Δήλωση Καφύρα για τη "μαύρη επέτειο" και επισκέψεις στην πυρόπληκτη ζώνη

Σε δήλωση με αφορμή τη "μαύρη επέτειο" για την Ηλεία, προέβη ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Καφύρας. Παράλληλα η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά

με τα όσα έγιναν και πολλά που δεν έχουν γίνει ακόμα για την αποκατάσταση στην τετραετία.

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας θα επισκεφθεί τις πληγείσες από τις πυρκαγιές του 2007 περιοχές, συνοδευόμενος από Περιφερειακούς Συμβούλους, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :

•    10:00 – 11:00    Δήμος Ζαχάρως (Μάκιστος, Αρτέμιδα)
•    11:30        Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων
•    12:30        Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας
•    13:00        Περιοχή τέως Δήμου Ωλένης
•    Το απόγευμα επίσκεψη στην περιοχή του τέως Δήμου Πηνείας

Η δήλωση Καφύρα

"Συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, τις καταστροφικότερες πυρκαγιές που γνώρισε ποτέ ο τόπος μας και ειδικά η Ηλεία.

Οι φονικές πυρκαγιές του 2007 σηματοδότησαν για τον Νομό Ηλείας την μεγαλύτερη φυσική, ανθρώπινη και οικονομική καταστροφή της ιστορίας της. Συγκεκριμένα στον Νομό Ηλείας καταστράφηκαν πάνω από 1.000.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργήσιμης γης, 30.000 ζώα, 4.153.000 ελαιόδεντρα, 762 κατοικίες (τις 524 ολοσχερώς), 42 δημόσια κτίρια (τα 30 ολοσχερώς) και 731 βοηθητικά κτίσματα (εκ των οποίων 498 ολοσχερώς), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπινων θυμάτων δυστυχώς ήταν στις πυρκαγιές της Ηλείας, και συγκεκριμένα στην Αρτέμιδα, με τραγικό απολογισμό 26 ανθρώπινες ζωές συμπολιτών μας, εκ των οποίων οι 7 ήταν παιδιά.                                                                                        

Καταστράφηκαν υποδομές που δύσκολα αντικαθίστανται , επλήγη όσο σε κανένα άλλο νομό της χώρας, το φυσικό περιβάλλον, το ανθρωπογενές , ακόμα και τα ιστορικά μας μνημεία... 

Τέσσερα χρόνια μετά, τα όποια μέτρα που ελήφθησαν, αποδείχθηκαν αποσπασματικά, ανεπαρκή και δεν έδωσαν καμία νότα αναζωογόνησης - αναγέννησης του πολύπαθου Νομού μας, οι  υποσχέσεις, έμειναν υποσχέσεις, διώκονται οι Ηλείοι που εισέπραξαν το βοήθημα των 3000 ευρώ που δώσατε η τότε κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποζημίωσης   του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, της παραγωγής που χάθηκε στις φλόγες, της ανακατασκευής των σπιτιών, της αναγέννησης του φυσικού μας πλούτου, δεν τηρούνται καν τα προτεινόμενα από τις επιστημονικές επιτροπές, για την κτηνοτροφία, την γεωργία, τις υποδομές.

Το οδικό δίκτυο των πυρόπληκτων περιοχών παραμένει σε άθλια κατάσταση και είναι αδιάβατο. Αναμένουμε το σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ηλείας και  τα μεγάλα έργα Υποδομής. Είναι γνωστό  ότι σαν να μην έφτανε η μια καταστροφή, ήρθε να προστεθεί στην πολύπαθη Ηλεία και αυτή του σεισμού της 8ης Ιουνίου του 2008. Παρά τις όποιες προσπάθειες  έγιναν ως τώρα, για την ανακούφιση των πληγέντων, είναι αδύνατο να υποστηρίξει κανείς πως η ζωή στο νομό έχει επανέλθει σε  φυσιολογικούς ρυθμούς.
    
Μεταφέρω την αγωνία, την πίκρα  αλλά και την αγανάκτηση των Ηλείων  για την  τεράστια καθυστέρηση όσον αφορά την νομοθετική ρύθμιση (αφού αναμορφωθεί και παρθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων της Ηλείας, αλλά και του ψηφίσματος που εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 14-02-11) και την υλοποίηση  του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της  Πυρόπληκτης και Σεισμόπληκτης Ηλείας και της αξιοποίηση των χρηματικών ποσών από το Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών από πλευράς Κυβέρνησης.

Για την αξιοποίηση των χρημάτων από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών παραμένει αταλάντευτη η θέση μας για τη διάθεση τους αποκλειστικά και μόνο στις πυρόπληκτες περιοχές των πυρκαγιών του 2007 και σε ποσοστό πάνω από 50% στο Νομό Ηλείας, ως η περισσότερο πληγείσα περιοχή, αυτό άλλωστε είναι και το νόημα των εισφορών και δωρεών από τους απλούς πολίτες αλλά και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ταμειακό υπόλοιπο του ΕΤΑΕΑ είναι περίπου  100.000.000€, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση δράσεων στο αναμενόμενο Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών αλλά και έργων υποδομής.
Παρά την οικονομική συγκυρία και το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας,  η θεομηνιόπληκτη Ηλεία, θα πρέπει να τύχει ειδικής αντιμετώπισης.

Εξακολουθούν  να είναι ζητούμενα  για  τους φορείς και τους πολίτες της Ηλείας.
Η εγγύηση του κεκτημένου ζωής,
η ταχεία ολοκλήρωση της οικιστικής ανασυγκρότησης,
η αναγέννηση της υπαίθρου,
η παραγωγική ανασυγκρότηση &η στήριξή της απασχόλησης ,
η αναβάθμιση των υποδομών και η εκτέλεση μεγάλων έργων,(αεροδρόμιο Ανδραβίδας, αναβάθμιση του λιμανιού του Κατάκολου , η σύνδεση της Ηλειας με την Αρκαδία εκσυγχρονισμός αρδευτικού δικτύου, επέκταση φυσικού αερίου, επέκταση και εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, η παραπέρα επέκταση του δικτύου Ύδρευσης από τον Ερύμανθο, δημιουργία Αυτόνομου ΤΕΙ και την ίδρυση  Πανεπιστημιακών Σχολών στην Ηλεία, κ.λ.π) η αποφασιστική βελτίωση της Α/βάθμιας και Β/θμιας περίθαλψης ,
ώστε να αναζωογονηθεί οικονομικά ο Νομός μας

Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στους πυρόπληκτους κατοίκους μας και την οικονομία του Νομού μας και  υπενθυμίζω ότι ακόμα εκκρεμεί το αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το θέμα αυτό".

Κατεβάστε δίπλα το αρχείο με τα στοιχεία.

Κατεβάστε το Αρχείο

Download

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών