Το Κατάκολο στο επίκεντρο του ΔΣ Πύργου

Οι προοπτικές του λιμένα Κατακόλου απασχόλησαν το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Πύργου, μετά από αίτημα που κατέθεσαν τρεις από τις τέσσερις παρατάξεις.

 Όλες οι πλευρές έθεσαν διαφορετικές παραμέτρους του θέματος στοχεύοντας όμως στη σημασία που έχει το Κατάκολο για την τοπική οικονομία.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι για τη δυναμική του λιμανιού. Η κίνηση των επιβατών μέσα σε τέσσερα χρόνια (2006 - 2010) αυξήθηκε κατά 47%, ενώ η τελική πρόβλεψη για το 2011, είναι 420 πλοία και συνολικά 970.000 επισκέπτες και πληρώματα. Αναφορικά για τις προβλέψεις του 2012 οι προγραμματισμένες αφίξεις αναφέρουν 334 πλοία και 700.000 επιβάτες, ενώ πολλές εταιρείες ακόμη υπολείπονται να δώσουν τις αφίξεις τους.

Στην τιμολογιακή πολιτική έχουν δοθεί τέτοια κίνητρα ώστε να έρθουν στο λιμάνι περισσότερα πλοία, με τη διαχείριση να βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Τα έργα που προβλέπονται είναι τα εξής:

Προγραμματικό σχέδιο (Μaster Plan): Εγκρίθηκε από την ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδίου Ανάπτυξης Λιμένων) το τμήμα των λιμενικών έργων. Αναμένεται η έγκριση των χωροταξικών επεμβάσεων στο χερσαίο χώρο.

Επέκταση προσήνεμου μόλου κατά 150 μέτρα: Ανατίθενται οι γεωτεχνικές μελέτες καθώς και οι οριστικές μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης.

Κατασκευή νέας νησίδας πρόσδεσης στον κεντρικό προβλήτα: Ανατίθενται οι γεωτεχνικές μελέτες καθώς και οι οριστικές μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης.

Νέος προβλήτας 350 μέτρων: Τεράστιο έργο, που θα δώσει μεγάλη ώθηση στο λιμάνι. Ανατίθεται η προμελέτη.

Ανάπλαση χερσαίου χώρου απέναντι από τον κεντρικό προβλήτα: Έχει προενταχθεί στο ΠΕΠ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Αναμένεται από τον ΕΟΤ η αδειοδότηση για να ενταχθεί οριστικά.

Επέκταση προκυμαίας κατά 7 μέτρα και μικρός προσήνεμος μόλος στην «Ξέρα»: Έχει ανατεθεί η μελέτη (προϋπολογισμός μελέτης 40.000 ευρώ – ανατέθηκε με 8.000 ευρώ).

Ακόμα έχουν δρομολογηθεί αναπλάσεις και παρεμβάσεις στον χερσαίο χώρο με την προένταξη στο ΠΕΠ του έργου  «Ανάπλασης χερσαίου χώρου Κατακόλου» (επίκειται η ολοκλήρωση των μελετών, η έκδοση των σχετικών αδειών και η οριστική ένταξη στο ΠΕΠ με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ).

Ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος πέρα από στοιχεία που παρέθεσε χαρακτήρισε το Κατάκολο ως ένα ασφαλές λιμάνι, αναφερόμενος στο περιστατικό με το κρουαζιερόπλοιο MARINA στο λιμάνι της Πάτρας. «Στο MARINA, στο πρώτο κρουαζιερόπλοιο που έφτασε στην Πάτρα, μερικοί από τους χιλιάδες μετανάστες που συνωστίζονται γύρω από το λιμάνι, ανέβηκαν λαθραία στο καράβι και επί ώρες έγινε αστυνομική επιχείρηση για να τους βρουν και να τους κατεβάσουν. Τα πατρινά ΜΜΕ είχαν τους δικούς τους λόγους να το αποσιωπήσουν. Εμείς ποιους λόγους έχουμε για να κάνουμε το ίδιο; Αν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο εδώ, θα μας είχαν στήσει στα 6 βήματα » και τόνισε ότι «ουδέποτε έχει συμβεί το παραμικρό σε βάρος κάποιου τουρίστα, από τα εκατομμύρια που έχουν φτάσει εδώ τα τελευταία χρόνια».

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών