Νέα επιστολή Καφύρα σε Βενιζέλο για Ολυμπία Οδό - Ταμείο Μολυβιάτη

Νέα επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, για την Ολυμπία Οδό και την τύχη των

χρημάτων του «Ταμείου Μολυβιάτη». Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στους βουλευτές του νομού.

"Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης,

Απευθύνομαι σε εσάς ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών για δύο πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον Νομό Ηλείας, το μέλλον και την ανάπτυξη του.

Τα θέματα αυτά είναι το μέλλον του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού και τα διαθέσιμα υπόλοιπα του ΕΤΑΕΑ για τους πυρόπληκτους της Ηλείας.

ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΠΑΤΡΑ –ΠΥΡΓΟΣ –ΤΣΑΚΩΝΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ

Για το μέλλον του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού, έχετε αναλάβει τον συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών, Υποδομών και Ανάπτυξης για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, αλλά έχουν παγώσει εδώ και έναν χρόνο περίπου, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Οι τελευταίες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι υπάρχει πρόθεση περικοπής του φυσικού αντικειμένου, από το συνολικό έργο της Ολύμπιας Οδού του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα.

Μάλιστα εξετάζεται επίσης και το σενάριο (όπως προκύπτει και απάντηση του Υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη στη Βουλή) «η σύμβαση παραχώρησης της Ολύμπιας Οδού να καλύπτει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου μέχρι την Πάτρα και η κατασκευή του τμήματος Μιντιλόγλι – Α /Κ εισόδου Πύργου να κατασκευαστεί με σύμβαση Δημοσίου Έργου», καθώς και ότι αναστέλλεται η κατασκευή του τμήματος Πύργος – Τσακώνα λόγω της γνωστής απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας (ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων) και με την αδυναμία αιτιολόγησης, με βάση τις μελέτες κόστους / οφέλους, λόγω της πτώσης των κυκλοφοριακών φόρτων.

Για αυτό το τεράστιο σε σημασία αναπτυξιακό έργο της Ολυμπίας Οδού για τον Νομό Ηλείας έχουμε επανειλλημένως κινητοποιηθεί, διαμαρτυρηθεί και ομόθυμη είναι η απαίτηση των Ηλείων, για την απρόσκοπτη κατασκευή της Ολύμπιας Οδού και στο τμήμα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα και την μη περικοπή και απένταξη του από την Σύμβαση Παραχώρησης.
Επίσης θέλουμε να θέσουμε ότι δεν δεχόμαστε την κατασκευή του έργου με Σύμβαση Δημοσίου Έργου, γιατί ουσιαστικά αναστέλλεται η κατασκευή του λόγω της υπερβολικής απαιτούμενης χρηματοδότησης (130-140.000.000€), ανυπαρξία μελετών, αναγκαιότητα νέων διαγωνισμών κ.λ.π.

Ζητάμε το έργο «οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα» της Ολύμπιας Οδού να αποτελεί (όπως και είναι) μέρος της Σύμβασης Παραχώρησης και να συνεχίσει απρόσκοπτα η κατασκευή του.

ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ (ΕΤΑΕΑ)
Για την διαχείριση των διαθέσιμων χρημάτων του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) υπάρχουν πολλά ερωτηματικά από την πλευρά μας, από την πλευρά των Ηλείων, για τα διαθέσιμα υπόλοιπα και για την κατανομή των χρηματοδοτήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Με βάση το υπ’ αριθμ: ΓΚΕ1145088 ΕΞ20114952/25-10-11 έγγραφο σας, σε απάντηση – ερώτηση Βουλευτή, αναφέρεται ότι:

«Μετά την εκκαθάριση του ΕΤΑΕΑ η οποία ολοκληρώθηκε στις 31/05/11, το ταμειακό υπόλοιπο που προέκυψε ύψους 118.324.384,80€….»   

«……χρηματοδοτούνται τα έργα πουέχουν ήδη εγκριθεί και ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και μέχρι του ύψους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους. Για την ολοκλήρωση των έργων αυτών θα διατεθούν 70.469.236,05€.»

«Τέλος, το υπόλοιπο του λογαριασμού το οποίο σήμερα είναι διαθέσιμο ανέρχεται στο ποσό των 104.274.473,46€.»

Από τα παραπάνω που αναφέρονται στο έγγραφο σας προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα :

1.    Από τα 118.000.000€ περίπου που προήλθαν ως υπόλοιπο από την εκκαθάριση του ΕΤΑΕΑ στις 31/05/11 έχουν δεσμευτεί 70.000.000€ περίπου, άρα προκύπτει ως υπόλοιπο μετά την χρηματοδότηση των έργων που έχουν ενταχθεί, 48.000.000€.

2.    Με βάση το υπόλοιπο ποσό που αναφέρεται 104.000.000€ περίπου και του ποσού της εκκαθάρισης του ΕΤΑΕΑ έχουν δαπανηθεί 14.000.000€ περίπου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι :

-    Ποια είναι τα έργα ύψους 70.000.000€ από τα χρήματα των πυρόπληκτων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ποιά είναι η κατανομή τους ,και από αυτά, πόσα έχουν διατεθεί στην Ηλεία;

-    Τα 14.000.000€ που δαπανήθηκαν σε πέντε μήνες από την εκκαθάριση του ΕΤΑΕΑ, πού και για ποιό λόγο δαπανήθηκαν;

-    Είναι πραγματικό το υπόλοιπο τελικά των χρημάτων του ΕΤΑΕΑ 50.000.000€; (όπως προκύπτει από την αφαίρεση των 70.000.000€ προγραμματισμένων έργων από τα 118.000.000€ υπόλοιπο μετά την εκκαθάριση του ΕΤΑΕΑ στις 31/05/11), γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αντίστοιχη εγγραφή με ποσό 50.000.000€ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, στον λογαριασμό με κωδικό 7300 (συνεισφορές φορέων για εκτέλεση έργων ΠΔΕ), κωδικός που εντάχθηκαν τα χρήματα του ΕΤΑΕΑ.

Με βάση τα παραπάνω, υπάρχει τεράστιο ηθικό ζήτημα απέναντι στους πυρόπληκτους της Ηλείας για τον τρόπο, τη διαδικασία που μοιράστηκαν τα χρήματα των πυρόπληκτων και το πώς και προς τα πού οδηγήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις.

Με βάση το αίτημα μας, όταν υπήρχε το υπόλοιπο των 100.000.000€ για διάθεση του 50% του ποσού αυτού στην Ηλεία, απαιτούμε εφόσον πραγματικά απομένουν 48.000.000€, να διατεθεί το σύνολο τους στην Ηλεία.

Κύριε Αντιπρόεδρε,

Και τα δύο ζητήματα που σας προανέφερα είναι μεγίστης σημασίας για τον Νομό Ηλείας και ελπίζουμε να τύχουμε αναλυτικής και σε σύντομο χρόνο απάντησης.   

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη