Ηλεία: Σε οριακό σημείο για τα σκουπίδα - Κατσιφάρας: "Υψηλό επίπεδο ωριμότητας στην Περιφέρεια

Ενημερωτική συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, και τους δημάρχους του νομού είχε χθες το απόγευμα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ενόψει

της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων με αντικείμενο την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. «Η ΠΔΕ και η ΠΕ Ηλείας βρίσκονται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ωριμότητας» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «Θέλουμε  αυτό το υψηλό επίπεδο ωριμότητας να το κάνουμε και αποτέλεσμα. Και είναι η κατάλληλη συγκυρία από κοινού να δουλέψουμε ομαδικά και στοχευμένα».

Παρόντες στην ενημερωτική συνάντηση ήταν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, οι δήμαρχοι Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης, Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, η πρόεδρος του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Νίκη Κοκκαλιάρη και οι αντιδήμαρχοι Πύργου κ.κ. Αντώνης Καράμπελας, Γιώργος Χαρίτος, Λάμπης Αριστειδόπουλος, Βασίλης Παναγόπουλος, Ήλιδας Βασίλης Παπαδόπουλος, και Πηνειού Πάνος Θανόπουλος.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε στην εισήγησή του ότι σε λίγες μέρες θα βγει στον αέρα η πρόσκληση του διαγωνισμού που αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και πως η ΠΔΕ έχει εξασφαλίσει το ποσό των 60εκ ευρώ για το έργο αυτό.

Οι διαγωνισμοί, όπως εξήγησε, θα είναι διεθνείς και ανοιχτοί σε όλες τις τεχνολογίες και σύμφωνα με τους όρους που θέτει το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ. Το έργο θα είναι συγχρηματοδοτούμενο και με τη διαδικασία της παραχώρησης και η αξιολόγηση για κάθε μια πρόταση προκρίνεται να είναι η άμεση αξιολόγηση.

«Κάθε ένας φάκελος από οποιαδήποτε ΠΕ θα αξιολογείται αμέσως χωρίς να περιμένει την επόμενη ΠΕ. Αυτό το κάνουμε για να εκμεταλλευτούμε το χρόνο. Και ταυτόχρονο όποιος είναι έτοιμος να μην αδικείται. Εμείς θέλουμε να τιμούμε αυτούς που έχουν την προετοιμασία και να εκμεταλλευτούμε το χρόνο και τα χρήματα» σημείωσε και τόνισε πως η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι αποκλειστική ευθύνη των δήμων και των δημοτικών αρχών.  «Η περιφέρεια έχει ως αρμοδιότητα να εξασφαλίσει τους πόρους και εμείς το πετύχαμε και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό, κάτι που έχει γίνει».  

Τέλος, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί άλλος χρόνος. «Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Είναι η συγκυρία τέτοια που δεν επιτρέπει  σε κανέναν ούτε να ολιγωρήσουμε ούτε να συμβιβαστούμε με την αδράνεια. Αντίθετα η ευθύνη μας είναι να τρέξουμε γρήγορα, να κινητοποιηθούμε όλοι,  να εκμεταλλευτούμε και τους διαθέσιμους χώρους και πόρους» και συμπλήρωσε ότι τα όποια κενά μπορεί να υπάρχουν στους φακέλους υποβολής προτάσεων μπορούν να συμπληρωθούν σε ένα εύλογο αλλά σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι να δημοσιοποιηθούν οι διαγωνισμοί.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) Νίκος Μαντζούφας ο οποίος περιέγραψε εκτενώς το θεσμικό πλαίσιο για την χρηματοδότηση και κατασκευή των έργων ενώ ειδική αναφορά έκανε στις συμβάσεις που θα υπογραφούν με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα στις οποίες, όπως είπε, κυρίαρχο ρόλο θα πρέπει να παίξει, στη συνολική αξιολόγηση, το πώς θα επέλθει το μικρότερο δυνατόν κόστος για τους χρήστες των έργων.

Αναδημοσίευση απο την εφημερίδα "Πρώτη της Ηλείας"

Πηγή

protinews.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ