Μάκης Παρασκευόπουλος: Η αλήθεια για το λιμάνι Κατακόλου . . .

Η εξέλιξη που σημειώνει χρόνο με το χρόνο το λιμάνι του Κατακόλου, το έχει καταστήσει μια από τις κυριώτερες πύλες εισόδου τουριστών στην Ελλάδα.

Για την ακρίβεια, στο Κατάκολο θα καταφθάσει φέτος περίπου ένα εκατομμύριο επισκεπτών, από τα τέσσερα που θα υποδεχθεί συνολικά η χώρα μέσω των κρουαζεροπλοίων.

Δηλαδή κατέχει μερίδιο 25% και είναι το υπ’ αριθμόν ένα λιμάνι της χώρας, μετά από αυτό του Πειραιά, ενώ είναι πάνω και από αρκετά, μεγάλα και ιστορικά λιμάνια της Μεσογείου, όπως όπως αυτά της Νάπολης, του Ντουμπρόβνικ, της Βαλέτας, της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης.

Αυτή η αλματώδης ανάπτυξη του λιμανιού δεν ήρθε τυχαία. Ασφαλώς η γεωγραφική θέση του και η εγγύτητα στην Ολυμπία έχουν παίξει σημαντικό ρόλο για την επιλογή του από τις μεγάλες εταιρίες της κρουαζιέρας. Ωστόσο χωρίς αναγκαίες υποδομές, ασφαλή λειτουργία και σωστή εξυπηρέτηση των επισκεπτών, δεν θα είχε φθάσει εδώ που είναι σήμερα.  

Το Λιμενικό Ταμείο και ο δήμος Πύργου έχουμε επικεντρώσει τις ενέργειές μας σε αυτά τα θέματα. Πρώτα-πρώτα οργανώσαμε τη λειτουργία του λιμανιού και του ευρύτερου οικιστικού ιστού του Κατακώλου, θέτοντας αυστηρούς κανόνες προς όλους.

Βασικός μας στόχος ήταν και παραμένει να μη δώσουμε αφορμή σε κανέναν από τους χιλιάδες επισκέπτες που αποβιβάζονται καθημερινά στο Κατάκωλο να δυσανασχετήσει, αντιθέτως επιδιώκουμε να επιστρέψει στην πατρίδα του με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Κατάκολο είναι μια εικόνα τάξης, ευπρέπειας, πολιτισμού.

Δεύτερο, αναπτύξαμε τις αρμόζουσες σχέσεις με τις εταιρίες της κρουαζιέρας και συνεργαζόμαστε μαζί τους, δείχνοντάς τους ότι ο δήμος, η τοπική κοινότητα και το λιμενικό ταμείο είναι παρόντες για να δώσουν λύση σε κάθε θέμα, οποιαδήποτε στιγμή και αν ανακύψει.

Στόχος μας είναι να τους δείξουμε ότι το λιμάνι αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας, δεν το αντιμετωτοπίζουμε ευκαιριακά και επομένως μπορούν να βασίζονται σε εμάς για να αυξήσουν τις αφίξεις των πλοίων τους. Πράγμα που πετύχαμε: Από το 2007 το λιμάνι σημειώνει αύξηση κατά μέσο όρο 15% ετησίως!

Τρίτο, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας προς την πολιτεία προκειμένου να χρηματοδοτήσει νέα έργα υποδομών, πείθοντάς την για τη σημασία που έχει σήμερα το Κατάκολο για την εθνική οικονομία και τον τουρισμό.

Άμεσος στόχος μας είναι η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης μπροστά από τον κεντρικό προβλήτα, η ανακαίνιση και επανάχρηση των κτιρίων του λιμενικού ταμείου και του απεντομωτηρίου, συνολικού προϋπολογισμού πέντε εκατομμυρίων η επέκταση κατά επτά μέτρα της προκυμαίας, μπροστά από τα καταστήματα, προϋπολογισμού οχτακοσίων χιλιάδων και η παράκαμψη του Αγ. Ιωάννη.

Μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι η επέκταση του προσήνεμου μώλου και η κατασκευή νέας νησίδας πρόσδεσης, προϋπολογισμού έξι εκατομμυρίων και μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η κατασκευή νέου προβλήτα 350 μέτρων, προϋπολογισμού δεκατεσσάρων εκατομμυρίων και νέας λειτουργικής μαρίνας.

Αυτές είναι οι δικές μας στοχεύσεις, αυτό είναι το δικό μας έργο. Συστηματικά και υπέυθυνα, με σχέδιο, όραμα αλλά και ρεαλισμό, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Τα αποτελέσματα που έχουμε επιτύχει, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι, παρά την αρνητική εσωτερική και διεθνή συγκυρία, θα εδραιώσουμε το Κατάκολο σαν το βασικό λιμάνι της ελληνικής κρουαζεροπλοοίας.

Το Κατάκολο αποτελεί πια εθνική υπόθεση όχι μόνο για την τοπική αλλά και για την εθνική οικονομία. Όποιος επιχειρεί μέσα από μίζερη και κοντόθωρη οπτική να πετάξει την υπόθεση του λιμανιού στα πεδία της παραταξιακής εκμετάλλευσης προσφέρει τη χειρότερη υπηρεσία στο λιμάνι και τον τόπο.

Φοβικά σύνδρομα και πρόκληση πανικού από τον εκ Βορρά (Αχαιούς) κίνδυνο προκαλούν σύγχυση, μειώνουν την αυτοεκτίμηση που πρέπει να έχουμε ως φορείς και ως κοινωνία, υποβαθμίζουν την αξιοπιστία μας προς τα έξω και αποπροσανατολίζουν σε λάθος κατεύθυνση τη στόχευσή μας.

Και η στόχευση αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την κατοχύρωση και την ανάπτυξη του λιμανιού με την εκτέλεση των μεγάλων έργων υποδομής. Στην ιστορία, τρόπος για να εμποδίσεις την ανάπτυξη των άλλων δεν υπήρξε και δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ. Ο μόνος δρόμος για την κατοχύρωση των δικών σου κεκτημένων και της δικής σου προόδου, είναι η δική σου ανάπτυξη.

Για την υλοποίηση αυτού του στρατηγικού σχεδίου και την ολοκληρωμένη διαχείρηση του τουριστικού ρεύματος, στόχους για τους οποίους παλεύουμε μεθοδικά και με πείσμα, απαιτείται η συστράτεσυη και η σύμπνοια όλων. Των αντιπολιτεύσεων του δήμου, των βουλευτών, της περιφέρειας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του εμπορικού κόσμου και εν τέλει όλης της κοινωνίας.

Και κάτι τελευταίο και ο νοών νοείτο: αν αυτός ο τόπος παρέμεινε τόσα χρόνια σε υστέρηση, αυτό οφείλεται πρώτα και κύρια στο ότι δεν κατάφερε να δημιουργήσει προοδευτική συλλογική συνείδηση και καθένας θυσίαζε το κοινό καλό και την πρόοδο για την προσωπική του πολιτική ανέλιξη και επιβίωση...

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo