Εγκαταστάθηκε εργολάβος στο "Μανωλοπούλειο" - Ξεκινούν τα έργα τη Δευτέρα

Από την προσεχή Δευτέρα στήνουν σκαλωσιές στο Μανωλοπούλειο και το λαβωμένο από τους σεισμούς του 1993 (και τις καιρικές συνθήκες των 18 χρόνων που ακολούθησαν)

κτίριο θα αρχίσει να αναπαλαιώνεται!  Όσο και αν φαντάζει απίστευτο το κτίριο – ταυτότητα της πόλης , βάσει χρονοδιαγράμματος, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2012.

Χθες,  ο δήμαρχος Πύργου Μ. Παρασκευόπουλος και  ο αντιδήμαρχος Β. Παναγόπουλος εγκατέστησαν τον εργολάβο   Γ. Αντωνίου που συνοδευόταν από  τον συνεργάτη του στον Πύργο Σπ. Θεοδόση .

Στις δηλώσεις  του, ο Δήμαρχος Πύργου Μ. Παρασκευόπουλος, τόνισε τα εξής :

«Η εγκατάσταση εργολάβου σε ένα έργο του Δήμου Πύργου αυτή την εποχή έχει διπλή σημασία: πρώτα απ όλα μια ουσιαστική σημασία γιατί αποδεικνύει ότι αν έχει κάποιος στόχους και προσηλώνεται σε αυτούς φτάνει πάντα στο αποτέλεσμα.

Έτσι ένα σημαντικό κτίριο του Πύργου, ένα κτίριο που αποτελεί την ταυτότητα της πόλης μας μαζί με το ιστορικό κτίριο της Παλιάς Δημοτικής Αγοράς, το εργοστάσιο Ξυστρή και το κτίριο του Σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης είναι η νεοκλασική ταυτότητα μας.

Ταυτόχρονα η εγκατάσταση εργολάβου σε ένα τόσο σημαντικό έργο έχει το δικό της συμβολισμό: ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ανοίγουμε παράθυρα αισιοδοξίας για το μέλλον. Είμαστε σε θέση με την προσήλωση στους στόχους μας να φτάνουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Η φάση αυτή του έργου είναι η στήριξη του παλιού κτιρίου του νοσοκομείου.

Το Μανωλοπούλειο είναι στην κατάσταση αυτή από τους σεισμούς του 1993, δηλαδή 18 χρόνια τώρα είναι ένα ναυάγιο της ιστορίας της πόλης μας. Πραγματικά αισθάνομαι ευτυχία να μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι ξεκινά η στήριξη του κτιρίου αυτού. Και ταυτόχρονα ότι επιτέλους αυτή πόλη έχοντας διατηρήσει την παλιά Δημοτική της Αγορά και τώρα το Μανωλοπούλειο μπορεί να έχει μια ταυτότητα.

Και η πολιτιστική αυτή ταυτότητα είναι το εισιτήριο για το μέλλον. Το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 1.300.000 και πετύχαμε μια σημαντική έκπτωση της τάξης του 50%. Τώρα ξεκινάμε την στήριξη και αποκατάσταση της τοιχοποιίας και την κατασκευή νέας στέγης.

Το κτίριο  προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς , η πινακοθήκη στο ημιυπόγειο και στο ισόγειο θα γίνει ένα μικρό συνεδριακό – θέατρο, αίθουσες εκθέσεων και ταυτόχρονα εστιατόριο και μπαρ. Αυτές είναι οι προβλέψεις μας και αυτά θα ενταχθούν στην συνέχει σε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης. 

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, όλους όσοι βοήθησαν για να φθάσουμε ως εδώ: τον αντιδήμαρχό μου Β. Παναγόπουλο, τον Δ.ντή του ΤΑΣ τον Πάνο τον Βεργέτη, τον αρχιτέκτονα του έργου που έκανε δωρεάν τη μελέτη Δημήτρη Αποστολόπουλο , τον γγ του υπ. Υποδομών τον κ. Οικονομίδη χωρίς την βοήθεια τους δεν θα είμαστε σήμερα εδώ.

Θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Αντωνίου, που σε αυτές τις δύσκολε ημέρες πήρε μέρος στο διαγωνισμό και ταυτόχρονα όλους τους ανώνυμους εργάτες που θα εργαστούν σε αυτό το δύσκολο έργο. Αρχίζουμε σήμερα και το έργο θα ολοκληρωθεί βάσει χρονοδιαγράμματος  σε  έξι μήνες».

Γιάννης Αντωνίου : Θα δουλέψουμε εντατικά, σε δύσκολες συνθήκες

Ο ανάδοχος του έργου, Γιάννης Αντωνίου, ενημέρωσε ότι από την Δευτέρα θα έχουν τοποθετηθεί οι σκαλωσιές, η επισκευή θα αρχίσει εξωτερικά καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες δεν διακινδυνεύει κανείς να αρχίσει το έργο από το εσωτερικό του και συνέχισε:

« Το κτίριο είναι εντελώς διαταραγμένο και πιστεύουμε πως ότι ανοίγουμε θα βρίσκουμε κενά στην λιθοδομή. Είμαι σίγουρος ότι στο χρονικό διάστημα που προβλέπεται για την κατασκευή του, εμείς θα είμαστε συνεπείς , αρκεί να  έχουμε απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου αλλά και την κατανόηση των δημοτών του Πύργου, γιατί θα εκτελείται ένα έργο με εντατικούς ρυθμούς και σε δύσκολες συνθήκες (μην ξεχνάμε ότι έχουμε χειμώνα μπροστά μας) και ταυτόχρονα θα υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στην περιοχή από σκόνη, γιατί ακριβώς είναι τέτοια η φύση της κατασκευής».

Ο κ. Αντωνίου ευχαρίστησε το «τοπικό στοιχείο», διευκρίνισε ότι στον Πύργο συνεργάτης του θα είναι ο Σ. Θεοδόσης με τον οποίο έχουν συνεργαστεί η εταιρία  και σε άλλα έργα στην Αθήνα, ίσως και πιο απαιτητικά.

Για την ιστορία …

 Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1886 με αρχική χορηγία των οικογενειών Μανωλοπούλου και Κανδυλιέρη. Το 1902 ονομάστηκε "Μανωλοπούλειο Δημοτικό Νοσοκομείο Πύργου". Από την αρχή λειτούργησε ως νοσοκομείο, το  1936 ανακαινίσθηκε και στους σεισμούς του Μαρτίου του 1993 καταστράφηκε σε σημείο τέτοιο που κρίθηκε εξαιρετικά ασύμφορη η αναπαλαίωση του ( επί της ουσίας η ανακατασκευή του).

Μετά από 17 χειμώνες και καλοκαίρια με τις πληγές του να χάσκουν και να επεκτείνονται και να βαθαίνουν, ήταν πολλοί αυτοί που υποστήριζαν ότι πρακτικά ήταν αδύνατον να διασωθεί  το  αξιόλογο κτίριο αυτό κτίριο με την νεοκλασικού ρυθμού οργάνωση των όψεών του.

Άλλοι τόσοι όμως ήταν οι αιθεροβάμονες,  που πίστεψαν – και το πάλεψαν- ότι πρέπει να σωθεί αυτό το  κτίριο – εικάζεται ότι είναι έργο και αυτό του Τσίλερ – ώστε να παραδοθεί ατόφιο στις επόμενες γενιές, ένα κομμάτι της πόλης του Πύργου συνυφασμένο με την ίδια την ταυτότητα.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ