Deutsche Welle: Χρήματα για πλούσιες χώρες από την ΕΕ;

Το Λουξεμβούργο είναι η πιο πλούσια χώρα της ΕΕ. Παρόλα αυτά το 2016 έλαβε περισσότερα χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό από όσα η ίδια συνεισέφερε. Πως ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο;

Τρίβει κανείς τα μάτια του βλέποντας καταρχήν τους αριθμούς, αλλά είναι απόλυτα ελεγμένοι και από την ίδια της Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2016 το Λουξεμβούργο πήρε από την ΕΕ περισσότερα χρήματα από όσα το ίδιο συνεισέφερε. Αυτό βέβαια δεν είναι ντροπή, γιατί οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στην ίδια κατηγορία. Με αυτά τα χρήματα κάνουν επενδύσεις σε υποδομές ή στην εκπαίδευση. Για να γίνει βέβαια αυτό πλουσιότερες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, πληρώνουν περισσότερες εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, από όσα χρήματα παίρνουν.

«Να μην γίνονται συγκρίσεις»

Όμως ιδιαίτερα το Λουξεμβούργο είναι με διαφορά η πιο πλούσια χώρα της ΕΕ. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι διπλάσιο από το γερμανικό και τριπλάσιο από το κοινοτικό μέσο όρο. Το εύλογο ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Η Κομισιόν απαντά με τρόπο παρελκυστικό και παραπέμπει στο μικρό γεωγραφικό μέγεθος της χώρας των 600.000 κατοίκων. Το αντεπιχείρημα είναι ότι τα έσοδα και τα έξοδα μιας χώρας υπολογίζονται πάντοτε αναλογικά με τα οικονομικά μεγέθη της. Άρα, γιατί είναι διαφορετικά στην περίπτωση του Λουξεμβούργου το 2014 από ότι το 2016, είναι το επόμενο εύλογο ερώτημα. Επ΄ αυτού το υπουργείο Οικονομικών της χώρας συστήνει να μην γίνονται συγκρίσεις γιατί ο κοινοτικός προϋπολογισμός καταρτίζεται επί τη βάση μιας 7ετίας, και οι συγκρίσεις ανά χρόνο δεν έχουν νόημα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Οι εκταμιεύσεις δεν γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Το Λουξεμβούργο έλαβε το 2016 πόρους από το Ταμείο Σύγκλισης, τους οποίους θα δαπανήσει τα επόμενα χρόνια, έτσι παρατηρούνται διακυμάνσεις», διευκρινίζει ο λουξεμβουργιανός εκπρόσωπος. Σημειωτέον, το εν λόγω ταμείο χρηματοδοτεί πρότζεκτ για την εξάλειψη των οικονομικών ανισοτήτων στην ΕΕ. Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να πει για ποια πρότζεκτ πρόκειται.

Εισφορές για κοινοτικούς θεσμούς

Εάν θελήσει ωστόσο κάποιος να καταλάβει, γιατί το Λουξεμβούργο λαμβάνει περισσότερα από όσα εισφέρει, θα πρέπει να ρίξει μια προσεκτική ματιά στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η προσοχή θα πέσει αναμφισβήτητα στη στήλη «Ανταγωνιστικότητα  για την Ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας», λέει ο Zολτ Ντάρβας, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Bruegel. «Σε σχέση με την οικονομική του δραστηριότητα το Λουξεμβούργο έλαβε περισσότερα χρήματα από άλλες κοινοτικές χώρες» επιβεβαιώνει. Ένα τμήμα των χρημάτων, γύρω στα 53 εκ. ευρώ, προέρχονται από το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020, που περιλαμβάνει και το δορυφορικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo. «Υπάρχει ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα που συντονίζεται από το Λουξεμβούργο, όπως το Galileo. Τα χρήματα που εισρέουν σε αυτό υπολογίζονται ως πληρωμές προς τη χώρα, ακόμη κι αν μοιράζονται σε ερευνητικά ινστιτούτα άλλων κοινοτικών χωρών». 

Στο Λουξεμβούργο, έδρα έχουν κι άλλες κοινοτικές υπηρεσίες και όπως υποστηρίζει ο Τσολτ Ντάρβας. «Από τότε που στη χώρα βρίσκονται η Eurostat και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο,  είναι πιθανό να μπαίνουν χρήματα για προγράμματα δράσης που σχετίζονται με στατιστικά στοιχεία και δημοσιονομικούς ελέγχους».

Και επειδή στο Λουξεμβούργο έχουν έδρα ακόμη περισσότεροι κοινοτικοί θεσμοί, η κατάσταση γίνεται πιο πολύπλοκη και πιο αδιαφανής. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος κοινοτικού χρηματοδοτικού πλαισίου το 2020 η χώρα θα εισφέρει περισσότερα από όσα θα λάβει. Μένει να δούμε τι θα γίνει στον επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο, που θα είναι μεγαλύτερο, αλλά με μια χώρα λιγότερη, τη Βρετανία. 

ΠΗΓΗ DW

φωτό Reuters

Πηγή

thetoc.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline