Συνέντευξη Τύπου Καφύρα για τις καταστροφές

Συνέντευξη Τύπου για τις καταστροφές στον Ηλειακό Κάμπο παραχώρησε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας. Μίλησε για τις κινήσεις της Π.Ε. Ηλείας,

και τις αποζημιώσεις που θα ζητήσει η Ηλεία για τις καταστροφές.

"Γνωρίζουμε όλοι τις καταστροφές οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή του Κάμπου, κυρίως στην περιοχή του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, που παρατηρήθηκαν έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι και ανεμοστρόβιλοι, χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και τις συνακόλουθες ζημιές σε κτίσματα, επιχειρήσεις, αγροτικές καλλιέργειες, εγκαταστάσεις και σε έργα υποδομής.

Πιστεύουμε σαν Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, σε συνεργασία με τον Δήμο, το ΓΟΕΒ και τον ΤΟΕΒ, ότι βρεθήκαμε κοντά στα προβλήματα και στο μέτρο του δυνατού κάναμε ανακουφιστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση κυρίως των πλημμυρικών φαινομένων. Οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας παρενέβησαν αλλά και μηχανήματα στάλθηκαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Όπως ανακοίνωσα χθες, στάλθηκαν συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας από μηχανικούς και γεωπόνους για την πρώτη εκτίμηση των καταστροφών. Η περιοχή από πλευράς αγροτικών ζημιών καλύπτεται και από αύριο Γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα έρθουν για να εκτιμήσουν τις ζημιές.

Θα ζητήσουμε από τον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης να συγκεντρώσει αιτήσεις των κατοίκων για τις υπόλοιπες ζημιές και να συγκεντρωθούν σε γρήγορο διάστημα ώστε αναλόγως το μέγεθος και την έκταση τους, να προχωρήσουμε σε αναγκαίες αποφάσεις για την περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και σε κτίσματα, οικίες, καταστήματα και στις υποδομές, θα ζητήσουμε τις ανάλογες αποζημιώσεις για την ενίσχυση των πληγέντων αλλά και την αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών.

Τώρα, όσον αφορά δύο θέματα :
•    Για τα πλημμυρικά φαινόμενα του Κάμπου των Λεχαινών και της Αρετής, είναι δεδομένο ότι πρέπει να υλοποιηθεί η παλαιότερη μελέτη αποστράγγισης της με την κατασκευή αντλιοστασίου, ώστε να αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα.
•    Το έργο για τη Λίμνη του Κοτυχίου. Εδώ υπάρχουν δύο θέματα :

o    Πιστεύουμε ότι έργο που έχει γίνει για την προστασία της λίμνης είναι σωστό και λειτουργικό, για την προστασία της λίμνης και όχι για την αποστράγγιση της ευρύτερης περιοχής, για την οποία χρειάζεται όπως ανέφερα ειδική μελέτη και έργο.

o    Για το θέμα της αμμολωρίδας της λίμνης, τον λεγόμενο Λούρο Κοτυχίου, είναι περιοχή που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών επειδή αφορά τον αιγιαλό. Είναι περιοχή που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar και για την ευρύτερη περιοχή Κοτυχίου Στροφυλιάς υπεύθυνος είναι ο Φορέας Διαχείρισης. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν εκεί πρέπει να γίνουν με προσοχή, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμεθα ώστε να ανατεθεί η μελέτη για αυτό το έργο και να δρομολογηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις".

Πηγή

Δελτίο Τύπου Π.Ε. Ηλείας
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ