Προτάσεις και επιφυλάξεις Χιόνη για την αξιοποίηση του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Κατάκολο

Το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων συζήτησαν το πρωί της Πέμπτης ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο καθηγητής Οικονομικών

στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Διονύσης Χιόνης. Ο καθηγητής κατέθεσε προτάσεις για την εξασφάλιση και την μεγιστοποίηση των ανταποδοτικών ωφελημάτων που πρέπει να έχει ο νομός από την εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Κατακόλου.

Παράλληλα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του στον κ. Καφύρα και ζήτησε να τις μεταβιβάσει ως ανώτερο θεσμικό όργανο στο υπουργείο που έχει αναλάβει την προκήρυξη. «Με τον τρόπο που διατυπώνονται οι όροι δεν εξασφαλίζεται αυτή τη στιγμή ότι θα υπάρχουν τα κατάλληλα μισθώματα για το νομό Ηλείας» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Χιόνης.

«Το 5% επί των κερδών θα πρέπει να είναι 5% επί του τζίρου γιατί είδαμε και σε άλλες αντίστοιχες διακηρύξεις ότι τα κέρδη είναι μηδενικά. Όλα αυτά θα πρέπει να εξασφαλιστούν όπως και θέσεις εργασίες για το νομό.

Όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα μεγαλύτερο μίσθωμα προκειμένου να λειτουργήσει ανταποδοτικά, διότι αναμφισβήτητα η εξόρυξη θα επηρεάσει τον τουρισμό» συνέχισε ο καθηγητής τονίζοντας ότι όλες οι ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα τώρα που το όλο ζήτημα βρίσκεται στη διαδικασία της προκήρυξης γιατί αργότερα δεν θα υπάρχει η  δυνατότητα να επηρεαστούν οι όροι.  

Ο κ. Καφύρας χαρακτήρισε πολύ σημαντικές αυτές τις προτάσεις και δεσμεύτηκε στον κ. Χιόνη ότι θα τις καταθέσει μαζί με άλλες της ΠΕ τις επόμενες ημέρες. «Είμαστε υποχρεωμένοι σαν τοπικοί φορείς να ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο και όσον αφορά το εργασιακό καθεστώς, την προστασία του περιβάλλοντος και τα κέρδη και να εξασφαλίσουμε τον περιφερειακό φόρο» δήλωσε.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών