S O S για το καρπούζι!

Ρεπορτάζ του Δημήτρη Ζιάκα στην εφημερίδα Πρώτη

Τι έφταιξε για το φετινό… ναυάγιο των καρπουζοπαραγωγών  στον Ηλειακό Κάμπο; Τι δεν λειτούργησε σωστά και  τι πρέπει να προσεχθεί για να μην έχουμε τα ίδια και χειρότερα στο μέλλον;

Απαντήσεις στα παραπάνω αγωνιώδη ερωτήματα αναζήτησε η «ΠΡΩΤΗ» εγκαινιάζοντας έναν διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμενους στην υπόθεση  που ακούει στο όνομα  «καλλιέργεια και εμπορία καρπουζιού». Συγκεκριμένα συνομίλησε με  τον Παναγιώτη Αλεξανδρόπουλο (Πανά) ο οποίος καλλιεργεί καρπούζι σε επιχειρησιακή μορφή από το 1967 και τον Κύπριο έμπορο Χρήστο Χαραλαμπίδη  ο οποίος δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στο εμπόριο καρπουζιού έχοντας ως επίκεντρο την Ηλεία και τελικό προορισμό το Λονδίνο. Αμφότεροι εξέφρασαν απόψεις που θα συζητηθούν αφού είπαν αλήθειες, ενώ δεν παρέλειψαν να καταθέσουν προτάσεις για ουσιαστική στήριξη της καλλιέργειας.

«Εξήχθησαν καρπούζια ακατάλληλα!»
«Το καρπούζι ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 και είχε ως κύριο προορισμό την Ιταλία. Στην πορεία οι Ιταλοί το προώθησαν σε άλλες αγορές και έτσι σιγά -σιγά ο έλληνας άρχισε να το προωθεί από μόνος του, χωρίς τη διαμεσολάβηση του Ιταλού έμπορου. Στην ιταλική αγορά έκανε την εμφάνισή του και το Ισπανικό καρπούζι, όμως μόλις παρουσιαζόταν το ελληνικό, έμενε αδιάθετο και δεν πουλιόταν ούτε σε προσφορά!» θυμάται ο Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος. 

Όπως τονίζει, στην αρχή η εξαγωγή του καρπουζιού ξεκίνησε από το Νομό Ηλείας ( Βαρθολομιό , Αμαλιάδα, περιοχή του Πύργου) ενώ το 1982 η δραστηριότητα αυτή επεκτάθηκε και  στην περιοχή της Τριφυλίας. Μάλιστα έκαναν την εμφάνισή τους καινούργιες ποικιλίες και νέες μέθοδοι ωρίμανσης. « Στο θέμα της ωρίμανσης θα μιλήσω για τις… αλχημείες που έγιναν. Αυτό  δεν  είναι ωρίμανση αλλά χρωματισμός. Το άσπρο καρπούζι γίνεται κόκκινο! Όταν όμως δεν είναι ώριμο δεν τρώγεται.

Είναι απαράδεκτο  το γεγονός  ότι η Διεύθυνση Γεωργίας  στην περιοχή της Τριφυλίας  κάλυψε τους παραγωγούς. Το προϊόν υποβαθμίστηκε και έτσι σήμερα υπάρχει πρόβλημα στις αγορές. Με αυτές τις λογικές το καρπούζι δεν έχει μέλλον.» επισημαίνει για να προσθέσει: «Ειδικά εφέτος το κακό παράγινε. Τα καρπούζια που εξήχθησαν από την περιοχή της Τριφυλίας ήταν ακατάλληλα.

Γι αυτό λέμε ότι πρέπει να λειτουργήσει και πάλι ο έλεγχος. Χωρίς έλεγχους δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το προϊόν σαν προϊόν προέλευσης της περιοχής μας. Ας μη λησμονούμε ότι το ποιο εξαγώγιμο προϊόν της Ηλεία είναι το καρπούζι.  Φέτος που έμεινε απούλητο η ζημιά είναι τεράστιο  και θα φανεί το Φθινόπωρο στην τοπική αγορά.»

«Έγιναν τεράστια λάθη»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αλεξανδρόπουλος θα τονίσει ότι στην πορεία του χρόνου  μπήκαν στην καλλιέργεια και παραγωγοί που δεν είδαν συναισθηματικά την καλλιέργεια όπως οι παλιοί αλλά ευκαιριακά, να οικονομήσουν δηλαδή κάποια χρήματα. Αυτό ήταν λάθος! Επιπλέον ήρθε η Ε.Ε. με τις επιδοτήσεις να ωθήσει τον παραγωγό στην κατεύθυνση της ποσότητας και όχι της ποιότητας.

« Καλλιεργήθηκε μια νοοτροπία ότι παράγω απλώς για να επιδοτηθώ και όχι για το προϊόν! Έτσι φτάσαμε σε σημείο τα καρπούζια να παραμένουν αδιάθετα στα χωράφια. Η αποδέσμευση της παραγωγής από την επιδότηση είναι  ένα ακόμη τεράστιο λάθος. Κάποιοι από τη βιομηχανική τομάτα στράφηκαν στο καρπούζι και είχαμε υπερπαραγωγή. 

Όλα αυτά μαζί ,σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πρώτες παρτίδες δεν ήταν κατάλληλες γιγάντωσαν το πρόβλημα. Ο αγρότης στην αγωνία του να βγάλει εισόδημα  μπορεί να κάνει και λάθη. Όμως γι αυτό υπάρχει η Πολιτεία, για να παρεμβαίνει. Κι όταν λέμε Πολιτεία δεν εννοούμε κάτι  αόριστο. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι και  εμείς οι ίδιοι αποτελούμε αυτό που λέμε Πολιτεία».

Τι πρέπει να γίνει
 Σε άλλη ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η καλλιέργεια και το προϊόν ο κ. Αλεξανδρόπουλος προτείνει:
•     Προϊόντα τα οποία είναι επιδοτούμενα δεν πρέπει να χρεώνονται σε αγρό ο οποίος καλλιεργείται με κηπευτικά.
•    Να υπάρξει ταυτότητα προϊόντος . Όνομα παραγωγού, περιοχή καλλιέργειας προϊόντος, ημερομηνία κοπής κλπ.
•     Ομάδες Παραγωγών  όχι μόνο σε ότι αφορά τη διακίνηση των προϊόντων αλλά και στην προμήθεια των εφοδίων για μείωση του κόστους παραγωγής. Οι Ομάδες αυτές να είναι ανεξάρτητες και όχι να λειτουργούν με το  «καπέλωμα» των Ενώσεων και της ΠΑΣΕΓΕΣ
•     Ταυτότητα   εμπόρων  που διακινούν το προϊόν. Να θεσπιστούν κανόνες οι οποίοι ισχύουν  ακόμη και σε Χώρες οι οποίες δεν ανήκουν καν στην Ε.Ε.
•    Ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ότι αφορά την ποιότητα του καρπουζιού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξάγεται προϊόν που δεν είναι ώριμο.
•    Πιστοποίηση προϊόντος όχι με τους κανόνες των Σούπερ Μάρκετ αλλά μετά από συζήτηση με τον παραγωγό ο οποίος πρέπει να έχει θέση και άποψη για το θέμα.
•     Προώθηση και διαφήμιση του προϊόντος  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Περί αποζημίωσης…
 Σε ερώτηση τέλος για το ενδεχόμενο αποζημίωσης των παραγωγών, ο κ. Αλεξανδρόπουλος ήταν κατηγορηματικός: « Είμαι ενάντια σε αυτή τη λογική. Την αποζημίωση τη θεωρώ επαιτεία.  Είναι προσβολή κάποιοι αγροτοπατέρες να αποκαλούν κακόμοιρους τους αγρότες. Οι αγρότες είναι περήφανοι, αξιοπρεπείς και σωστοί επιχειρηματίες.

Η αποζημίωση  δίνεται από τον ΕΛΓΑ και για να την πάρουμε πρέπει να έχουμε συμμετοχή. Ας σταματήσουν επιτέλους κάποιοι να αυτοαποκαλούνται Πρόεδροι και σωτήρες του αγροτικού κόσμου. Και οι ίδιοι οι παραγωγοί πρέπει να το αντιληφθούν ότι κάνουν ζημιά στον κλάδο μας και να τους απομονώσουν. Όλοι όσοι αναλαμβάνουν, υποτίθεται , πρωτοβουλίες για την αποζημίωση των παραγωγών απλώς κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Οι πολιτικοί που τα λένε αυτά κάνουν κακό και στους αγρότες και στον τόπο μας. Ποιος θα αποζημιώσει ποιον και με ποιον τρόπο; Μήπως με τον τρόπο που έγινε κατά το παρελθόν; Τότε που  κάποιοι λεηλάτησαν τον ΕΛΓΑ;  Κάποιοι που θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους και ζητούν αποζημίωση ας  έρθουν να μας πουν  πόσα χρήματα έλαβαν τα τελευταία πέντε χρόνια..»

«Χειρότερη και απ’ το Μαρόκο η Ελλάδα στους ελέγχους!»

«Η σεζόν ξεκινά για μένα από την Κρήτη, απ’ όπου εμπορεύομαι μικρή ποσότητα καρπουζιού το οποίο είναι μέτριας ποιότητας. Μετά την Κρήτη ακολουθεί η περιοχή της Τριφυλίας και ειδικότερα η  Κυπαρισσία όπου η ποιότητα ήταν φέτος κακή. Δεν σας κρύβω ότι από ‘κει έστειλα  φέτος στην Αγγλία μόνο ένα φορτηγό!» επισημαίνει στην «ΠΡΩΤΗ» ο Χρήστος Χαραλαμπίδης.

Σε ότι αφορά την Ηλεία ξεκίνησε να εμπορεύεται το καρπούζι από τις 15 Ιουνίου  και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Όλα τα φορτία από το Νομό μας  κατευθύνθηκαν στο Λονδίνο. Όπως  τονίζει, λόγω των καιρικών συνθηκών οι οποίες δεν ήταν ευνοϊκές, το  Ηλειακό καρπούζι φέτος πουλήθηκε σε χαμηλές έως εξευτελιστικές τιμές παρά το γεγονός ότι η ποιότητα του προϊόντος ήταν άριστη (καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά). Τον ρωτήσαμε που οφείλεται αυτό και η απάντηση που μας έδωσε ήταν αποκαλυπτική :

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει έλεγχος!  Αρκεί να σας αναφέρω ότι πριν έρθω στην Ελλάδα είχα δραστηριοποιηθεί στο Μαρόκο . Συγκεκριμένα άρχισα να φορτώνω Μαροκινό καρπούζι, το οποίο είναι κατώτερης ποιότητας από το ελληνικό, από τις 6 Απριλίου. Εκεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και αφορούν τόσο στην ποιότητα του εξαγόμενου προϊόντος όσο και στην εξασφάλιση του παραγωγού. Αν ο έμπορος μέσα σε λίγες μέρες δεν  καταβάλλει τα χρήματα στον παραγωγό δεν φεύγει από τη Χώρα!»

 Ο κ. Χαραλαμπίδης δεν μας  έκρυψε ότι τον ενδιαφέρει  κυρίως η αγορά της Ηλείας. Άλλωστε στο Νομό μας έχει κτίσει σπίτι και διαμένει εδώ αρκετό καιρό. Δεν παραλείπει ωστόσο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: «Αν η κατάσταση δεν διορθωθεί θα αναγκαστούμε να στραφούμε σε άλλες αγορές όπως το Μαρόκο, η Τυνησία, η Αίγυπτος κλπ.  Αν αυτό παγιωθεί θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για τον Ηλείο καρπουζοπαραγωγό». Καταλήγοντας θα στείλει το παρακάτω μήνυμα στους Ηλείους καρπουζοπαραγωγούς:

« Οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την ποιότητα του προϊόντος αλλά και πολύ αυστηροί και επιλεκτικοί ως προς την επιλογή του εμπόρου με τον οποίο συνεργάζονται για να διασφαλίσουν το εισόδημά τους.»

Πηγή

protinews.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη