Παραδόθηκαν από τον ΕΟΤ "στολίδια" σε Δίβρη και Ορεινή

Ανακαινισμένα πλέον το Αρχοντικό Πετραλιά στη Δίβρη και το δημοτικό σχολείο στην Ορεινή,  βρίσκονται από χθες στην υπηρεσία των πολιτών της περιοχής. Τα δύο πέτρινα

Ανακαινισμένα πλέον το Αρχοντικό Πετραλιά στη Δίβρη και το δημοτικό σχολείο στην Ορεινή,  βρίσκονται από προχθές στην υπηρεσία των πολιτών της περιοχής. Τα δύο πέτρινα παραδοσιακά κτίσματα, πραγματικά κοσμήματα από αρχιτεκτονικής απόψεως, παραδόθηκαν την Τρίτη από κλιμάκιο του ΕΟΤ στον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Και τα δύο έργα υλοποιήθηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» - «ΕΠΑΝ ΙΙ» του Γ΄ΚΠΣ του υπουργείου Ανάπτυξης. Το πρώτο παραχωρήθηκε ως δωρεά στον πρώην δήμο Λαμπείας από την οικογένεια της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη – Πετραλιά. Η αποκατάσταση και η μετατροπή του σε μουσείο και κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης κόστισε 1.1 εκατ, ευρώ.

Το δημοτικό σχολείο Ορεινής αποκαταστάθηκε για να αποτελέσει κέντρο ενημέρωσης οικοτουρισμού με κόστος 300.000 ευρώ. Και τα δύο έργα  συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.).

Κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής, μιλώντας για τα δύο έργα ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας  Θύμιος Κοτζιάς είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

« Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση, ως δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, να παραλαμβάνουμε από τον ΕΟΤ τα ανακαινισμένα κτίρια του αρχοντικού της Πετραλιά και  του δημοτικού σχολείου Ορεινής.  Καταρχήν θα πρέπει για άλλη μια φορά να εκφράσουμε τα δημόσια ευχαριστήρια στην οικογένεια της κυρίας Πετραλιά  για την δωρεά του κτιρίου και ταυτόχρονα τα δημόσια συγχαρητήρια για την δουλειά που έκαναν όσοι συμμετείχαν  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην υλοποίηση του έργου. Τα δύο κτίρια, που πια αποτελούν ιδιοκτησία του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και κατ’ επέκταση  περιουσία των δημοτών μας, θα συμβάλλουν θετικά στα δρώμενα της ευρύτερης περιοχής.

Το Αρχοντικό Πετραλιά, που πια απομένει σε μας να το εξοπλίσουμε, θα αποτελέσει ένα θαυμάσιο χώρο αντάξιο του ονόματος και της αίγλης της Δίβρης, όπου θα στεγαστούν πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Το ανακαινισμένο σχολείο  της Ορεινής, διαθέτει σήμερα κιόλας όλες τις δυνατότητες της άριστης φιλοξενίας περίπου 15 επισκεπτών ανά βραδιά, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία ώστε να συνδυαστούν διάφορες άλλες δραστηριότητες στο ορεινό αυτό  τμήμα. Μέσα στο πανέμορφο, από κάθε άποψη, κτήριο βρίσκεται όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για μια άνετη διαμονή τουριστών - επισκεπτών».

παραδοσιακά κτίσματα, πραγματικά κοσμήματα από αρχιτεκτονικής απόψεως, παραδόθηκαν την Τρίτη από κλιμάκιο του ΕΟΤ στον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Και τα δύο έργα υλοποιήθηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» - «ΕΠΑΝ ΙΙ» του Γ΄ΚΠΣ του υπουργείου Ανάπτυξης. Το πρώτο παραχωρήθηκε ως δωρεά στον πρώην δήμο Λαμπείας από την οικογένεια της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη – Πετραλιά.

Η αποκατάσταση και η μετατροπή του σε μουσείο και κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης κόστισε 1.1 εκατ, ευρώ. Το δημοτικό σχολείο Ορεινής αποκαταστάθηκε για να αποτελέσει κέντρο ενημέρωσης οικοτουρισμού με κόστος 300.000 ευρώ. Και τα δύο έργα  συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.).

Κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής, μιλώντας για τα δύο έργα ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας  Θύμιος Κοτζιάς είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση, o δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, να παραλαμβάνουμε από τον ΕΟΤ τα ανακαινισμένα κτίρια του αρχοντικού της Πετραλιά και  του δημοτικού σχολείου Ορεινής. 

Καταρχήν θα πρέπει για άλλη μια φορά να εκφράσουμε τα δημόσια ευχαριστήρια στην οικογένεια της κυρίας Πετραλιά  για την δωρεά του κτιρίου και ταυτόχρονα τα δημόσια συγχαρητήρια για την δουλειά που έκαναν όσοι συμμετείχαν  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην υλοποίηση του έργου.

Τα δύο κτίρια, που πια αποτελούν ιδιοκτησία του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και κατ’ επέκταση  περιουσία των δημοτών μας, θα συμβάλλουν θετικά στα δρώμενα της ευρύτερης περιοχής.
Το Αρχοντικό Πετραλιά, που πια απομένει σε μας να το εξοπλίσουμε, θα αποτελέσει ένα θαυμάσιο χώρο αντάξιο του ονόματος και της αίγλης της Δίβρης, όπου θα στεγαστούν πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Το ανακαινισμένο σχολείο  της Ορεινής, διαθέτει σήμερα κιόλας όλες τις δυνατότητες της άριστης φιλοξενίας περίπου 15 επισκεπτών ανά βραδιά, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία ώστε να συνδυαστούν διάφορες άλλες δραστηριότητες στο ορεινό αυτό  τμήμα. Μέσα στο πανέμορφο, από κάθε άποψη, κτήριο βρίσκεται όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για μια άνετη διαμονή τουριστών - επισκεπτών».

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη