ΔΣ Αρχαίας Ολυμπίας: Δεν θα πάει στην Αφή για το Ίνσμπρουκ ο δήμαρχος

Την απόφαση να μην εκπροσωπηθεί ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με την παρουσία του δημάρχου στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 1ους Χειμερινούς

Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο INNSBRUCK της Αυστρίας έλαβε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής κατά την έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη το βράδυ.

Η ομοφωνία ήταν απόλυτη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο εξέδωσε και το σχετικό ψήφισμα, στέλνοντας μήνυμα σε όλη την οικουμένη για το θέμα των ιδανικών και των συμβόλων του Ολυμπισμού, των οποίων θεματοφύλακας είναι ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Όλοι στις τοποθετήσεις τους τόνισαν την ανάγκη της θεσμικής κατοχύρωσης της Αφής της Ολυμπιακής φλόγας και για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων αφού η φλόγα αποτελεί τον θεματοφύλακα των αξιών και των ιδανικών που διαπνέουν τον Ολυμπισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

Το ψήφισμα  

«Το Δημοτικό Συμβούλιο  Αρχαίας Ολυμπίας μετά την έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2001 με μοναδικό θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης για καθορισμό ενεργειών και δράσεων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σχετικά με την τελετή Αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας,  για τους 1ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες  Νέων  (INNSBRUCK 2012), που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα» σύσσωμο και ομόφωνα  αποφάσισε:

1ον – Με κάθε τρόπο εκδηλώνει την αντίθεσή του για οποιαδήποτε μεταφορά της τελετής της αφής της Ολυμπιακής φλόγας  εκτός Ολυμπίας. Η φλόγα,  με τη λαμπαδηδρομία μεταφέρει στα πέρατα του κόσμου μηνύματα ειρήνης, συναδέλφωσης, πολιτισμού, φιλοσοφίας, ηθικής και αγωνιστικής άμιλλας.
Αποφασίζει να μην παραστεί ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας στην τελετή της αφής στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τους «1ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων  INNSBRUCK 2012.

 2ον – Ζητά την θεσμική κατοχύρωση της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.

3ον - Θεωρεί  φανερή υποβάθμιση τόσο της Αρχαίας Ολυμπίας, όσο κυρίως της αίγλης, του νέου θεσμού, των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, που αποτελεί ελληνική πρόταση μετά την ανάληψη των αγώνων από την Αθήνα για το 2004 και έγινε αποδεκτή από την ΔΟΕ για μόνιμη τέλεση στην Αρχαία Ολυμπία με τον τίτλο «Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων». Για διάφορους λόγους δεν πραγματοποιήθηκε αυτή η διοργάνωση στην Ολυμπία το 2004. Επανήλθε όμως και έγιναν οι 1οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, το 2010 στην Σιγκαπούρη με το τελετουργικό και την αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

4ον – Το δημοτικό Συμβούλιο, οι φορείς, οι κάτοικοι και τα εκατομμύρια φίλων της Ολυμπίας και του Ολυμπιακού Κινήματος ως θεματοφύλακες των αξιών και των ιδανικών που διαπνέουν τον Ολυμπισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες θα αντιταχθούν στην οποιαδήποτε απόφαση η οποία υποβαθμίζει το σύμβολο του Ολυμπισμού και  υπονομεύει τον ρόλο της Ολυμπίας, ως κοιτίδα του Ολυμπιακού πνεύματος.

5ον – Να θέσει επίσημα προς οιονδήποτε επίσημο Πολιτειακό και Ολυμπιακό φορέα ή Οργανισμό την θεσμική συμμετοχή του εκάστοτε Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας ως (επίτιμου) μέλους της Ελληνική Ολυμπιακής Επιτροπής.

6ον – Ο δήμος  να πάρει  πρωτοβουλίες ώστε  να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις στην Ελλάδα και στην παγκόσμια κοινότητα, για να προστατεύσει και να  ενισχύσει τον ρόλο και την συμμετοχή της Αρχαίας Ολυμπίας στα Ολυμπιακά δρώμενα, με έμφαση στα ζητήματα που σχετίζονται με τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, το Περιβάλλον  και το εθελοντικό κίνημα ιδιαίτερα των Νέων.

7ον – Να δώσει δημοσιότητα στα   ΜΜΕ, να ενημερώσει όλους τους πολιτειακούς παράγοντες, αθλητικούς – πολιτιστικούς – πνευματικούς Οργανισμούς της Ελλάδας, τους Ολυμπιακούς και Πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Κοινότητας, τους κατοίκους του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και Ηλείας.

8ον – Να τονίσει με έμφαση, ότι είναι πλέον εμφανές, ότι η οικονομική κρίση και η δύσκολη πολιτική- κοινωνική κατάσταση που διέρχεται σήμερα η πατρίδα μας είναι κυρίως κρίση αξιών, η οποία υπονομεύει ιδέες, ιδανικά και πολιτιστικές αξίες επιφέροντας αυτά τα οδυνηρά αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να υπονομεύσει τον ρόλο της κιβωτού των αξιών του Ολυμπισμού και της μοναδικής σήμερα παγκόσμιας Ολυμπιακής Ιδέας που είναι ιστορικά και θεσμικά η Αρχαία Ολυμπία.
 
9ον – Με την ευκαιρία αυτή να εκφράσει ολόψυχα τις καλύτερες ευχές για  την  επιτυχία των  1ων χειμερινών Ολυμπιακών  Αγώνων  Νέων INNSBRUCK 2012.
Να θυμίσει όμως στον φίλο λαό της Αυστρίας και τους εκπροσώπους του ότι  για πρώτη φορά το 1964  στους Αγώνες του Innsbruck, καθιερώθηκε η αφή της Ολυμπιακής φλόγας να γίνεται στην Ολυμπία και για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες κι από εκεί ξεκινούν και οι λαμπαδηδρομίες για τα Χειμερινά Ολύμπια».

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ