Η παραίτηση Καφύρα για την Ολυμπία Οδό και η πρόταση απόσχισης της Ηλείας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (video)

Απέναντι από αρκετούς δημάρχους του νομού βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη σύσκεψη για το μέλλον της Ολυμπίας Οδού, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας 

Χαράλαμπος Καφύρας. Το τέλος της σύσκεψης τον βρήκε να δηλώνει την πρόθεση παραίτησής του από τη θέση που κατέχει. Λίγο αργότερα από το Γραφείο Τύπου της Π.Ε. Ηλείας δημοσιοποιήθηκε η εισήγηση και η πρόταση παραίτησης του κ. Καφύρα. Οι δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας και Ανδραβίδας - Κυλλήνης προσπάθησαν να τον αποτρέψουν με το αιτιολογικό ότι δεν θα προσφέρει κάτι αυτή η κίνηση. Μάλιστα πρότειναν να προηγηθεί μια συνάντηση στην Αθήνα για επίσημη ενημέρωση από Κυβερνητικά χείλη για το μέλλον της Ολυμπίας Οδού και μετά να υποβάλλει η παραίτησή του.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Γεωργιόπουλος, πέντε δήμαρχοι Πύργου, Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Παρασκευόπουλος, Λυμπέρης, Κοτζιάς, Καστρινός και Αρβανίτης, ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Τουρής,  δεν υπήρξε εκπροσώπηση από το δήμο Ζαχάρως, ενώ παρόντες ήταν και αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι.

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του Αλέξη Καστρινού να ζητήσει η Π.Ε. Ηλείας στο πλαίσιο του Καλλικράτη να αποσχιστεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να ακολουθήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με ένταση όταν ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, λέγοντας χαρακτηριστικά «υπάρχει Περιφερειάρχης ή όχι; Αν υπάρχει έπρεπε σήμερα να βρίσκεται εδώ. Η συζήτηση δεν γίνεται για το αν θα σταματήσει η Ολυμπία Οδός, αλλά για το αν θα σταματήσει μετά την Πάτρα, αφήνοντας εκτός της Ηλεία».

Νωρίτερα είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους όπου ο κ. Κατσιφάρας δήλωνε άγνοια για τη σύσκεψη. Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος επισήμανε ότι δεν έχει κοινοποιηθεί επισήμως κάποια απόφαση για τροποίηση της σύμβασης. Από την επικοινωνία που είχε με τον Γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων Έργων κ. Λαμπρόπουλο ενημερώθηκε ότι πιθανώς να ευδοκιμήσει το σχέδιο, αν το αποδεχτούν τράπεζες και παραχωρησιούχοι και να φτάσει τελικά ο δρόμος μέχρι την Πάτρα. Για το τμήμα Πάτρα - Πύργος ο ίδιος είπε ότι υπάρχει σκέψη να χρηματοδοτηθεί από Δημόσιες Επενδύσεις ή από το ΕΣΠΑ.

Ο δήμαρχος Ηλιδας Γιάννης Λυμπέρης ανέφερε πως σύμφωνα με τη δική του ενημέρωση δεν έχει αλλάξει κάτι από όσα είναι γνωστά για το έργο, υποστηρίζοντας πως ο δρόμος θα κατασκευαστεί έως τον Πύργο. Σε αυτό αντέδρασε ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Τουρής που υπενθύμισε πως ο νομός δεν τελειώνει στον Πύργο αλλά στο Γιαννιτσοχώρι.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας –Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης έκανε λόγο για θολό τοπίο με βάση αόριστες πληροφορίες και συζητήσεις, ζητώντας υπεύθυνη και σαφή πληροφόρηση για το θέμα. Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς ζήτησε και αυτός να υπάρξει επίσημη και έγκυρη πληροφόρηση για το στάδιο των διαδικασιών που αφορούν στο έργο.

Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός που κάλεσε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους της Ηλείας, να παραιτηθούν και να μην ξαναπάνε στο Περιφερειακό Συμβούλιο αν ο δρόμος δεν φτάσει μέχρι τον Αλφειό. Τόνισε δεν πως δεν νοιώθει υπεύθυνος για τα όσα συμβαίνουν και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν θα κάνει σε κανέναν τη χάρη να παραιτηθεί.

Τις δικές τους απόψεις για το θέμα εξέφρασαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Πλατανιάς, Μιχαλόπουλος, Χριστοδουλόπουλος, Γαρουφαλής και η κα Κοκκαλιάρη.

Η εισήγηση Καφύρα που επιβεβαίωσε το θέμα
Υποβολή παραίτησης του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα προς τον Πρωθυπουργό για την ακύρωση του έργου Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού.

«Δεν χρειάζεται να τονίσω τη σημασία της Ολύμπιας Οδού για τον Νομό Ηλείας. Είναι ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο και από αυτό εξαρτάται η συνολική πρόοδος του Νομού Ηλείας.  
Δυστυχώς οι πληροφορίες οι οποίες είχαμε στις αρχές του μήνα, αλλά και τα μηνύματα από τους προηγούμενους μήνες, τα οποία μιλούσαν για την περικοπή του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα από το συνολικό έργο της Ολύμπιας Οδού, βαίνουν προς άσχημη εξέλιξη για τα συμφέροντα του Νομού μας.

Θυμίζω ότι επανειλημμένως και πάρα πολλές φορές για αυτό το θέμα έχουμε μιλήσει, έχουμε διαμαρτυρηθεί και κάναμε και μια μεγάλη κινητοποίηση με τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού.

Επανειλημμένως παίρναμε διαβεβαιώσεις ότι το τμήμα αυτό δεν θα περικοπεί αλλά θα ξεκινήσει κι αυτό μαζί με την συνολική επανεκκίνηση των έργων παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων που έχουν σταματήσει.

Οι τελευταίες πληροφορίες μας είναι ότι περικόπτεται το φυσικό αντικείμενο  δύο εκ των πέντε οδικών αξόνων που κατασκευάζονται με σύμβαση παραχώρησης, η υποκατάσταση ορισμένων εμπορικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), δημιουργείται μηχανισμός εγγυήσεων (πάλι μέσω της ΕΤΕΠ), ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή καταβολή των δόσεων για τα δάνεια, και ανατροπές στις δανειακές συμβάσεις περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο για την επανεκκίνηση των έργων.

Το σχέδιο, που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται να έρθει στη Βουλή ως ενιαίος νόμος, καθώς αλλάζει το σύνολο των συμβάσεων παραχώρησης, συνολικού ύψους περίπου 9δις.€, προκειμένου να πάρουν μπρος τα έργα που έχουν σταματήσει από τον περασμένο Νοέμβριο.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, τις τελικές λεπτομέρειες της οποίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση, βγαίνουν από τις συμβάσεις παραχώρησης δύο τμήματα, και συγκεκριμένα αυτό μετά την Πάτρα (Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα) της Ολυμπίας Οδού και το τμήμα μετά την Καλαμπάκα του άξονα της Κεντρικής Ελλάδας (Ε65). Αυτές είναι οι άσχημες εξελίξεις.

Η εκτίμηση μου είναι ότι η περικοπή τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα και η απένταξη του από την Σύμβαση παραχώρησης θα παρουσιασθεί με διάφορους τρόπους, όπως ότι
•    τα τμήματα θα επανενταχθούν στο μέλλον, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες
•    ή θα πραγματοποιηθεί ως Δημόσιο έργο, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (κατά τη γνώμη μου αδύνατον λόγω των χρημάτων που απαιτούνται και χρονοβόρο, διότι δεν υπάρχουν μελέτες, θα πρέπει να γίνουν διαγωνισμοί κ.λ.π.)

Εμείς η θέση η οποία πρέπει να έχουμε είναι ότι το έργο πρέπει να είναι μέρος της Σύμβασης Παραχώρησης με την εταιρεία ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ και να αποτελεί μέρος του συνολικού έργου, το οποίο να εκτελείται με τους ίδιους ρυθμούς σε όλο της το μήκος και με βάση τα χρονοδιαγράμματα.

Aπό αυτή τη θέση δεν πρέπει να φύγουμε καθόλου. Η διακοπή των εργασιών με οποιαδήποτε μορφή του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή, γιατί ακυρώνεται το μεγαλύτερο και πιο αναπτυξιακό έργο του Νομού μας.

Εγώ, από τη δική μου πλευρά, υποβάλλω την παραίτηση μου από Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας προς την κυβέρνηση, την οποία καλώ να την κάνει δεκτή ταυτόχρονα με την αναγγελία της διακοπής των εργασιών του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα. Μάλιστα έχω το κείμενο εδώ της παραίτησης μου και σας καλώ και εσάς ως Δήμαρχοι του Νομού, να συνυπογράψετε και να πράξετε κι εσείς το ίδιο.

Επίσης, νομίζω ότι είναι απαραίτητο πέραν των ατομικών μας παραιτήσεων, να συνεδριάσουνε και τα Θεσμικά Όργανα του Νομού μας, Δήμων και Φορέων, να συζητήσουνε και να πάρουνε αποφάσεις ανάλογες του μεγέθους του πλήγματος που δέχεται η Ηλεία.

Καλώ τους εκπροσώπους μας στη Βουλή, από τώρα, επειδή η αλλαγή των συμβάσεων παραχώρησης θα περάσει από τη Βουλή, να προχωρήσουν σε έργα και δράσεις και ανάλογες ενέργειες, ώστε να αποτρέψουν μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για την Ηλεία.

Κλείνοντας, πέραν των ατομικών μας ενεργειών, όπως είναι οι παραιτήσεις και οι διαμαρτυρίες, καλώ μέσα από τις συνεδριάσεις των Θεσμικών Οργάνων να παρθούν δυνατόν αποφάσεις για αποκλεισμό του Νομού, κλείσιμο υπηρεσιών και άλλες δυναμικές ενέργειες.  

Πηγή

ilialive.gr

Video

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών