Επιστολή Μιχαλόπουλου προς Δριβελέγκα για αυθαίρετες κτηνοτροφικές υποδομές

Επιστολή προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Δριβελέγκα, απέστειλε ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας Νίκος Μιχαλόπουλος που καυτηριάζει τη αδράνεια του υπουργείου στο θέμα της διευθέτησης των αυθαίρετων κτηνοτροφικών υποδομών.

Ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

«Κύριε Υφυπουργέ, Θέλω για μία ακόμη φορά να επισημάνω την αδράνεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει στην διευθέτηση των αυθαιρέτων κτηνοτροφικών υποδομών. Διανύουμε ήδη την τέταρτη ή πέμπτη αν δεν κάνω λάθος παράταση του Νόμου που αφορά την εξαίρεση από κατεδάφιση και μέχρι τώρα ελάχιστοι κτηνοτρόφοι έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν με επιτυχία τη διαδικασία νομιμοποίησης.
Προφανώς το Υ.Α.Α. δεν έχει αντιληφθεί ακόμα ότι η κτηνοτροφία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά.

Προφανώς και το Υ.Α.Α. δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ένταξη των κτηνοτρόφων στα διάφορα επενδυτικά προγράμματα (Νέοι αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, Εξηλεκτρισμός, Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία  κλπ), ούτε ότι η καθυστέρηση στην απόκτηση των αδειοδοτήσεων είναι αιτία να απενταχθούν, να χάσουν ή να επιστρέψουν χρήματα αγρότες που είχαν ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα. Προφανώς και το Υ.Α.Α. δεν  έχει  αντιληφθεί ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι που ταλαιπωρούνται για περισσότερο από δύο χρόνια και δεν νοιάζεται να τους  απαλλάξει  από την ψυχοφθόρα γραφειοκρατία

Κύριε Υφυπουργέ
Διαβάζοντας στην τελευταία  συνέντευξή σας για το Νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρετε  προς  ψήφιση στη Βουλή ότι  χωρίζετε  τους στάβλους σε τρεις κατηγορίες:
Σε αυτούς που έχουν μαντριά (πρόχειρες κατασκευές), σε  αυτούς που δεν έχουν αρμεκτήρια και στις εντατικές εκμεταλλεύσεις.

Σας γνωρίζω ότι στο Νομό μας σε σύνολο 3800 αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων δεν ξεπερνούν τις 300 αυτές που διαθέτουν άδειες λειτουργίας, ότι το 30% των ποιμνιοστασίων και το 35% των βουστασίων είναι σε περιοχές natura ή σε όρια οικισμών, αλλά και σε πολλά ορεινά  και ημιορεινά χωριά  δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί κανένας στάβλος λόγω της ζώνης των 800μ. Συνεπώς δεν αντιλαμβάνομαι πως μπορεί να λυθεί οριστικά όπως λέτε το πρόβλημα αν το νομοσχέδιο δεν απαντά σε τέτοιου είδους προβλήματα.

Ως πρώην Ν.Α. Ηλείας  προσπαθήσαμε με την δημιουργία του γραφείου μιας στάσης να διευκολύνουμε τους κτηνοτρόφους προκειμένου να αποκτήσουν τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και μάλιστα σε μια δύσκολη για το Νομό μας περίοδο που βίωσε τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 και εξακολουθεί να βιώνει την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτείας.

Με την τελευταία μου επιστολή στις 24-6-2011 (την οποία θα σας ξαναστείλω) επισημαίνω την πραγματική κατάσταση των μονάδων που λειτουργούν στο Νομό Ηλείας έτσι όπως έχει προκύψει μετά από  σχετική μελέτη της Νομαρχίας και ότι αν δεν ρυθμιστούν θεσμικά ζητήματα που έχουν σχέση με τις χρήσεις γης, πολεοδομικές διατάξεις, όρια οικισμών, ζώνη των 800 μ. για τους στάσιμους οικισμούς, προσδιορισμός της έννοιας «γης υψηλής γεωργοκτηνοτροφικής αξίας» κλπ δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί οριστικά το πρόβλημα.

Δεν μπορώ να αντιληφθώ ότι την ίδια στιγμή που η πολιτεία με απλές διαδικασίες νομιμοποιεί αυθαίρετα, ημιυπαίθριους χώρους κλπ επειδή προσδοκά  οικονομικά οφέλη, για τους στάβλους  να εξαντλεί το γράμμα του Νόμου (είναι απαράδεκτο  να ζητά π.χ η ΠΕΧΩ βεβαίωση στατικής επάρκειας για ένα στάβλο όταν στα άλλα αυθαίρετα δεν ζητιέται).

Κύριε Υφυπουργέ
Επειδή πιστεύω ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που θα δώσει την επανεκκίνηση της οικονομίας, επειδή η κτηνοτροφική παραγωγή είναι η οικονομική δραστηριότητα που αποτελεί τον κύριο παράγοντα ανάπτυξης κυρίως των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, επειδή η αδειοδότηση των στάβλων αφορά  εκμεταλλεύσεις που ήδη λειτουργούν  και αν δεν αδειοδοτηθούν αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει και η λειτουργία τους, επειδή πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό η σχετική ΚΥΑ για εξαίρεση από κατεδάφιση, νομίζω ότι αποτελεί ηθική υποχρέωση της πολιτείας το συντομότερο δυνατό  σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και τις αρμόδιες υπηρεσίες  να πάρει  συγκεκριμένες  αποφάσεις ώστε οι διαδικασίες αδειοδότησης να γίνουν πιο απλές και ευέλικτες.  Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων επιζητούν άμεσα λύσεις γιατί  αλλιώς ο κλάδος οδηγείται σε αφανισμό».

Πηγή

Δελτίο Τύπου Π.Ε. Ηλείας
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ