Δήμος Πύργου: Κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του 2012

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου. Το σύνολο του τεχνικού προγράμματος ανέρχεται στο ποσό

των € 26.812.549,18, το οποίο αναλύεται ως εξής: μελέτες € 641.091,64 (νέες 240.000,00, συνεχιζόμενες 401.091,64), αναπλάσεις και οδοποΪα € 6.506.035,68 (νέα έργα 5.059.963,17, συνεχιζόμενα 1.446.072,51), καθαριότητα € 2.653.972,20 (νέα έργα 2.633.997,00, συνεχιζόμενα 19.975,20), πράσινο και προστασία περιβάλλοντος € 180.460,00 (όλα για νέα έργα), ηλεκτροφωτισμός € 134.600,00 (όλα για νέα έργα).

Επίσης, θα διατεθούν από τις δημόσιες επενδύσεις € 16.696.389,66 (νέα έργα 15.477.113,01, συνεχιζόμενα 2.269.276,65), που αφορούν κυρίως έργα για την ποιότητα ζωής (ύδρευση, οδοποΪα, αντιπλημμυρικά, βιολογικός καθαρισμός κτλ.) και τα οποία χρηματοδοτούνται από την Κοινωνία της Πληροφορίας, το ΠΕΠ, το πρόγραμμα Θησέας και το ΕΣΠΑ.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος τόνισε πως «ο δήμος Πύργου παρουσιάζει σήμερα στους δημότες του ένα φιλόδοξο, όσο και ρεαλιστικό πρόγραμμα έργων για το 2012, που φτάνει τα 27 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για 38 μελέτες και 183 έργα, τα οποία, σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα που προωθούμε για τη χρηματοδότησή τους μέσω του ΕΣΠΑ, αλλάζουν την εικόνα του δήμου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις μιας ισόρροπης ανάπτυξης σε όλη την έκτασή του.

Παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, προχωρούμε με σταθερά βήματα προς τους στόχους που έχουμε θέσει για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη λειτουργική αναβάθμιση της πόλης και των χωριών μας. Προφανώς δεν ικανοποιούμε όλες τις απαιτήσεις. Είμαστε, όμως, εδώ για να δούμε κάθε πρόβλημα, να αναζητήσουμε και να δρομολογήσουμε τη λύση του.

Ο εισηγητής του Τεχνικού Προγράμματος, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος, από την πλευρά του τόνισε πως «η δημοτική αρχή προσπάθησε να καταρτίσει το τεχνικό πρόγραμμα έτσι ώστε αφ’ ενός να καταστεί υλοποιήσιμο και αφ’ ετέρου να αντιμετωπίσει ζωτικά προβλήματα του δήμου και των δημοτών.

Για το λόγο αυτό αξιοποιήσαμε και συμπεριλάβαμε πολλές από τις προτάσεις  της Επιτροπής Διαβούλευσης, με αποτέλεσμα να μπορούμε σήμερα να ισχυριστούμε ότι το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί μια σύνθεση των στόχων της δημοτικής αρχής και των πολιτών.

Δηλαδή αποτυπώνει και συγκεκριμενοποιεί την αναπτυξιακή τροχιά του δήμου και τις επενδύσεις σε υποδομές, πάγια στοιχεία, περιβάλλον κλπ. ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει υπ’ όψη τις ανάγκες των δημοτών και παρεμβαίνει για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους».


«… Ξεκινούμε, λοιπόν, με δεδομένο ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά, γιατί εκτός από την πρωτοφανώς δυσμενή οικονομική συγκυρία είχαμε να αντιμετωπίσουμε την εφαρμογή του προγράμματος του Καλλικράτη με ανυπέρβλητα εμπόδια.

Επισημαίνουμε ότι δόθηκε προτεραιότητα στην εξόφληση των χρεών των πρώην “Καποδιστριακών” δήμων, ενώ είχαμε να αντιμετωπίσουμε το επιπρόσθετο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του προγράμματος «Θησέας» καθώς η πολιτεία αθέτησε τις υποσχέσεις της αναφορικά με αυτό το ζήτημα, όσο και με τις επιχορηγήσεις.

Ο Δήμος Πύργου βρίσκεται σε μια ικανοποιητική κατάσταση, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα επείγοντα ζητήματα της καθημερινότητας. Όμως, παρ΄ όλα τα τυχόν λάθη και τις αδυναμίες, το ισοζύγιο της δράσης μας είναι θετικό και αυτό το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν οι συμπολίτες μας.

Εξάλλου, σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Δήμαρχος Μ. Παρασκευόπουλος θα είναι σε θέση να ανακοινώσει σημαντικά έργα πνοής για μεγαλύτερο μέρος των Τοπικών Διαμερισμάτων του δήμου, μέσω ΕΣΠΑ.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι βασική επιλογή αυτής της Δημοτικής Αρχής, είναι το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ της πόλης και των χωριών, σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής διαστρωμάτωσης.

Για το 2012, τα έργα που θα υλοποιηθούν και οι δράσεις που θα αναληφθούν, θα πρέπει να υποστηρίζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων αυτού του Δήμου συνολικά, και να βοηθούν την τοπική οικονομία.

Έτσι λοιπόν, τα έργα και οι δράσεις για το 2012:
Συμβάλλουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης και των Δημοτικών Κοινοτήτων.
Υποστηρίζουν τους μεγάλους στόχους που θέτουμε
Εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό, που υποστηρίζει τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Με δεδομένη την οικονομική στενότητα του Δήμου, σταθερή μας επιδίωξη είναι η εξεύρεση και αξιοποίηση κάθε δυνατής πηγής χρηματοδότησης, γεγονός, όμως, που προϋποθέτει σοβαρή και συστηματική προετοιμασία σε επίπεδο μελετών, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη «ωρίμανση» έργων, ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των εκάστοτε αναπτυξιακών προγραμμάτων, καθώς και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «ΕΣΠΑ»., τομεακά κλπ…»

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη