Περιφερειακό Συμβούλιο: Όχι υπό προϋποθέσεις στο χαράτσι της ΔΕΗ (video)

Όχι στο χαράτσι της ΔΕΗ υπό προϋποθέσεις αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στη σημερινή συνεδρίαση. Ακόμα συζητήθηκαν σημαντικά θέματα όπως

ο προϋπολογισμός του 2012 για την Περιφέρεια. Εκεί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην δραστική εξοικονόμηση των δαπανών κατά την χρονιά που πέρασε αλλά και στην διαχείριση των οικονομικών δεδομένων της Περιφέρειας υπό το πνεύμα της δυσμενούς  συγκυρίας.

«Διαχειριζόμαστε τις συνέπειες της κρίσης», είπε ο κ. Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2012 παρά το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον θέτει συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτεραιότητες, σαφείς και ρεαλιστικούς στόχους. «Είναι ώρα δύσκολων επιλογών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.    

Ειδικότερα, στα 69,4 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με πηγή προέλευσης τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Το κονδύλι αυτό αναφέρεται στην κάλυψη των λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών με έμφαση στο τμήμα των επενδυτικών δαπανών όπου προβλέπεται ότι θα διατεθούν 43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 εκατ. αποτελούν έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ.

Οι αρχές επί των οποίων στηρίχθηκε η σύνταξη του προϋπολογισμού, όπως ανέφερε ο εισηγητής του, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Γιώργος Γεωργιόπουλος, είναι η ορθολογική διαχείριση των πόρων, η συγκράτηση των δαπανών και η βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Μια καινοτομία που εισάγει ο προϋπολογισμός του 2012 και που πρέπει να σημειωθεί είναι η πρόβλεψη παρακράτησης ποσοστού 20% από το συνολικό ποσόν των επενδυτικών ΚΑΠ ανά Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός, οργάνωση και υλοποίηση των έργων συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου που αφορούν το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Η ευθύνη μας για τον προϋπολογισμό του 2012 έχει δύο σκέλη», σημείωσε ο κ. Γεωργιόπουλος και συνέχισε: «Την ευθύνη της κατάρτισης ενός αξιόπιστου, ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου προϋπολογισμού και την ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη της υλοποίησης και της πιστής του εκτέλεσης».

Παράλληλα με τον προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος και τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίασή του συζήτησε και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους 2011, τόσο στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όσο και ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Η γενική εκτίμηση αναφέρει ότι η πορεία είσπραξης των προϋπολογισθέντων εσόδων είναι ικανοποιητική, παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια που αφορούν τη μεταφορά των μαθητών δίνονται στο τέλος του έτους, ενώ η κατανομή πόρων από τους ΚΑΠ εξελίσσεται ομαλά χωρίς μείωση σε σχέση με τις αντίστοιχες πιστώσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται η προσπάθεια συγκράτησης και εξορθολογισμού των δαπανών, κάτι που επεσήμανε και ο κ. Κατσιφάρας. Για την ακρίβεια στην έκθεση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού υπογραμμίζεται ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των μαθητών, είναι μειωμένες κατά 52%, οι δαπάνες για μισθώματα κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες είναι μειωμένες κατά 20%, ενώ σημαντική είναι και η μείωση των δαπανών για υπερωριακή απασχόληση και για εκτός έδρας μετακινήσεις.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι στην έκθεση γίνεται λόγος και για μια σειρά από δυσκολίες που κυρίως αναφέρονται στην καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην έγκριση Συλλογικών Αποφάσεων έργων, τόσο για τα συνεχιζόμενα έργα των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων όσο και για τα νέα έργα που εντάχθηκαν μέσα στο 2011, αλλά και στη δυστοκία που έχει εμφανιστεί στη χρηματοδότηση από το σύστημα του κεντρικού λογαριασμού του ΕΣΠΑ.  

ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα της επιβολής του ειδικού τέλους στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με εισηγητή τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργιόπουλο.

Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επεσήμανε αρχικά ότι «κάθε οριζόντιο μέτρο είναι εξ ορισμού άδικο» και υπογράμμισε ότι σήμερα μεγάλα τμήματα εργαζομένων διολισθαίνουν στη φτώχεια και αυξάνονται οι ομάδες που υφίστανται τις συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος στα ακίνητα», είπε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Όμως, είμαι αντίθετος με το ‘δεν πληρώνω’, όχι γιατί δεν έχω να πληρώσω αλλά γιατί δεν θέλω, ακόμα κι αν έχω να πληρώσω».

Ο κ. Κατσιφάρας, τέλος, επανέλαβε την θέση του να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, οι σεισμόπληκτοι και οι πυρόπληκτοι, οι εργαζόμενοι στους οποίους δεν καταβάλλονται οι αποδοχές τους, οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, οι μονογονεϊκές οικογένειες και όλοι όσοι ευρίσκονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης. Ταυτόχρονα, να εξαιρεθεί από τη φορολόγηση η πρώτη κατοικία έως του εμβαδού των 120 τ.μ. Ο Περιφερειάρχης, ακόμη, χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την είσπραξη του ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Για το θέμα του ειδικού τέλους, ύστερα από συζήτηση, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο η έκδοση ψηφίσματος στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «οι ασκούμενες φορολογικές πολιτικές οφείλουν πάντοτε να λαμβάνουν υπ’ όψιν την κατάσταση στην οποία ευρίσκονται οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, να συνυπολογίζουν σταθερά την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και να έχουν προοδευτικό χαρακτήρα».   

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε αναλυτικά το Σώμα για τις επαφές που είχε πρόσφατα στις Βρυξέλλες με τους Επιτρόπους Γιοχάννες Χαν, Όλι Ρεν και Μαρία Δαμανάκη καθώς και με ευρωβουλευτές και στελέχη της Κομισιόν.

Πηγή

Δελτίο Τύπου ΠΔΕ - dete.gr

Video


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη