Πύργος: Αυτή είναι ανάπλαση του ιστορικού κέντρου

 

Παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο η πρόταση της δημοτικής αρχής - Αλλάζουν θέση τα Μνημεία Εθνικής Αντίστασης και Ηρώων

Τα θέματα προ ημερήσιας διάταξης απασχόλησαν για μια ακόμα φορά επι μακρώ, την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, μεταθέτοντας για συζήτηση μετά τις 9.30 το βράδυ, το σημαντικότερο θέμα της ημερήσιας διάταξης που ήταν η παρουσίαση και έγκριση της πρότασης Αστικής Ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος», «Προστασία του περιβάλλοντος- Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον». Η πρόταση αυτή συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις για την υλοποίηση των στρατηγικών ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων των Κατακόλου- Αρχαίας Ολυμπίας και Μεσολογγίου- Αιτωλικού» και περιλαμβάνει μια σειρά έργων και διευθετήσεων των ήδη υπαρχόντων μνημείων , δικτύου πεζοδρόμων κλπ στο κέντρο του Πύργου ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία και το Επαρχείο και των δρόμων και πεζοδρόμων πέριξ αυτών.

Στόχος της μελέτης είναι η αποκατάσταση του κοινόχρηστου χώρου, η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου, η λειτουργική του αναβάθμιση και η δημιουργία σύγχρονων υποδομών αστικού τύπου.
Βασικές ενότητες της μελέτης είναι η ανακατασκευή των δύο επίπεδων πλατείας και Επαρχείου με φυσικό γκρι γρανίτη, διαμόρφωση των αξόνων προσπελασιμότητας, δημιουργία χώρου υπαίθριων εκδηλώσεων στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το Μνημείο Πεσόντων. Η μελέτη αναδεικνύει την προσπελασιμότητα από το νότιο μέτωπο μέσω της οδού Αγίου Χαραλάμπους και της εγκαταλελειμμένης σκάλας, όπου θα κατασκευαστούν επίπεδα πρασίνου και καταρράκτης.

Η μελέτη προβλέπει ακόμα την εναλλαγή των θέσεων του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης με το Μνημείο Ηρώων, όπου το τελευταίο μεταφέρεται στην ανατολική πλευρά του Επαρχείου, όπου δημιουργείται και ένα μεταλλικο σκίαστρο. Το σύνολο της παρέμβασης συνδιάζεται με άλλες παρεμβάσεις στο συντριβάνι της πλατείας. Το σύνολο της προμήθειας των υλικών θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον και θα συνδυάζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας με φωτισμό led. Όλος ο χώρος καθίσταται λειτουργικός και δίνει νέα υπόσταση στην πλατεία του Πύργου. Επίσης το έργο επιλύει το σοβαρό πρόβλημα της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στα δύο επίπεδα της πλατείας και του Επαρχείου με την δημιουργία χώρων στάθμευσης και ράμπας προσπελασιμότητας. Ακολούθησε συζήτηση και προτάσεις από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στην μαραθώνια χθεσινή συνεδρίαση.

Προ ημερήσιας συζήτηση
Στα θέματα προ ημερήσιας διάταξης, οι επικεφαλής των παρατάξεων έθεσαν μια σειρά θεμάτων στα οποία απάντηση ο δήμαρχος κ. Γαβρίλης Λιατσής. Ο κ. Καράμπελας που μίλησε πρώτος ζήτησε να συγκροτηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα μελετήσει και θα καταθέσει ένα φάκελο με προτάσεις υπόψιν της επιτροπής που θα συγκροτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας στην οποία θα μετέχει και η Πρύτανης του Παν΄/μιου της Πάτρας για την ίδρυση Παν/κών σχολών στην Ηλεία, πρόταση που αποδέχθηκε ο δήμαρχος ο οποίος είπε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την κ. Κυριαζοπούλου. Την ίδια πρόταση είχε καταθέσει και ο κ. Τάκης Αντωνακόπουλος τονίζοντας ότι συμπορεύεται στο θέμα αυτό με την δημοτική αρχή.

Ο κ. Αργυρόπουλος μεταξύ άλλων ζήτησε να μάθει αν θα πληρωθεί η πάγια προκαταβολή στους προέδρους των Τ.Κ, ο κ. Σκαρτσιάρης τόνισε ότι τέλος του μήνα θα δοθούν τα 1000 ευρώ σε κάθε πρόεδρο, αναφέρθηκε ακόμα στην επιστολή του ΤΕΕ για την κατάσταση που επικρατεί στην Πολεοδομία ενώ τόνισε ακόμα ότι δεν έχει δει κανένα έργο τον τελευταίο καιρό να δημοπρατείται στο δήμο Πύργου. Η κ. Άβα Βαγγελάτου μεταξύ άλλων έθεσε το θέμα των σχολικών υποδομών και κυρίως των νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών που είπε ότι είναι σε άθλια χάλια, ο κ. Αθανάσουλας αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία το οποίο χαρακτήρισε πλυντήριο ακραίων ιδεολογιών που λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε να γίνει ιεράρχηση των έργων που θα ενταχθούν στην ΣΑΤΑ σε διαβούλευση με τους προέδρους των χωριών και επίσης αναφέρθηκε στην Πολεοδομία ζητώντας προσωπικό για να μην καταρρεύσει τελείως.
Ελένη Παπαδοπούλου

anaplasi2a

anaplasi3a

anaplasi4a

anaplasi5a

anaplasi6a

 

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ