Κατσιφάρας: "Μην περιμένουμε σωτήρες, μόνοι μας πρέπει να αγωνιστούμε για την ανάπτυξη"

Οι ευκαιρίες για νέες επενδύσεις, μέσω των εν ισχύει επενδυτικών νόμων και το Τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση από

τα τέλη Νοεμβρίου, παρουσιάστηκαν σήμερα το βράδυ σε ειδική ημερίδα που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας στην Πάτρα, παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων και αρχών, παραγωγικών τάξεων, του Πανεπιστημίου κ.α.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας, ανέφερε ότι το Τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (που έχει ήδη παρουσιαστεί σε αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία) στοχεύει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Δυτικής Ελλάδας, στην άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, στην στήριξη των επιχειρήσεων και της υγιούς επιχειρηματικότητας, στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, στην ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας και των μέτρων για την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό.

«Ωστόσο κορυφαία προτεραιότητα και επιλογή μας και πρωτεύουσας σημασίας στόχος είναι η δραστική ενίσχυση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

«Θα ήθελα, όταν ανέλαβα στην Περιφέρεια, το κοντέρ να ήταν μηδενισμένο. Δυστυχώς, το κοντέρ ήταν σε αρνητική θέση, εξαιτίας της εξαιρετικά δυσμενούς συγκυρίας», συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε: «Εκπονήσαμε το Τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα μέσα σ’ αυτή την συγκυρία που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή ύφεση, ασταθές διεθνές περιβάλλον, οικονομική αβεβαιότητα και πολιτική ρευστότητα. Θα μπορούσε κανείς ν’ αναρωτηθεί τι νόημα έχει υπό τις παρούσες συνθήκες η κατάρτιση ενός Αναπτυξιακού Προγράμματος. Μην τρέφουμε αυταπάτες. Μην περιμένουμε να φανούν σωτήρες. Μόνοι μας πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια και να σταθούμε όρθιοι. Για την Δυτική Ελλάδα το παραγωγικό μοντέλο που έως τώρα ακολουθήθηκε κατέρρευσε. Πρέπει να χτίσουμε νέα πρότυπα ανάπτυξης και να συμφωνήσουμε για τις αλλαγές».  

Ο κ. Κατσιφάρας, επίσης, τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι ανυποχώρητη στο ζήτημα των οδικών, σιδηροδρομικών και ενεργειακών δικτύων ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έρθει στην Πάτρα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης ώστε να γίνει μια εκτενής συζήτηση για το ζήτημα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της Δυτικής Ελλάδας.

Στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος περιέγραψε εν συντομία την υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή και υπογράμμισε ότι το Τριετές Αναπτυξιακό Σχέδιο της Περιφέρειας είναι ένας συνεκτικός «οδικός χάρτης» πολιτικών αποφάσεων για την αξιοποίηση της δυναμικής της Περιφέρειας, ταυτόχρονα με την διεκδίκηση μεγάλων στόχων που αφορούν σε έργα υποδομής, σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης κ.α.

Ο κ. Αλεξόπουλος εστιάζοντας ειδικά στην περιοχή της Αχαΐας επεσήμανε ότι η Περιφέρεια εξαντλεί κάθε περιθώριο για την υλοποίηση βασικών επιδιώξεων όπως είναι η ολοκλήρωση των βασικών οδικών αξόνων, η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, η επέκταση στη Δυτική Ελλάδα του δικτύου φυσικού αερίου, η κατασκευή του Αυτοκινητοδρομίου, η ολοκλήρωση του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου, η κατασκευή του νέου λιμανιού Αιγίου (ήδη το έργο προωθείται με πόρους από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας), η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του σχεδιασμού, η αναβάθμιση των αστικών υποδομών κ.α.

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», είπε ο κ. Αλεξόπουλος, προσθέτοντας ότι «η προοπτική που θέτουμε είναι ρεαλιστική και βάσιμη. Το 2012 θα είναι ένα έτος μεγάλης συλλογικής προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων μας».

Στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε συνοπτικά στις πρωτοβουλίες που η Περιφέρεια έχει αναλάβει για την τόνωση του παραγωγικού προφίλ της Δυτικής Ελλάδας αλλά και για την νέα σχέση που εμπεδώνεται με τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις της περιοχής. Ειδική αναφορά έκανε και στην επικείμενη επίσκεψη, από τις 25 έως τις 28 Ιανουαρίου, 35 εκπροσώπων ξένων Πρεσβειών που θα έλθουν στην Δυτική Ελλάδα με σκοπό να ενημερωθούν για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η περιοχή αλλά και για τις δυνατότητες εξαγωγών προϊόντων που παράγονται στην Δυτική Ελλάδα.

Ο κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε ιδιαίτερα τον κρίσιμο ρόλο της δημόσιας διαβούλευσης, τόσο για το Τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα όσο και για το σύνολο των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας. «Θέλουμε ν’ ακούσουμε τους φορείς, θέλουμε ν’ ακούσουμε τους πολίτες. Η άποψη τους, οι παρατηρήσεις τους, οι ιδέες τους είναι εξαιρετικά χρήσιμες για εμάς», είπε χαρακτηριστικά. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αγγελόπουλος και στο γεγονός ότι το Τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα εκπονήθηκε από ομάδα στελεχών της Περιφέρειας και όχι από εξωτερικούς συνεργάτες.

Τους βασικούς άξονες τόσο για τους αναπτυξιακούς νόμους και τα επενδυτικά κίνητρα όσο και για το Τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ανέλυσε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Δημήτρης Καραβίδας.

Ο κ. Καραβίδας ήταν επικεφαλής της ομάδας στελεχών της Περιφέρειας που κατήρτισε το Τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και στην οποία συμμετείχαν οι Δημήτρης Καραμπούλας, Πέτρος Γανός, Σπύρος Παπασπύρου, Γιάννης Ραβασόπουλος, Δήμητρα Μπουχάγιερ, Κωνσταντίνα Χριστοφιλοπούλου, Καλλιόπη Αγγελή, Χριστίνα Γεωργοπούλου, Νικόλαος Μασίκας, Βασιλική Καρακίτσου, Νίκος Θωμόπουλος και Γλυκερία Κατηφόρη.  
       

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ