Οικολογική Δυτική Ελλάδα: "Έγκλημα και τιμωρία στο Κοτύχι"

Η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου Λεχαινών προκάλεσε τη μεγάλη διάβρωση ακτών στη Β. Ηλεία τονίζει ο Περιφ. Σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας

Κ. Παπακωνσταντίνου. Μετά την κατάρρευση της λουρονησίδας που χωρίζει το Κοτύχι από τη θάλασσα, λόγω των πρόσφατων καιρικών φαινομένων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντινου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πού πήγε η παραλία, που χάθηκε; Η απάντηση βρίσκεται τρία χιλιόμετρα πιο κάτω στο αλιευτικό καταφύγιο Λεχαινών. Σε αυτόν τον εγκληματικά λανθασμένο πέτρινο τοίχο που στήθηκε εκεί όπου δεν υπήρχε παρά μόνο άμμος. Έτσι, αντί να συνεχίσουν οι άνεμοι να ‘στρώνουν’ την αμμουδιά πότε προς τα νότια πότε προς τα βόρεια – όπως γινόταν για χιλιάδες χρόνια – τώρα όλο το υλικό συγκεντρώνεται γύρω από αυτή την πέτρινη παγίδα. Πηγαίνετε να δείτε: ολόκληρα στρέμματα γης έχουν δημιουργηθεί γύρω από το αλιευτικό καταφύγιο. Είναι αυτά τα στρέμματα που λείπουν από την υπόλοιπη παραλία της Βόρειας Ηλείας.

Τώρα, η λουρονησίδα στο Κοτύχι, η φυσική λειτουργικότητα της οποίας ήδη από την 10ετία του ’80 είχε επιδεινωθεί με την κατασκευή δρόμου πάνω της, μένει χωρίς δομικά υλικά (άμμο) και συνεχώς σπάει από τα κύματα της θάλασσας ή τις πλημμύρες από τη στεριά. Το Κοτύχι πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό ιχθυοτροφείο - άρα χάνονται θέσεις εργασίας και καταστρέφεται μια παραδοσιακή δραστηριότητα. Και δεν είναι μόνο ο Κοτύχι, ολόκληρη η ακτή της Ηλείας είναι απροστάτευτη στον αυξημένο κίνδυνο από φυσικά φαινόμενα - άρα αυτές οι επεμβάσεις στην ακτή αποτελούν εγκληματικό λάθος.

Πρόκειται για τυπικό παράδειγμα της κακοδαιμονίας αυτού του τόπου. Χωρίς σχεδιασμό και μελέτη κάνουμε δαπανηρές επεμβάσεις για ‘να αξιοποιήσουμε πόρους’ και τελικά προκαλούμε πολύ μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα και τεράστια οικονομική ζημιά.

Ακόμη χειρότερα, φτάνουμε στο ‘παρά πέντε’ με την πίεση να ‘κάνουμε κάτι’. Τι να κάνουμε όμως, όταν η αιτία του προβλήματος συνεχίζει να υπάρχει; Εμείς άμεσα προτείνουμε:

-       Να γίνει ανεξάρτητη αξιόπιστη μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης που να μπορεί να προτείνει και την κατάργηση του καταφυγίου.

-       Σε καμία περίπτωση να μη κλειστεί πρόχειρα το άνοιγμα με σταθερά υλικά όπως πέτρες. Θα δώσουμε προσωρινή λύση και θα επιδεινώσουμε το πρόβλημα αργότερα.

-       Να μελετηθεί η βελτίωση της νότιας τάφρου (Τ22)

-       Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην άποψη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς.

Τονίζουμε ότι το καθαρά οικολογικό πρόβλημα δεν είναι μεγάλο – είναι ‘φυσιολογικό’ να σπάει περιστασιακά η λουρονησίδα ενός παράκτιου υγρότοπου. Αυτοί που έφτιαξαν το αλιευτικό καταφύγιο πρέπει να λογοδοτήσουν κυρίως για τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική ζημιά που προκαλούν.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ