Π.Ε. Ηλείας: Σε ετοιμότητα για ένα δύσκολο χειμώνα

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το Συντονιστικό Όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, λίγο μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου και λίγο πριν ξεκινήσει «δυνατά» ο χειμώνας.

Και γράφουμε «δυνατά» διότι στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, επισήμανε πως αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε αυτή τη λογική ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με την Πολιτική Προστασία, να βρίσκονται σε ετοιμότητα, εστιάζοντας κυρίως στους κινδύνους των πλημμυρών και των κατολισθήσεων, φαινόμενα που μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές έχει γνωρίσει έντονα ο νομός Ηλείας.

Στην συνεδρίαση έγινε ο απολογισμός και η αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου, με συμπέρασμα πως μετά το καταστροφικό 2007 για το νομό, ο δεύτερος πιο «καταστροφικός» χρόνος στην πενταετία αυτή ήταν το 2011, με μεγάλο αριθμό πυρκαγιών και μεγάλη καμένη έκταση.

Ο κ. Καφύρας αναφέρθηκε σε προβλήματα και ελλείψεις που έχουν επισημάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι υπάρχουν. Εστίασε κυρίως στο θέμα των κινδύνων από τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις που μπορούν να προκληθούν και τις συνέπειες που πιθανότατα να υπάρξουν. Για όλους αυτούς τους λόγους τόνισε πως είναι αναγκαίο η  Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, οι δήμοι, το ΣΟΠΠ, τα ΣΤΟ και όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς της Ηλείας  να βρίσκονται σε πολύ υψηλό βαθμό  ετοιμότητας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχει καταγράψει ανά περιοχή τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις των δήμων, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των Δασαρχείων.

Τα προβλήματα εντοπίζονται στην έλλειψη πόρων και χρηματοδοτήσεων, μηχανημάτων και του αναγκαίου εργατικού και επιστημονικού δυναμικού για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών και πλημμυρικών φαινομένων.

Όπως τόνισε ο κ. Καφύρας «από όλους ζητείται να γίνουν παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, κυρίως αγροτοδασικό, στα τεχνικά (γεφύρια κ.λπ.), καθαρισμός κεντρικών και δευτερευόντων αποστραγγιστικών δικτύων, μικρών και μεγάλων χείμαρρων και ποταμών, τάφρων και επεμβάσεις σε πλαγιές πλησίον οδικών δικτύων, καθώς και αντιμετώπιση των κατολισθήσεων, λασπορροών και πτώσεων των καμένων δέντρων και βράχων».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας μίλησε και για τα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό. Όπως είπε ο νομός Ηλείας συνήθως δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν, όσον αφορά τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ