Δήλωση Καφύρα για την αξιοποίηση κονδυλίων από το ΕΤΑΕΑ

Στο θέμα της αξιοποίησης των χρηματικών πόρων του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ε.Τ.Α.Ε.Α.) αναφέρθηκε χθες σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας.

«Για την αξιοποίηση των χρημάτων από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών παραμένει αταλάντευτη η θέση μας για τη διάθεση τους αποκλειστικά και μόνο στις πυρόπληκτες περιοχές των πυρκαγιών του 2007 και σε ποσοστό πάνω από 50% στο Νομό Ηλείας, ως η περισσότερο πληγείσα περιοχή.

Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα των εισφορών και δωρεών από τους απλούς πολίτες αλλά και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο τέλος του 2010, με τον Νόμο 3895/8-12-10 περί κατάργησης και συγχώνευσης υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του Δημόσιου Τομέα, το Ε.Τ.Α.Ε.Α. καταργήθηκε και όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 παρ. Β΄ «.. τα πάσης φύσεως ταμειακά υπόλοιπα τους περιέρχονται στην αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών και διατίθενται για την υλοποίηση του σκοπού των εισφορών ή δωρεών που αυτές έχουν δοθεί ή θα δοθούν.

Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και διαδικασίες για την αξιολόγηση των προτάσεων αξιοποίησης των πιο πάνω εισφορών ή δωρεών, η διαδικασία διάθεσης τους στους τελικούς ωφελούμενους και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την αξιοποίηση των πιο πάνω πόρων».

Το ταμειακό υπόλοιπο στις 31-12-10 που το ΕΤΑΕΑ παρέδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών, ήταν 118.324.384,80€, τα οποία αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης του Ταμείου, το Ταμειακό υπόλοιπο που θα προκύψει είναι στο ποσό των 100.000.000€ (γιατί βρίσκονται έργα υπό εξέλιξη, ύψους 20.668.151,32€ και αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν  για τη χρηματοδότηση δράσεων στο αναμενόμενο Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών αλλά και έργων υποδομής.

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται και 7 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.471.000€ στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας εκ των οποίων τα 3 έχουν δημοπρατηθεί και εκκρεμούν για τα υπόλοιπα οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Μέχρι σήμερα καμία ΣΑΕ από τη Δ20 του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχει έρθει στην Περιφέρεια.

Από την πλευρά μας πάρα πολλές φορές έχουμε θέσει το θέμα της γρήγορης προώθησης του Νομοσχεδίου στη Βουλή προς ψήφιση για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της πυρόπληκτης Ηλείας, αφού αναμορφωθεί και παρθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων της Ηλείας, αλλά και του ψηφίσματος που εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 14-02-11 και υπενθυμίζω ότι ακόμα εκκρεμεί το αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το θέμα αυτό.

Κλείνοντας επαναλαμβάνω ότι παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, η θεομηνιόπληκτη Ηλεία πρέπει να τύχει ειδική αντιμετώπισης, το Σχέδιο Ανασυγκρότησης να στοχεύει ειδικά προς τον Νομό μας, το 50% των αδιάθετων χρημάτων του ΕΤΑΕΑ να προσανατολιστούν στην Ηλεία και ότι είναι απαραίτητη η αναβάθμιση των υποδομών μας και η εκτέλεση μεγάλων έργων.»    
 

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ