Ζαχάρω: Μαίνεται ο πόλεμος για την ενσωμάτωση της ΔΕΥΑ

Με μακροσκελή ανακοίνωσή της την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η δημοτική παράταξη Ζαχάρως «ΝΕΔΑ» απαντά για τα όσα συνέβησαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

"Ευχόμαστε σε όλους και ιδιαίτερα στους δημότες του Δήμου μας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΥΓΕΙΑ και το 2018 να είναι έτος προόδου με καλλίτερες ημέρες για όλους μας. Οι ευχές μας συμπεριλαμβάνουν και τους διοικούντες το Δήμο Ζαχάρως μήπως βελτιωθούν γιατί ακόμα και τις τελευταίες ημέρες του χρόνου έδειξαν ότι είναι αδιόρθωτοι.

Η δημοτική αρχή στη συνεδρίαση της Τετάρτης 20/12/2017 όπου συζητήθηκε ως έκτακτο θέμα η ενσωμάτωση της ΔΕΥΑ Ζαχάρως στο Δήμο ορθά δεν κλήθηκαν να ψηφίσουν οι τοπικοί σύμβουλοι. Μετά τη συζήτηση το θέμα δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των 3/4 των δημοτικών συμβούλων, όπως επιθυμούσε η συμπολίτευση γιατί σύσσωμη η μείζονα και η ελάσσονα αντιπολίτευση καταψηφίσαμε τo εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα που το φέρανε αιφνίδια, χωρίς στοιχειώδη οικονομικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν οι σύμβουλοι προκειμένου να κρίνουμε σωστά, αν είναι προς το συμφέρον των δημοτών να διαλυθεί ή όχι η Εταιρία.

Επειδή φάνηκε ότι το ζήτημα τους πονάει… ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ν. Χαραλαμπόπουλος που οφείλει να υπερασπίζεται τη νόμιμη διαδικασία, την ουσιαστική λειτουργία και το κύρος του δημοτικού συμβουλίου, συγκάλεσε μόλις μια εβδομάδα αργότερα, στις 28/12/2017, χωρίς να έχουν προκύψει νεότερα δεδομένα, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με το ίδιο θέμα, και τη μετέτρεψε σε «συνέλευση, παρωδία». Για να επιτύχει πλειοψηφία κάλεσε τους κοινοτικούς και τοπικούς συμβούλους να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση με δικαίωμα ψήφου. Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κος Κ. Αλεξανδρόπουλος, μπήκε στην αίθουσα πλησίασε τον πρόεδρο του δημ. Συμβουλίου ερώτησε και ο πρόεδρος απάντησε ότι οι τοπικοί εκπρόσωποι κλήθηκαν για να συμμετάσχουν και να ψηφίσουν. Ο κος Αλεξανδρόπουλος δήλωσε ότι, η μείζων αντιπολίτευση δεν θα νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή της αυτή την πραξικοπηματική συνεδρίαση, εξήλθε από την αίθουσα και απομακρύνθηκε με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης οι οποίοι ήσαν εκτός του κτιρίου και πριν ο γραμματέας εκφωνήσει τα ονόματα των παρευρισκομένων δημοτικών συμβούλων εντός της αιθούσης των συνεδριάσεων.

Η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη για τη ΔΕΥΑΖ γιατί αυτή ορίζει τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρίας, πλην ενός. Δείχνει όμως, μεγάλη βιασύνη να την κλείσει όπως-όπως γιατί άραγε; Παράλληλα ισχυρίζεται ότι πρέπει να κλείσει η ΔΕΥΑΖ για να σταματήσει και η επιβολή του Ειδικού Τέλους που επιβαρύνει με 80% τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΖ. Ο δήμαρχος Ζαχάρως οφείλει να βγεί και να δηλώσει ότι το χαράτσι αυτό μπήκε με απόφαση της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΖ. Και οφείλει να δηλώσει ότι αν η ΔΕΥΑΖ απέτυχε την ευθύνη την έχει η δημοτική αρχή η οποία τα τελευταία 15 χρόνια διορίζει στο διοικητικό συμβούλιο δικούς της ανθρώπους και μάλιστα για τρία περίπου χρόνια, πρόεδρος του ΔΣ ήταν ο τότε δήμαρχος Γ. Μπάμης. Για κάποιους σοβαρούς λόγους που σύντομα θα μάθουμε θέλουν να απαλλαγούν από τη ΔΕΥΑΖ άμεσα. Αλλά θέλουν δεν θέλουν θα δώσουν εξηγήσεις και θα αναλάβουν τις πολιτικές και τις οικονομικές ευθύνες τους.

Οι δημότες δεν τους εμπιστεύονται και στα παρακάτω ερωτήματα πρέπει ξεκάθαρα να απαντήσει η δημοτική αρχή:

1ο. Το Ειδικό Τέλος Κατανάλωσης που επιβαρύνει με 80% την τσέπη του δημότη επιβάλλεται για την κατασκευή μεγάλων έργων ύδρευσης ή αποχέτευσης και μετά την ολοκλήρωση του έργου καταργείται. Στο Δήμο Ζαχάρως ποιο μεγάλο έργο ύδρευσης ή αποχέτευσης κατασκεύασε και χρειάστηκε να επιβληθεί το χαράτσι αυτό στους δημότες;

2ο. Για ποιο λόγο δεν κατασκευάστηκε το έργο του εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Ζαχάρως, χρηματοδότησης με 3.000.000 Ε, από το γενικό προϋπολογισμό του κράτους, το 2008 και αφού δεν κατασκευάστηκε ποιο άλλο έργο δικαιολογεί την ίδια περίοδο την επιβάρυνση του λογαριασμού ύδρευσης-αποχέτευσης των δημοτών μας με 80%;

3ο. Γιατί παρά τις μεγάλες εισπράξεις λόγω του ειδικού τέλους η ΔΕΥΑΖ είναι υπερχρεωμένη;

4ο. Γιατί παρά την παράνομη επιβολή του Ειδικού Τέλους αφού δεν δικαιολογείται από την κατασκευή μεγάλου έργου προ τετραετίας περίπου επιβλήθηκε μεγάλη αύξηση στο τιμολόγιο του νερού με τη δικαιολογία ότι από το 2007 δεν είχε αυξηθεί το τέλος ύδρευσης; Που πήγε όλως αυτός ο πακτωλός χρημάτων;

5ο. Γιατί ο Δήμος δεν πληρώνει τις υπηρεσίες που λαμβάνει από τη ΔΕΥΑΖ και τι ποσό χρωστά στην Εταιρεία;

6ο. Γιατί δεν κατασκευάστηκε ο Βιολογικός Σταθμός Ζαχάρως με τη δωρεά 4.500.000Ε από τα ΕΛΠΕ; Έχουν ευθύνες για το μεγάλο αυτό έργο που χάθηκε αν και είχε χρηματοδοτηθεί από το 2009.

7ο. Από τους 13 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας δεν συμμετείχαν 4 στην τελευταία παρωδία συνεδρίασης και ένας από τους συμμετέχοντες με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητα ψήφισε λευκό. Γελιέται η δημοτική αρχή αν νομίζει ότι θα αναπληρώσει την απουσία τους με τοπικούς προέδρους.

8ο. Γιατί λένε ψέματα στους δημότες ότι πρέπει να διαλυθεί η ΔΕΥΑ Ζαχάρως για να φθηνύνει το νερό ενώ γνωρίζουν ότι το χαράτσι αυτό επιβλήθηκε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με επιλογή της δημοτικής αρχής; η συμπολίτευση από χθές μιλά για την αγορά έξη βιολογικών σταθμών που θα… αγοράσει, θα… τους τοποθετήσει σε έξη χωριά και θα… γλυτώσει πολλά εκατομμύρια από το ΦΠΑ που δεν… θα πληρώσει. Είναι κουβέντες αναξιόπιστων ανθρώπων όπως ο «ηγέτης» τους που καταδικάστηκε για άλλη μια φορά, πριν μία εβδομάδα, τελεσίδικα στο Εφετείο της Πάτρας γιατί απέκρυψε από το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ότι το 2003 πριν γίνει δήμαρχος Ζαχάρως είχε 15.000 Ε στο λογαριασμό του, ενώ το 2011 είχε 166.000 Ε, ομόλογα και μετοχές.

Μετά την ψήφιση τον περασμένο Ιούλιο του Νόμου 4483/2017 που δίνει τη δυνατότητα στις ΔΕΥΑ της χώρας να χρηματοδοτούνται μεταξύ άλλων και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μείζων αντιπολίτευση θα μελετήσει προσεκτικά τα δεδομένα και θα πράξει το καθήκον της εφόσον ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και το επιβάλει το συμφέρον των δημοτών.

Η δημοτική αρχή που επέβαλε το Ειδικό Τέλος που επιβάρυνε τους λογαριασμούς τον δημοτών οφείλει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση ούτε μιάς εβδομάδας να συγκαλέσει συμβούλιο για την κατάργηση αυτού του χαρατσιού.

Οι δημότες πλήρωναν όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να απολαύσουν καλλίτερης ποιότητας νερό ή να διευκολυνθούν από τη βελτίωση του αποχετευτικού συστήματος. Τους λέμε ότι θα θα βρούμε ποιοί ωφελήθηκαν από τον πακτωλό των χρημάτων που πήραν από τους δημότες όλα τα χρόνια της κρίσης.

Η Μείζων Αντιπολίτευση δηλώνει δημόσια ότι την Τρίτη 3/1/2018 θα καταθέσουμε πρόταση στο δήμαρχο του Δήμου Ζαχάρως στην επόμενη συνεδρίαση να αποφασιστεί η άμεση διακοπή του Ειδικού Τέλους που επιβαρύνει με 80% τους λογαριασμούς των δημοτών μας.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών