Συνεδριάζει το ΔΣ Πύργου για τη θεομηνία - Τι εισηγήθηκε ο δήμαρχος

Σε ήρεμο κλίμα διεξάγεται η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου με αφορμή την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της θεομηνίας. Δείτε τι εισηγήθηκε ο δήμαρχος

Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος.

"Αυτό που ζήσαμε το βράδυ της Κυριακής ήταν πράγματι ένα πρωτοφανές γεγονός. Επειδή πολλές φορές χρησιμοποιούμε με μεγάλη ευκολία διάφορες υπερβολές, θέλω να σημειώσω ότι ο χαρακτηρισμός του συγκεκριμένου φαινομένου ως πρωτοφανούς είναι απολύτως κυριολεκτικός.

Οι μετεωρολόγοι χαρακτηρίζουν τις βροχές ασθενείς όταν η βροχόπτωση φτάνει τα 2 χιλιοστά ανά ώρα, μέτριες όταν κυμαίνεται από 2 έως 6 χιλιοστά ανά ώρα και ισχυρές. όταν ξεπερνάει τα 6 χιλιοστά. Εδώ τα βροχόμετρα μέτρησαν  67,8 χιλιοστά! Και ισχύει αυτό που έχω ξαναπεί, ότι δηλαδή τέτοιας έντασης φαινόμενο δεν έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε στην περιοχή μας.

Θα μπορούσαμε να έχουμε περιοριορίσει το μέγεθος των συνεπειών; Ασφαλώς, ναι! Υπό την προϋπόθεση ότι πέντε χρόνια τώρα η πολιτεία θα μας είχε εισακούσει και θα μας είχε διαθέσει τα κονδύλια του Ταμείου Μολυβιάτη για αντιπλημμυρικά έργα όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει.

Αυτό είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει έτσι, πρέπει να το θέσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να δείξουμε ότι σήμερα το κόστος των καταστροφών θα ήταν σαφώς μικρότερο, ίσως και αμελητέο, αν είχαν γίνει τα έργα αυτά, όπως για παράδειγμα το έργο που κάναμε στο Λάπατο. Τρέμω στη σκέψη και μόνο να μην είχαμε κάνει αυτό το έργο, τι θα είχε συμβεί σήμερα στο Λάπατο.

Η προετοιμασία του δήμου
Θέλω να τονίσω εδώ ότι εμείς μέχρι το Σάββατο είχαμε κάνει αυτό που έπρεπε και μάλιστα χωρίς καμιά ιδιαίτερη οικονομική ενίσχυση από την Πολιτική Προστασία. Οι υπηρεσίες του δήμου και της ΔΕΥΑΠ έχουν καθημερινά στο πρόγραμμά τους την απόφραξη και τον καθαρισμό των φρεατίων. Είναι μια δουλειά που ο δήμος την κάνει με τον αυτόματο πιλότο, δεν τη διαφημίζει, δεν έχει λόγο να τη διαφημίσει, φρονίζει γι’ αυτούς τους καθαρισμούς, όπως φροντίζει να έχει νερό η πόλη, να μαζεύονται τα σκουπίδια, να λειτουργούν οι υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται οι δημότες κ.ο.κ.

Επομένως, το αποχετευτικό σύστημα της πόλης λειτούργησε όπως αναμενόταν, εξάντλησε τις δυνατότητές του. Πέρα από το ότι χρειάζονται οπωσδήποτε τα έργα που προανέφερα, το πρόβλημα έγκειται κυρίως στην παροχέτευση του νερού από τους περιμετρικούς αγωγούς. Αυτό φάνηκε τόσο στην περίπτωση του νοσοκομείου όσο και στις εργατικές κατοικίες και στον Ροφιά.

Αλλά με έναν υπερχρεωμένο ΓΟΕΒ, που αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και το προσωπικό του, όση προθυμία και αν δείχνει, μην περιμένουμε ότι θα λυθεί έτσι εύκολα. Σας θυμίζω ότι πρόπερσι εμείς διαθέσαμε 150.000 ευρώ για καθαρισμούς σε τάφρους του ΓΟΕΒ, γιατί αδυνατούσε να τους καθαρίσει ο οργανισμός.

Η κινητοποίηση του δήμου
Επειδή άκουσα διάφορα περί δήθεν απουσίας ή ανυπαρξίας των υπηρεσιών του δήμου, ας ξεκαθαρίσουμε ότι ο μηχανισμός του δήμου ήταν ο πρώτος που ενεργοποιήθηκε, από την πρώτη κιόλας ώρα της βροχής. Εμείς και η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρεθήκαμε στους δρόμους από την πρώτη στιγμή.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παναγόπουλος σήμανε συναγερμό στις 12:30 τη νύχτα και το Τμήμα Πολιτιστικής Προστασίας εγκαταστάθηκε στο δημαρχείο από εκείνη την ώρα και παρέμεινε εκεί όλη τη νύχτα. Εγώ, ευρισκόμενος εκτός Ηλείας, ειδοποιήθηκα αμέσως και επέστρεψα στην πόλη στις 3 το πρωί. Όλη τη νύχτα τα στελέχη του δήμου βρίσκονταν σε διάφορα σημεία της πόλης για να συντρέξουν τους δημότες μας που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Με το πρώτο φως της ημέρας, η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και η ΔΕΥΑΠ έβγαλαν στους δρόμους τα μηχανήματά τους και άρχισαν να παρεμβαίνουν σε εκείνες τις περιοχές της πόλης και τις τοπικές κοινότητες, που εμφανίζονταν τα μεγάλα προβλήματα: εργατικές κατοικίες, οδός Πατρών & Υψηλάντου, Ροφιά, Αλφειός, Σαλμώνη, Βρβάσαινα κ.α. Στο μεταξύ ρίξαμε στη μάχη με το νερό και μισθωμένα μηχανήματα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όσο ήταν δυνατόν καλύτερα το πρόβλημα.

Επισημαίνω ότι αν δεν υπήρχε αυτή κινητοποίηση, αν δεν υπήρχε ο πλήρης συντονισμός με τα σωστικά συνεργεία της Π.Υ και της ΕΜΑΚ, σήμερα δεν θα θρηνούσαμε ένα, αλλά πολλά θύματα.  

Πού βρισκόμαστε σήμερα
Αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε τις άμεσες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται με πρώτο στόχο την αποκατάσταση της προσβασιμότητας και την αποτροπή κινδύνων από τις κατολισθήσεις.
Ταυτόχρονα δίνουμε μια μεγάλη μάχη για την καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα.

Έχουμε άριστη συνεργασία με την ΥΑΣ, τα κλιμάκια της οποίας υποβοηθούνται από τους δικούς μας τεχνικούς για την καταγραφή των ζημιών στις υποδομές. Έχουμε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για την καταγραφλή των ζημιών που υπέστησαν οι οικοσκευές καθώς και τα μηχανήματα και τα εμπορεύματα των επιχειρήσεων και ικανοποιούμε ανά ημέρα το 80% των αιτημάτων που μας υποβάλλονται.

Είμαστε σε επαφή με τις ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Φροντίζουμε για τη διαμονή και παρέχουμε τρόφιμα και νερό σε οικογένειες που δεν έχουν κατορθώσει να επανέλθουν σε έναν κάπως ανεκτό ρυθμό ζωής. Έχουμε μια ειδική τηλεφωνική γραμμή μέσω της οποίας εξυπηρτούμε τους δημότες και τους κατευθύνουμε για την επίλυση κάθε προβλήματος που σχετίζεται με τις πλημμύρες.

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μας παρείχε έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των πληγέντων. Αντίστοιχο αίτημα έχουμε υποβάλλει και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι κύριοι στόχοι μας
Επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας σε δύο κύριους στόχους: στην άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου και στην κήρυξη του δήμου μας ως θεομηνιόπληκτου. Δουλεύουμε με σοβαρότητα, χωρίς υπερβολές που ενέχουν τον κίνδυνο να ακυρώσουν το αίτημά μας, συγκεντρώνουμε τα στοιχεία και σε λίγες ημέρες θα είμαστε σε θέση να τεκμηριώσουμε το αίτημά μας.

Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα αναγνωρίσει το πρόβλημα σε όλη την έκτασή του και έτσι (με την κήρυξη δηλαδή του δήμου ως θεομηνιόπληκτου) θα μπορέσουμενα προβούμε στην πλήρη αποκατάσταση των υποδομών (οδικό, υδρευτικό, αποχετευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο) και στη στήριξη και ενίσχυση των συμπολιτών που υπέστησαν ζημιές στις κατοικίες, τις επαγγελματικές στέγες, την αγροτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Το ξαναείπα, θα το πω και σήμερα: Το μέγεθος των ζημιών είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που αρχικά είχαμε ελπίσει ότι θα είναι. Αυτή τη στιγμή φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 600 οι αιτήσεις των δημοτών και σχεδόν όλες είναι βάσιμες. Παντού συναντάμε προβλήματα.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων χρειαζόμαστε τη συνεργασία και τη βοήθεια όλων σας. Στην επιτροπή του δήμου, στην οποία μετέχουμε εγώ και οι αντιδήμαρχοι, προτείνω να συμμετέχουν οι επικεφαλής των δημοτικών πααρατάξεων και οι πρόεδροι του ΤΕΕ και του ΕΒΕ. Σας ζητώ να βαδίσουμε μαζί αυτή τη δύσκολη ώρα για το δήμο και τους συμπολίτες μας για να διεκδικήσουμε προγράμματα για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση του δήμου μας.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών