Οι παρεμβάσεις Καφύρα - Παρασκευόπουλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις θεομηνίες

Συνεδρίασε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο εκτάκτως με αφορμή τις θεομηνίες που έπληξαν την Ηλεία και την Αχαΐα. Εκεί τοποθετήθηκαν ο ανιτπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Καφύρας

και ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος.

Τι πρότεινε ο Καφύρας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 9/02/2102, με θέμα τις θεομηνίες στην Δυτική Ελλάδα, αφού ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις μέχρι τώρα δράσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για την πρόληψη αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε στην Ηλεία λόγω πλημμυρών και την πορεία των εκτιμήσεων, κατέθεσε πλαίσιο προτάσεων και αιτημάτων για τους πλημμυροπαθείς, με κεντρικά θέματα την άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου του Πύργου και την κήρυξη της περιοχής ως θεομηνιόπληκτης.

Έθεσε επίσης και το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς τους πληγέντες, της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές (δρόμοι, αρδευτικό δίκτυο κ.λ.π.), την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους γεωργοκτηνοτρόφους, καθώς και την αποδέσμευση των χρημάτων του Ταμείου Μολυβιάτη για τους Ηλείους.
Αναλυτικά οι προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι οι εξής :
 
1.    Πρώτη Προτεραιότητα είναι η άμεση και πλήρης επαναλειτουργία του Νοσοκομείου του Πύργου και η εξεύρεση τρόπου από την Κυβέρνηση και όχι η παραπομπή του για λειτουργία σε 5μηνα και 6μηνα.

2.    Αποκατάσταση ζημιών στο αρδευτικό δίκτυο και παρεμβάσεις στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό των υποδομών.

3.    Μετά την καταγραφή των ζημιών άμεση κήρυξη της περιοχής ως θεομηνιόπληκτη, χωρίς υπερβολές (υπερτιμήσεις δυνατόν να αποφεύγονται), αλλά στα πλαίσια της πραγματικότητας και της ζημιάς.

4.    Χορήγηση οικονομικής βοήθειας για αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια και κατοικίες, όπως πραγματοποιήθηκε και στα πλαίσια των πυρκαγιών του 2007 και του σεισμού του 2008 και εμπλοκή της ΥΑΣ σε αυτό το θέμα. Χορήγηση λυόμενων οικίσκων σε όσους πληγέντες έχει καταστεί ακατοίκητη η κύρια οικία τους.

5.    Άμεση χορήγηση οικονομικού βοηθήματος σε όλους τους πλημμυροπαθείς 1500€ για τα τρέχοντα έξοδα και καταβολή αποζημίωσης οικοσκευής.

6.    Άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες γεωργοκτηνοτρόφους, καθώς και χορήγηση ζωοτροφών.

7.    Άμεση οικονομική βοήθεια στους πληγέντες επιχειρηματίες και αναστολή πληρωμής οφειλών για ένα χρόνο στις τράπεζες, στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στο Δημόσιο.

8.    Χρηματοδότηση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ε. Ηλείας – Δ. Πύργου – Δ. Αρχ. Ολυμπίας) για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές.

9.    Αποδέσμευση των χρημάτων του Ταμείου Μολυβιάτη στους Ηλείους για την εκτέλεση μεγάλων έργων με βάση τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί, για τόνωση της τοπικής οικονομίας και προσπάθεια ενεργοποίησης του Ειδικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις φυσικές καταστροφές.    

Παρασκευόπουλος: "Αυτή τη φορά να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες"

Αποτελεσματικότητα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσεων, ζήτησε ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος με την παρέμβασή του στη χθεσινή (Πέμπτη) ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στην Πάτρα. «Αυτή τη φορά πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην πέσουμε στην παγίδα της ρουτίνας, την οποία έχουμε δει σε παρόμοιες περιστάσεις κατά το παρελθόν. Αν είναι να εξαγγείλουμε πάλι μέτρα που δεν θα υλοποιηθούν, δεν πρόκειται να οδηγηθούμε πουθενά. Το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο Δήμος Πύργου πρέπει να πάρουμε αποφάσεις με μέτρο, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμοστούν», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Αναφερόμενος στην έκταση και το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες, ο δήμαρχος Πύργου τις χαρακτήρισε βιβλικές, επισημαίνοντας παράλληλα και τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στη ζωή των κατοίκων. Μετέφερε στο συμβούλιο την εικόνα που προκύπτει από τις επιτροπές καταγραφής των ζημιών, η οποία δείχνει ότι τα προβλήματα είναι τεράστια τόσο στον τομέα των υποδομών, όσο και στους επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφους κ.ά., πράγμα που πλήττει σοβαρά την τοπική οικονομία.
Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ακόμη ότι «η συχνή εμφάνιση παρόμοιων φυσικών φαινομένων μας υποχρεώνει να ζούμε με την ιδέα μια πιθανής καταστροφής. Ωστόσο είναι δικό μας καθήκον να οργανωθούμε ώστε να θωρακίσουμε, όσο μπορούμε καλύτερα, τις πόλεις και τα χωριά μας». Επίσης ζήτησε τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της κυβέρνησης, τουλάχιστον μέσω των χρημάτων του «Ταμείου Μολυβιάτη» προκειμένου να μη μείνει ανοχύρωτη η πόλη και η περιοχή του Πύργου από τυχόν επανάληψη παρόμοιου φαινομένου.
Εξ’ άλλου ο δήμαρχος Πύργου μιλώντας προχθές στο δημοτικό συμβούλιο ζήτησε από τις παρατάξεις και τα μέλη του συμβουλίου «να σταθεί ο δήμος ενωμένος αυτές τις δύσκολες ώρες, παραμερίζοντας τα μικρά πολιτικά ή παραταξιακά οφέλη και τις προσωπικές φιλοδοξίες. Δεν ωφελεί να αρχίσουμε πόλεμο μεταξύ μας, έχουμε πολλά κοινά σημεία απέναντι σ’ αυτήν την καταστροφή και μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση της περιοχής».
Αίσθηση επίσης προκάλεσε η αναφορά του στα «κοράκια», όπως χαρακτήρισε εκείνους που επιχειρούν να επωφεληθούν από την καταστροφή, τονίζοντας ότι ο δήμος δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα γνωστά φαινόμενα του 2007 και ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους, δίνοντας την μάχη με τα προβλήματα και έχοντας ως στόχο την ομαλοποίηση της ζωής και την αποκατάσταση όλων των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ