Πύργος – Βάρδα: Οι "Δεν Πληρώνω" αυξάνονται και πληθύνονται . . .

Οι αντιδράσεις για τα χαράτσια θεριεύουν και «πάνε» και δημοτικό συμβούλιο… Σε δύο περιπτώσεις το θέμα έφτασε είτε με το καλό είτε με το «άγριο» στις αίθουσες των δημοτικών

συμβουλίων στους δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πύργου.

Στον Πύργο τα μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» αφού πρώτα συνεδρίασαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πύργου, «ανέβηκαν» στην κεντρική πλατεία και εμφανίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα.

Εκεί ζήτησαν να ληφθεί σχετική απόφαση για το χαράτσι της ΔΕΗ και να υποστηριχθεί από το Δ.Σ. Αυτό ήταν κάτι που δημιούργησε ένταση. Η πρόταση του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ έτσι όπως αναγνώστηκε από το μέλος του Κινήματος κ. Κυριάκο Μπίστα ανέφερε τα εξής:

Να παρθεί απόφαση κατά του άδικου μέτρου, να απαιτηθεί η ανάκλησή του και  να κληθούν τα νοικοκυριά του Δήμου μας που αδυνατούν ή δεν θέλουν, να μην πληρώσουν.

Να δηλωθεί επίσης από το δημοτικό συμβούλιο, ότι θα μπει μπροστάρης ώστε να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι συνδημότη μας, κινητοποιώντας τους πολίτες και τους  μαζικούς φορείς ενάντια σε όποια τέτοια προσπάθεια επιχειρηθεί από αρμόδιο συνεργείο της ΔΕΗ.

Να συμβάλλετε στηρίζοντας έμπρακτα και ακολουθώντας το παράδειγμα των δήμων που δεσμεύονται να αποτρέψουν τη διακοπή ρεύματος σε σπίτια δημοτών που δεν πληρώνουν το φόρο και παράλληλα οργανώνουν ομάδες στήριξης (νομική προστασία – μαζικές προσφυγές – ομάδες επανασύνδεσης).

Στο πλαίσιο της παραπάνω απόφασης να κληθούν οι δημότες να πληρώσουν σε ΑΤΜ τράπεζας που έχουν δυνατότητα (εφόσον μπορούν) το μέρος του λογαριασμού που αντιστοιχεί σε όλα πλην του πρόσφατου χαρατσιού, και το απόκομμα του λογαριασμού να κατατεθεί στην νομική υπηρεσία του Δήμου η οποία θα αναλάβει την μαζική προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια, για την ακύρωση του απεχθούς αυτού μέτρου.

Να συμβάλλεται στην πλατιά ενημέρωση των δημοτών για το συγκεκριμένο θέμα με όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν (δημοτικός και τοπικός τύπος, ντουντούκα, ανακοίνωση που να μοιραστεί από αρμόδια συνεργεία υπαλλήλων του δήμου, ταχυδρομικές επιστολές κ.α.).

Ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος τόνισε πως θεωρεί το χαράτσι της ΔΕΗ άδικο ως μέτρο, όμως δεν δέχεται την ισοπεδωτική λογική να μην πληρώνουν οι έχοντες, ούτε ο δήμος μπορεί να προτρέπει τον κόσμο να μην πληρώνει τίποτα όταν μάλιστα η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Έτσι πρότεινε και ψηφίστηκε να χαρακτηρίσει το ΔΣ,  το μέτρο άδικο και ο δήμος να σταθεί κοντά σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το «χαράτσι» και με οποιοδήποτε τρόπο να παρεμποδίσει να κοπεί το ρεύμα σε όσους δεν μπόρεσαν να το πληρώσουν επειδή δεν είχαν. Ο διαχωρισμός αυτός προκάλεσε την οργή πολλών παρευρισκομένων από το κίνημα που τόνισαν ότι δεν θα γίνουν επαίτες να έρθουν όταν τους κόψουν το ρεύμα να ζητήσουν τη στήριξη του δήμου.

Το μέτωπο του κινήματος «Δεν Πληρώνω τα χαράτσια» φουντώνει όλο και περισσότερο και στη Βουπρασία. Με επίκεντρο τη Βάρδα την περασμένη Τρίτη με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάρδας στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην δημαρχείου της πόλης, πραγματοποιήθηκε  ενημέρωση από τα μέλη του κινήματος σχετικά με το χαράτσι στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η.

Το θέμα συζητήθηκε και εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και από δημοτικούς συμβούλους επισημάνθηκε η αδυναμία που έχουν αρκετοί πολίτες να πληρώσουν το χαράτσι. Ο δήμος θα εξετάσει την πρόταση που κατατέθηκε στο ΔΣ για την παροχή νομικής υποστήριξης στους πολίτες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα σε περίπτωση που αρνηθούν να πληρώσουν το χαράτσι.

* Φωτογραφία από τη Βάρδα - Φωτογραφίο Ανδρέας και Τάκης Παναγόπουλος

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών