Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Πυξίδα ανάπτυξης το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012-2014

Το τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Βασικός στόχος

του προγράμματος είναι να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και η προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως πολιτικά τεκμηριωμένη και οραματική πρόταση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, η οποία θα αποτελέσει την πυξίδα για το μέλλον. «Είναι η αναλυτική σκέψη καθώς και η κινητοποίηση σημαντικών πόρων. Στόχος του προγράμματος είναι η αποτύπωση ενός αναπτυξιακού οράματος, ο καθορισμός των αρχών και των μέσων που με την αξιοποίησή τους η περιφέρεια θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη που θα διαχέεται ισοδύναμα σε όλους τους πολίτες της» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Αγγελόπουλος επισήμανε πως ο πρωτογενής τομέας έχει μεγάλη σημασία και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αποτελέσει το δίαυλο επικοινωνίας με τις επιχειρήσεις μέσα από τις νέες διοικήσεις των Επιμελητηρίων.
Παράλληλα θα γίνουν κινήσεις για την προώθηση των τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό με μια σειρά δράσεων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας τόνισε πως το πρόγραμμα έρχεται την κατάλληλη στιγμή μέσα σε μια έντονης κρίσης, όπου ο λαός πλήττεται.  
«Με ενωτικό, συλλογικό και αποφασιστικό τρόπο οφείλουμε να δώσουμε το σύνθημα της συνολικής ανασυγκρότησης της ΠΔΕ και της Ηλείας. Η ΠΔΕ έχει σημαντικές διαρθρωτικές δυσκολίες και δεν έχει κάνει ουσιαστικά βήματα ανάπτυξης και σύγκλισης.

Η διαπεριφερειακή και ενδοπεριφερειακή σύγκλιση με την αντιμετώπιση της αστικότητας, της πρόσβασης σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, της ενεργοποίησης ανθρώπινου δυναμικού στην υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και της συμμετοχής των πολιτών σε αυτά για την επίτευξη κοινών στόχων σε ένα αποδεκτό από όλους πρόγραμμα δράσης, χωρίς προκαταλήψεις και τοπικιστικές αντιλήψεις, είναι το ζητούμενο.

Το πλαίσιο των θεμάτων πάνω στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί μια περιφερειακή δράση και ενότητα είναι η αγροτική ανάπτυξη, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, η αναβάθμιση των υποδομών, η ποιότητα ζωής, ο τομέας ενέργειας και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές του 2007 και τον σεισμό του 2008, καθώς και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που έχουν υποσχεθεί όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

Με αυτούς τους βασικούς στόχους η ΠΔΕ και η Ηλεία όχι μόνο θα ξεφύγει από τα επώδυνα αποτελέσματα της διπλής καταστροφής, αλλά αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της θα βρεθεί στις πρώτες κλίμακες ανάπτυξης.

Η πραγματοποίηση αναπτυξιακών έργων σε όλους τους Νομούς της ΠΔΕ είναι αναγκαία αν πραγματικά επιθυμούμε την άρση της εσωστρέφειας, την εξασφάλιση της εσωτερικής συνοχής της Δυτικής Ελλάδας, την αναδιάρθρωση στους υφιστάμενους τομείς παραγωγής, αλλά και την αντιμετώπιση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων που εδώ μπορούμε να πούμε ότι η Ηλεία έχει την ανάγκη ειδικής αντιμετώπισης, όπως φαίνεται τόσο από την πορεία της Ηλείας στην απογραφή του πληθυσμού, στη θέση της πανελλαδικά όσον αφορά το κατά κεφαλήν ακαθάριστο προϊόν, το σύνολο των ενταγμένων έργων στο Γ΄ ΚΠΣ, αλλά και στα πραγματοποιηθέντα μεγάλα έργα υποδομής στην Ηλεία. Δηλαδή εδώ τίθεται ένα θέμα δικαιοσύνης, που το μέλλον πρέπει να καλύψει τα αναπτυξιακά ελλείμματα του παρελθόντος για την Ηλεία με συγκεκριμένα έργα υποδομής και δράσης.

Οι αρνητικές εξελίξεις που είχαμε όσον αφορά την Ολύμπια Οδό, την διακοπή της σιδηροδρομικής επικοινωνίας της Ηλείας, οι καθυστερήσεις όσον αφορά το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, θέτουν και τα όρια των δυνατοτήτων της ανάπτυξης, με την προοπτική υπανάπτυξης  του Νομού μας.

Η συνέχιση της κατασκευής της Ολύμπιας Οδού (και ιδιαίτερα στο κομμάτι Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα), η αναβάθμιση του λιμένος του Κατακόλου (εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε, Master Plan, παράκαμψη Άι Γιάννη κ.λ.π.) και της Κυλλήνης, το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι τον Πύργο και Αρχαία Ολυμπία, ο αυτοκινητόδρομος Πύργος – Ολύμπια – Τρίπολη, η αντιμετώπιση των αρδευτικών και υδρευτικών αναγκών του Νομού μας, η επίλυση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, η ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής και Αυτόνομου ΤΕΙ στην Ηλεία, η επέκταση του φυσικού αερίου, η δημιουργία ΒΕΠΕ και η αξιοποίηση της Αρχαίας Ολυμπίας ως φάρος πολιτισμού και αθλητισμού όλης της Περιφέρειας αλλά και όλης της Ελλάδας, είναι κεντρικά ζητήματα που μπορούν να οδηγήσουν την Ηλεία στην ανάπτυξη" είπε στην ομιλία του ο κ. Καφύρας.

Διαβάστε περισσότερα για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΔΩ

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ