Επιστολή Καφύρα προς Κουτρουμάνη για κατάργηση ΟΕΚ και ΟΕΕ

Επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργεί στην τοπική

κοινωνία τόσο η αποδοχή του νέου μνημονίου, αλλά ιδιαίτερα η κατάργηση των οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.

Αναφέρεται τόσο το θέμα του προσωπικού των δύο οργανισμών στην Ηλεία, όσο και το κατασκευαστικό πρόγραμμά που έχει σχεδιαστεί για το νομό και τα βοηθήματα προς τις οικογένειες στον τομέα του κοινωνικού τουρισμού και άλλων παροχών. Στην επιστολή αναφέρει τα εξής ο κ. Καφύρας:

"Εκτός των άλλων τεράστιων προβλημάτων που δημιουργεί η αποδοχή και η ψήφιση της νέας Δανειακής Σύμβασης και του Μνημονίου 2 στον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους, με μειώσεις μισθών, απολύσεις και διάλυση του κοινωνικού κράτους, υπάρχουν και δύο τεράστια προβλήματα που αφορούν την κατάργηση των Οργανισμών, της Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε) και της Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ).

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον των 20 περίπου εργαζόμενων που υπηρετούν στις υπηρεσίες του Ο.Ε.Ε (11 εργαζόμενοι) και του Ο.Ε.Κ (9 εργαζόμενοι) στην Ηλεία, με την πιο πιθανή εξέλιξη αυτής, της απόλυσης τους και των συνακόλουθων τεράστιων προβλημάτων για αυτούς και τις οικογένειες τους, αλλά και στην τοπική οικονομία με την απώλεια τόσων θέσεων εργασίας.

Βαρύ πλήγμα για το κοινωνικό κράτος αλλά και για την τοπική οικονομία αποτελεί η παύση των λειτουργιών και των δράσεων των δύο καταργούμενων Οργανισμών Εργαστικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας και αναλυτικά οι επιπτώσεις από αυτή την κατάργηση των Οργανισμών είναι :

Για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας :
Καταργείται το κατασκευαστικό πρόγραμμα σε όλη τη χώρα και για τον Νομό Ηλείας αναστέλλεται οποιαδήποτε προοπτική για την κατασκευή νέων Εργατικών Κατοικιών σε Γαστούνη (12 κατοικίες), Βάρδα (20 κατοικίες) και στον Πύργο (50 κατοικίες στην ΣΕΤΤΗΛ), σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες.

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον της χρηματοδότησης με 280.000€ του έργου Αποχέτευσης των Εργατικών Κατοικιών στον Άι Γιάννη Αμαλιάδας. Καταργείται η επιδότηση ενοικίου, που για τον Νομό Ηλείας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 350 οικογένειες, εκ των οποίων οι 80 έχουν ήδη εγκριθεί και είναι αβέβαιο το μέλλον, τι θα γίνει με αυτές.  

Βρίσκονται σε κατάσταση εκκρεμότητας όλα τα δάνεια του Ο.Ε.Κ και οι οφειλές από παραχωρηθείσες κατοικίες, που στον Νομό μας είναι 500 περίπου περιπτώσεις και αβέβαιο παραμένει το μέλλον 200 περίπου αιτήσεων εργαζόμενων για νέα δάνεια.

Για τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας :
Κόβεται οριστικά το δικαίωμα σε εργαζόμενους της Ηλείας για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, εκδρομών, αγοράς βιβλίων, εισιτήρια θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στον Νομό Ηλείας, σε ετήσια βάση ωφελούνται 2.000 περίπου εργαζόμενοι σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού (ολιγοήμερες διακοπές σε ξενοδοχεία), πάνω από 300 εργαζόμενοι για ολιγοήμερες εκδρομές, πάνω από 200 εργαζόμενοι για αγορά βιβλίων και περίπου 400 εργαζόμενοι για τη συμμετοχή σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Δηλαδή ουσιαστικά μια μικρή δυνατότητα διασκέδασης και ξεκούρασης που είχαν οι εργαζόμενοι, παύει να υπάρχει οριστικά. Πλήττονται τουριστικές επιχειρήσεις και συνακόλουθα οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτές από την απώλεια 2.000 περίπου φιλοξενιών σε ετήσια βάση σε ξενοδοχεία του Νομού Ηλείας από τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, από όλη την Ελλάδα και από την Ηλεία, με απώλεια εισοδήματος για τον Νομό Ηλείας 1.500.000€ περίπου ετησίως.

Επίσης πλήττονται επιχειρήσεις όπως τουριστικών λεωφορείων και εστιατορίων – καφέ από τα εκδρομικά προγράμματα που έρχονται στην Ηλεία, βιβλιοπωλεία από τα προγράμματα αγοράς βιβλίων και κινηματογράφοι κ.λ.π. από τις θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις και η οικονομική απώλεια για τον Νομό Ηλείας ανέρχεται σε 200.000€ - 300.000€ περίπου ετησίως.

Αναστέλλεται οριστικά η κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού της Εργατικής Εστίας που είχε προγραμματισθεί να κατασκευαστεί σε χώρο που είχε παραχωρήσει η Μητρόπολη πίσω από το Γηροκομείο στον Πύργο και θα εξυπηρετούσε 50 παιδάκια και θα απασχολούσε 15 περίπου εργαζόμενους.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως κατανοείτε ο Νομός Ηλείας πλήττεται ιδιαιτέρως από την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, διότι εκτός της απώλειας 20 θέσεων εργασίας και της προοπτικής νέων (15) θέσεων εργασίας (Βρεφονηπιακός Σταθμός), με συνολική απώλεια 1.000.000€ περίπου ετησίως, πλήττονται και επιχειρήσεις του Νομού, με συνολική εκτιμώμενη απώλεια 2.000.000 € περίπου, χάνεται το όνειρο των ανθρώπων του μόχθου να στεγαστούν σε δική τους κατοικία και η προοπτική τους να έχουν μια μικρή διασκέδαση και ξεκούραση και θέτει  σε μεγάλη αγωνία εκατοντάδες δανειολήπτες από τον ΟΕΚ και επιδοτούμενους από τον ΟΕΚ.

Για αυτό κύριε Υπουργέ σας παρακαλώ όπως επανεξετάσετε  αυτή την απόφαση σας και δώσετε λύση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων".

Πηγή

Δελτίο Τύπου Π.Ε. Ηλείας
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ