποσότητα, η εξαιρετική ποιότητα και η υψηλή τιμή, συνδυασμός που προσέφερε σημαντικά οικονομικά οφέλη. Μάλιστα η φετινή ήταν η πρώτη χρονιά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που ουσιαστικά άρχισαν να αποδίδουν μεγάλη καρποφορία και τα νέα δέντρα που φυτεύτηκαν μετά την καταστροφή, δίνοντας έτσι ένα τόνο αισιοδοξίας στους τοπικούς παραγωγούς.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Έλαια Παπαδόπουλος, Κώστας Παπαδόπουλος, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και τυποποίηση ελαιόλαδου στη Βαρβάσαινα, μιλώντας στο ilialive.gr, χαρακτήρισε ως πάρα πολύ καλή τη φετινή σεζόν. «Τέτοια χρονιά μακάρι να βλέπουμε συχνά και τα επόμενα χρόνια. Υπήρξε συνδυασμός πάρα πολύ μεγάλης παραγωγής, σε πολύ καλές τιμές και πάρα πολύ καλής ποιότητας. Αυτό πιστεύω ότι βοήθησε και τους ελαιοπαραγωγούς και τους ελαιοτριβείς, καταρχήν να παράγουν ένα πολύ ποιοτικό προϊόν και να μπορούν να το διαθέσουν σε υψηλές τιμές. Θεωρώ πως αυτή η συγκυρία θα βοηθήσει αρκετά την περιοχή μας, γιατί θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και θα βοηθήσει και τους υπόλοιπους κλάδους που συντηρούνται γενικότερα από τον αγροτικό τομέα» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Όπως επισήμανε τέτοιες χρονιές έρχονται μια φορά στα δέκα χρόνια. «Μετά τις πυρκαγιές του 2007, έχουν φυτευτεί πολλά νέα ελαιόδεντρα που αρχίζουν να δίνουν καρπό μαζί με αυτά που είχαν επηρεαστεί από τις πυρκαγιές. Οπότε και τα επόμενα χρόνια πιστεύω ότι θα έχουμε καλές παραγωγές. Δεν ξέρω για την επόμενη, καθώς φέτος ήταν υπερβολικά υψηλή η παραγωγή, αλλά σιγά – σιγά, αν προσέξουν και οι παραγωγοί στο κλάδεμα της ελιάς, που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και τα επόμενα χρόνια θα πάνε καλά» σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος που χαρακτήρισε πραγματικά ευτύχημα το συνδυασμό της παραγωγής, της ποιότητας και της τιμής. Ιδιαίτερα η ποιότητα είναι ένας παράγοντας ανάδειξης του ηλειακού ελαιολάδου πέρα από τα όρια του νομού ή ακόμα και της χώρας. «Θεωρώ πως το ελαιόλαδο της Ηλείας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα, τα αντίστοιχα άλλων περιοχών της Ελλάδας. Χρειάζεται προσπάθεια στην ανάδειξη του προϊόντος μας. Και από τους παραγωγούς που θα πρέπει να καλλιεργούν πιο σωστά, να ενδιαφέρονται για την ποιότητα και όχι μόνο για την τιμή και κυρίως από τους ελαιουργούς που θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες συνθήκες στα ελαιοτριβεία και να επεξεργάζονται με σωστό τρόπο τον καρπό για να έχουμε πολύ καλές ποιότητες. Αυτό είναι το όπλο μας δεν έχουμε άλλο. Ούτε χαμηλό κόστος παραγωγής, ούτε την ποσότητα, όπως άλλες χώρες. Όπλο μας είναι η ποιότητα, εκεί πρέπει να εστιάσουμε για να έχουμε απολαβές- όχι άμεσα – αλλά σε βάθος χρόνου» είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Παπαδόπουλος.

Ό ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως τόσο η ποιότητα όσο και η προσπάθεια επιβραβεύονται, αφού τα προϊόντα που παράγει στο ελαιόλαδο έχουν λάβει αρκετές και σημαντικές διακρίσεις. «Όσο προσπαθείς και έχεις ένα όραμα, θεωρώ πως αν είσαι συγκεντρωμένος και πραγματικά το θες σίγουρα μπορείς να το καταφέρεις. Και η περιοχή μας, το κλίμα που έχουμε, βοηθά σε αυτό, να έχουμε ένα πολύ ποιοτικό ελαιόλαδο. Η γνώση είναι ένας δύσκολος τομέας για την Ελλάδα, να μάθεις πως να παράγεις ένα πολύ ποιοτικό ελαιόλαδο αλλά και αυτό αν το θες, σίγουρα μπορείς να το μάθεις» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ