Κοινό αίτημα Πύργου - Αρχ. Ολυμπίας για άμεση ανάκληση της απόφασης για το Τελωνείο Κατακόλου

Την άμεση ανάκληση της απόφασης για την κατάργηση του Τελωνείου Κατακόλου ζητούν από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο οιδήμαρχοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Μάκης Παρασκευόπουλος και Θύμιος Κοτζάς. Με κοινή επιστολή τους οι δύο δήμαρχοι χαρακτηρίζουν την απόφαση «τουλάχιστον ακατανόητη», διότι «δείχνει ένα κράτος χωρίς συνέχεια, που δεν συνυπολογίζει το συνολικό σχεδιασμό κάθε περιοχής και αγνοεί παντελώς τόσο τις προοπτικές όσο και τις πραγματικές ανάγκες της».

«Επισημαίνουμε και αναλύουμε στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών το ρόλο και τη σημασία του Κατακόλου για την ευρύτερη περιοχή και εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους είναι απολύτως απαραίτητη η ύπαρξη του Τελωνείου για τη λειτουργία του λιμανιού», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πύργου κ. Μάκης Παρασκευόπουλος. «Παράλληλα και πάντα από κοινού με τον φίλο δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θύμιο Κοτζά, ζητούμε από όλους τους θεσμικούς φορείς της περιοχής –βουλευτές, περιφέρεια, δήμους, επιμελητήριο κλπ.– την υποστήριξη του αιτήματος μας. Θέλω να τονίσω ότι το θέμα δεν είναι απλά η κατάργηση μιας δημόσιας υπηρεσίας. Το θέμα είναι ότι εδώ “δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά”. Να έχουμε δηλαδή μια πηγή πλούτου και τη στιγμή που ένα μέρος του κράτους προγραμματίζει επενδύσεις εκατομμυρίων για την αξιοποίησή της, ένα άλλο της θέτει εμπόδια και φραγμούς! Όμως έτσι, το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι πολίτες δεν μπορούμε να πορευτούμε. Αυτό πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει», κατέληξε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ολόκληρο το κείμενο της κοινής επιστολής των κ.κ. Παρασκευόπουλου και Κοτζά προς τον κ. Βενιζέλο είναι το ακόλουθο:

«Όπως γνωρίζετε, ο παραγωγικός ιστός της περιοχής του Πύργου και της Ηλείας έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια σοβαρά πλήγματα όχι μόνο από την οικονομική κρίση που πλήττει ολόκληρη τη χώρα, αλλά και εξ αιτίας των φυσικών καταστροφών που προηγήθηκαν στην περιοχή με τις πυρκαγιές του 2007 και τον σεισμό του 2008.

Μόνη εξαίρεση στην αναπτυξιακή πορεία του Πύργου και της Ολυμπίας αποτελεί το λιμάνι του Κατακόλου, όπου, με τα κίνητρα που έχουμε δώσει στις εταιρίες της κρουαζιέρας, έχει σημειωθεί αλματώδης άνοδος στις αφίξεις πλοίων και επισκεπτών: από τις 250 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και τους 390.000 επιβάτες, που αφίχθησαν το 2006, φθάσαμε να έχουμε 420 προσεγγίσεις με 900.000 επιβάτες το 2011. Είναι προφανές ότι αυτό τουριστικό ρεύμα δίνει σημαντικά αποτελέσματα και διατηρεί τις ελπίδες για την ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή.

Από την άποψη αυτή, η απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας να καταργήσει το Τελωνείο Κατακόλου είναι τουλάχιστον ακατανόητη καθώς δείχνει ένα κράτος χωρίς συνέχεια, που δεν συνυπολογίζει, στον τρόπο λήψης των αποφάσεών του, έναν πιο συνολικό σχεδιασμό –όπου αυτός τυγχάνει να υπάρχει– και αγνοεί παντελώς τόσο τις προοπτικές όσο και τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής.

Εν προκειμένω, όσοι εισηγήθηκαν και έλαβαν την απόφαση για την κατάργηση του Τελωνείου Κατακόλου δείχνει να μην γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα στο λιμάνι αυτό, ποιες είναι οι ανάγκες του σε καθημερινή βάση όλο το χρόνο, ποιες υπηρεσίες εκτελεί καθημερινά το τοπικό Τελωνείο και πόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος να συνεχίσει να τις παρέχει από απόσταση με οδοιπορικά, υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων κλπ.

Για να γίνει κατανοητή η σημασία του λιμένος Κατακόλου, οφείλουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:
1.    Το Κατάκολο βρίσκεται σήμερα στην πρώτη θέση, μετά από τον Πειραιά, των λιμανιών κρουζεροπλοϊας στην Ελλάδα, με μερίδιο που τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται γύρω στο 25% ετησίως.
2.    Στον τομέα της κρουαζιέρας, η κίνησή του είναι μεγαλύτερη από πολλά και μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου, όπως αυτά της Νάπολης, του Ντουμπρόβνικ, της Βαλέτας, της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης.
3.    Κατά το 2011 αφίχθησαν 420 κρουαζερόπλοια, τα οποία μετέφεραν 900.000 τουρίστες και 250.000 μέλη πληρωμάτων.
4.    Βασικός σκοπός της άφιξης των τουριστών είναι η επίσκεψή τους στην Αρχαία Ολυμπία (απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα), ενώ ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς επισκέπτεται την πόλη του Πύργου και διάφορα άλλα αξιοθέατα της περιοχής.
5.    Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που το Κατάκολο έγινε πύλη εισόδου τουριστών, έχει τεράστια συμβολή στην τοπική οικονομία. Νέες επιχειρήσεις αναπτύσσονται διαρκώς, ενώ πολλές από τις υφιστάμενες έχουν προσανατολίσει το αντικείμενο των υπηρεσιών τους για την εξυπηρέτηση αυτού του τουριστικού ρεύματος.
6.    Πρόσφατα εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) έργα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη νέων υποδομών στο λιμάνι, ώστε να εξυπηρετηθεί η διαρκώς αυξανόμενη κίνηση των κρουαζερόπλοιων.

Χωρίς να υπολογίσουμε τις ανάγκες εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, οι υπηρεσίες που παρέχει το Τελωνείο μόνο για την τουριστική κίνηση και οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για τη λειτουργία του λιμένος Κατακόλου, είναι:
1.    Ελέγχει τον κατάπλου και τον απόπλου των πλοίων, τα εφόδια, τα καύσιμα, τον αριθμό επιβατών και των πληρωμάτων, τα αφορολόγητα που πωλούνται στα πλοία, τα αφορολόγητα που χρησιμοποιούν τα πληρώματα κλπ.
2.    Ελέγχει τη διακίνηση μετρητών όλων όσοι επιβιβάζονται ή αποβιβάζονται.
3.    Ελέγχει το κυκλικό ταξίδι των κρουαζερόπλοιων καθώς τα περισσότερα από αυτά έχουν ως προηγούμενο ή επόμενο σταθμό λιμάνια τρίτων χωρών, από τις παρατηρείται και σημαντική αύξηση τουριστών.
4.    Πραγματοποιεί τον εκτελωνισμό των πετρελαιοειδών αποβλήτων (Sloops), αναγκαίο για τον απόπλου των πλοίων.
5.    Ελέγχει τη διάρκεια παραμονής και τον εφοδιασμό των σκαφών αναψυχής.

Σημειώνεται ότι, ο όγκος των ελέγχων αυτών αναμένεται να αυξηθεί μετά από την άρση του καμποτάζ και την κατεύθυνση να γίνει το Κατάκολο λιμάνι Home Port.

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο το γεγονός ότι η κίνηση των κρουαζεροπλοίων γίνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους από Ιανουάριο μέχρι Δεκέμβριο, είναι προφανές ότι η παρουσία του Τελωνείου στο Κατάκωλο είναι άκρως απαραίτητη καθώς είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίοι έλεγχοι με κλιμάκια υπαλλήλων που θα μετακινούνται προς το σκοπό αυτό από άλλες περιοχές.

Ο Δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας θεωρούμε αυτονόητη την άμεση ανάκληση της απόφασης.»

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ