Αντίδραση Αριστειδόπουλου για την αλλαγή στο καθεστώς αδεοδοτήσεων στις λαϊκές αγορές

Την υφαρπαγή της αρμοδιότητας των δήμων για την έκδοση αδειών σε παραγωγούς και μικροπωλητές λαϊκών αγορών, καταγγέλλει με έντονη διαμαρτυρία του ο αντιδήμαρχοςΠύργου Λάμπης Αριστειδόπουλος με αφορμή πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία το ουσιαστικό μέρος της αδειοδότησης μεταβιβάζεται στις «υπερπεριφέρειες» (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις).

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το κράτος δεν έχει ούτε συνέχεια ούτε συνέπεια και όσα και να λέμε θα παραμένει υδροκέφαλο, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη του τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών», τονίζει ο κ. Αριστειδόπουλος.

«Εκεί που είχαμε στρώσει τα πράγματα και είχαμε θέσει τις βάσεις και τις αρχές για τη σωστή λειτουργία των λαϊκών αγορών, την πάταξη του παραεμπορίου και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, έρχεται τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης για να προκαλέσει σύγχυση και ανατροπές χωρίς λόγο.

Πρόκειται για μια ακατανόητη παρέμβαση των γνωστών μανδαρίνων, που συμπεριφέρονται καχύποπτα απέναντι στην αυτοδιοίκηση, που δεν την εμπιστεύονται (αν δεν την υπονομεύουν, κιόλας) και οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν για τον εαυτό τους τις αποφάσεις, βάζοντας τους δήμους να κάνουν τη δουλειά της λάντζας και του υπηρέτη».

Ο κ. Αριστειδόπουλος επισημαίνει ότι η προαναφερθείσα εγκύκλιος (Α2 2024/16.12.2011) επιφέρει αναστάτωση και γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ κατηγορεί το υπουργείο Ανάπτυξης για παλινωδίες που ακυρώνουν την προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα η χώρα για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

«Με τέτοιες αποφάσεις , με τόσο συχνές αλλαγές του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, ακόμη κι αν πρόκειται για τις πιο μικρές, όπως είναι αυτές οι ατομικές επιχειρήσεις των μικροεπαγγελματιών και των παραγωγών, όχι μόνον δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση, αλλά κάθε μέρα θα μπαίνουμε μέσα ακόμη πιο βαθειά». Και εξηγεί:

«Το υπουργείο δεν είχε κανέναν λόγο να αφαιρέσει από τους δήμους την συγκεκριμένη αρμοδιότητα για την έκδοση και αναθεώρηση αδειών λαϊκών αγορών, την οποία απόκτησαν από την εφαρμογή του Καλλικράτη. Εμείς στελεχώσαμε το τμήμα εμπορικών δραστηριοτήτων του δήμου μας, συγκροτήσαμε τις επιτροπές και παρά τα προβλήματα βάλαμε τα πράγματα  σε τάξη.

Έρχεται, λοιπόν, τώρα το υπουργείο και λέει “εσείς μαζεύετε τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των παραγωγών, αλλά εμείς αποφασίζουμε ποιος θα πάρει άδεια, η επιτροπή αυτοψίας από δω και πέρα θα είναι στην Πάτρα”.

Το ίδιο κάνει με τις επαγγελματικές άδειες των αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, όπου αφαιρεί την  αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου να προκηρύσσει τις άδειες και την μεταβιβάζει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως και με την επιτροπή για τον έλεγχο των δικαιολογητικών, την οποία συγκροτεί (και ελέγχει) πλέον ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ποιος ο λόγος για όλα αυτά, τη στιγμή που όλα πήγαιναν με έναν εξαιρετικά ικανοποιητικό ρυθμό; Εγώ δεν έχω να δώσω κάποια λογική εξήγηση, παρά μόνον εάν σκεφθώ ότι για “άλλους” λόγους θέλουν να ξαναπάρουν στα χέρια τους τέτοιες αρμοδιότητες…».

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ