Ζαχάρω: Ερώτηση για τη δημοπράτηση των αμμοχαλικοληψιών της Νέδα

Ερώτημα προς την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας κατέθεσε ο επικεφαλής της Ελάσσονος μειοψηφίας Ζαχάρως Κώστας Αγραπιδάς για το θέμα της διάθεσης – δημοπράτησης των

αδρανών υλικών που προέκυψαν από τον καθαρισμό του ποταμού Νέδα μετά τις πυρκαγιές του 2007.

«Όπως γνωρίζεται κατά την περίοδο 2007- 2008, στον ποταμό της Νέδα διενεργήθηκαν εκτεταμένες αμμοχαλικοληψίες με το πρόσχημα των αντιπλημμυρικών έργων, χωρίς να έχουν χορηγηθεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο, άδειες από την αρμόδια περιφέρεια. Το αδρανές αυτό υλικό έχει συγκεντρωθεί - αποθηκευτεί σε τρία σημεία, εντός της κοίτης του ποταμού.

Η αρμόδια τοπική κτηματική υπηρεσία, έχει καταγράψει και εκτιμήσει τον όγκο του συγκεκριμένου υλικού. Επειδή το υλικό αυτό βρίσκεται εντός της κοίτης του ποταμού και κοντά στις εκβολές του, υπάρχει ο κίνδυνος να παρασυρθεί από τα νερά του ποταμού κατά την χειμερινή περίοδο και να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στους όμορους παρόχθιους οικισμούς όπως είναι το Πρασιδάκι και το Γιαννιτσοχώρι.

Νομικό πλαίσιο

Κατόπιν τούτου, καλούμε την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, να διερευνήσει και να  διενεργήσει, με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας- α) του Α.Ν. 1219/38, β) της παρ. 5 άρθρου 33 του Ν. 1473/84 γ) της παρ. 1 του άρθρου 49 του Ν. 1416/84, δ) της παρ. 6 του άρθρου 33 Ν. 1473/84 ε) της παρ. 10 του άρθρου 7 του Ν. 2307/95 στ)της Κοινής Απόφασης Υπουργών Οικονομικών, Συγκοινωνίας, Κρατικής υγιεινής, Τύπου και Τουρισμού και Διοικητή Πρωτεύουσας αριθμ. 42279/24-11-1938 (ΦΕΚ 267/38 τ.Β). - τη διαδικασία για τη διάθεση – δημοπράτηση και απόληψη του αποθηκευμένου υλικού, ώστε να καθαριστεί η κοίτη του ποταμού και να περιορισθούν οι όποιοι κίνδυνοι για τους παρόχθιους οικισμούς.

Μέρος των εσόδων θα μπορούσαν να διατεθούν για τεχνικά προστατευτικά  έργα και παρεμβάσεις στους παρόχθιους οικισμούς. Σημειώνεται, ότι ο ποταμός της Νέδας, ανήκει στα προστατευόμενα οικοσυστήματα και οποιαδήποτε παρέμβαση επιβάλλεται να γίνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, κατόπιν εκπόνησης των ειδικών μελετών.

Προκειμένου να προστατευθεί και να αναδειχθεί,  επιβάλλεται να ενταχθεί σε ειδικό πλαίσιο προστασίας, ως προστατευόμενος σχηματισμός, κατόπιν εκπόνησης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης».
   

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη