Μ. Παρασκευόπουλος: Υπονόμευση της ανάπτυξης του λιμανιού η κατάργηση του τελωνείου Κατακόλου

Τη στιγμή όπου το Κατάκολο εντάσσεται ανάμεσα στα 166 μεγάλα έργα υποδομής, που θα εκτελεστούν σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο να επιτελέσει το σκοπό του ως ένα από τασημαντικότερα λιμάνια κρουαζεροπλοϊας στη Μεσόγειο, το υπουργείο Οικονομικών, με μια εντελώς ακατανόητη απόφασή του καταργεί το Τελωνείο, το βασικό αντικείμενο του οποίου είναι ο έλεγχος όλης της κίνησης του λιμανιού!

«Ούτε σαν σκέψη δεν πρέπει να περνάει από το μυαλό κανενός η κατάργηση του Τελωνείου», δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου κ. Μάκης Παρασκευόπουλος, «διότι αυτό θα αποτελούσε ευθεία υπονόμευση της λειτουργίας και της ανάπτυξης του λιμανιού. Αν δεν πρόκειται για μια κακόγουστη φάρσα, τότε, όσοι πήραν αυτήν την απόφαση, αγνοούν εντελώς βασικά πράγματα για το Κατάκολο.

Είναι δυνατόν ένα λιμάνι που έχει περισσότερες από 400 αφίξεις πλοίων το χρόνο, 900.000 χιλιάδες τουρίστες και 250.000 μέλη των πληρωμάτων, να ελέγχεται με «επισκέπτες» τελωνειακούς υπαλλήλους; Είναι δυνατόν να μη λαμβάνει κανείς υπ’ όψη του ότι με την άρση του καμποτάζ προωθείται η λειτουργία του Κατακόλου ως λιμανιού Home Port, και επομένως οι τελωνειακές υπηρεσίες θα πρέπει να αυξηθούν αντί να καταργηθούν;

Δηλαδή τι μας λένε; Ότι για να εξοικονομηθούν 2-3 μισθοί υπαλλήλων, θα κλείσει το δεύτερο λιμάνι της χώρας; Ότι σε δυο μήνες που ξεκινά η τουριστική σαιζόν θα πούμε ότι δεν δεχόμαστε τις εκατοντάδες προγραμματισμένες αφίξεις των κρουαζερόπλοιων; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Δημήτρης Αποστολόπουλος, ανέφερε ότι «είναι αδύνατη η λειτουργία του λιμανιού χωρίς τελωνειακούς υπαλλήλους και αυτό διότι πραγματοποιούν μια σειρά από ελέγχους, χωρίς τους οποίους δεν επιτρέπεται ούτε ο απόπλους ούτε ο κατάπλους των πλοίων».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ελέγχονται τα εφόδια, τα καύσιμα, οι επιβάτες, το πλήρωμα, τα αφορολόγητα είδη που πωλούν τα πλοία καθώς και εκείνα που καταναλώνουν τα πληρώματα, η διακίνηση μετρητών πέρα από το επιτρεπόμενο όριο των δέκα χιλιάδων, το κυκλικό ταξίδι των πλοίων και ιδιαίτερα όσων «πιάνουν» λιμάνια τρίτων χωρών, τα πετρελαιοειδή απόβλητα (sloops), τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών (τόσο για τις Tax Free συναλλαγές, όσο και τα Duty Free) κλπ.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ