Το ψήφισμα των φορεών για το Τελωνείο Κατακόλου

Εκδόθηκε σήμερα το ψήφισμα που αποφασίστηκε στη σύσκεψη των τοπικών φορέων την περασμένη Παρασκευή στο μικρό συνεδριακό του διοικητηρίου της Π.Ε. Ηλείας για το Τελωνείο Κατακόλου.

Αυτό αναφέρει τα εξής:

"Όλοι εμείς οι φορείς της Ηλείας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012, στον Πύργο, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαρ. Καφύρα, του Δήμαρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου και του Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστα Νικολούτσου, με θέμα «Τελωνείο Κατακόλου – Διακοπή λειτουργίας – Επιπτώσεις».

ΕΚΤΙΜΗΣΑΜΕ
Τη σημασία της λειτουργίας του Τελωνείου Κατακόλου και τον ρόλο που διαδραματίζει, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής ζωής και ειδικότερα αυτόν του τουρισμού της κρουαζιέρας, διότι καταπλέουν  πάνω από 400 κρουαζιερόπλοια με 1.000.000 επισκέπτες (800.000 τουρίστες και 250.000 πλήρωμα), οι οποίοι αποδίδουν στην εθνική οικονομία πάνω από 60.000.000€ ενισχύοντας τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.
Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία , με την οικονομική κρίση σε έξαρση , απαιτείται να μην δυναμιτίζονται οικονομικές δραστηριότητες όπως αυτή της κρουαζιέρας διοτι δεν πλήττεται μονο η τοπική οικονομία αλλα και η οικονομία της Ελλάδας.

Το λιμάνι χωρίς Τελωνείο ή με κάποιους επισκέπτες τελωνειακούς-κλιμάκια δεν μπορεί να λειτουργήσει για τα  κρουαζιερόπλοια (που  πολλές φορές είναι  περισσότερα του ενός  ταυτόγχρονα) τα οποία για  να εξυπηρετηθούν απαιτείται  ένα Τελωνείο που θα έχει μόνιμη έδρα στο Κατάκολο.

Είναι παραλογισμός τουλάχιστον, αν όχι σχέδιο που χτυπάει απροκάλυπτα το μέλλον και την ανάπτυξη της Ηλείας και μάλλον εξυπηρετεί  συμφέροντα άλλων κέντρων που θέλουν να πάρουν την κρουαζιέρα από την Ηλεία και να την μεταφέρουν σε άλλα λιμάνια, τώρα μάλιστα που προωθούνται έργα στο Κατάκολο μετά την έγκριση του Master Plan, (  ανάπλαση  του χερσαίου χώρου του λιμένος - Βελτίωση λιμενικών υποδομών ύψους-Σύνδεση Πύργου – Κατακόλου με Εθνική οδό, ύψους-Βελτίωση μαρίνας κ.λπ.) και τώρα που  γίνεται προσπάθεια το λιμάνι να λειτουργήσει και ως home port (λιμάνι αφετηρίας και κατάληξης κρουαζιέρας).

Χωρίς Τελωνείο Κατακόλου δεν υπάρχει κρουαζιέρα στο Κατάκολο και  σημαίνει διακοπή της επίσκεψης των τουριστών στην περιοχή μας, όπως άλλωστε το πιστοποιούν και οι θέσεις των εταιρειών της κρουαζιέρας που μιλάνε ανοιχτά για διακοπή της επίσκεψης στο λιμάνι των κρουαζιερόπλοιων.     

Την απόφαση της διακοπής λειτουργίας του Τελωνείου Κατακόλου την θεωρούμε  εχθρική ενέργεια κατά του Νομού μας, ενέργεια που μας πλήττει άμεσα και μας καταδικάζει,  δεν τη δεχόμαστε και  

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

Την άμεση ανάκληση της απόφασης για την διακοπή της λειτουργίας του τελωνείου Κατάκολου, την συνέχιση αλλά και αναβάθμιση της λειτουργίας του.
Ανάκληση της απόφασης, άμεσα, χωρίς μεσοβέζικες αποφάσεις περί λειτουργίας κλιμακίου στο Κατάκολο, όπου πρέπει να είναι και έδρα του Τελωνείου και που δεν αντιστρατεύεται την ανάγκη λειτουργίας του Τελωνείου της Κυλλήνης.
 
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την παράδοση του ψηφίσματος με επίσκεψη όλων των πολιτικών εκπροσώπων (Βουλευτών, Δημάρχων, Περιφέρειας, Φορέων) τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, και την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Σε περίπτωση μη ικανοποίησης και αρνητικής  εξέλιξης των αιτημάτων μας, αποφασίσαμε την  κλιμάκωση των αντιδράσεων


ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

    Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ       Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
               ΗΛΕΙΑΣ                         ΠΥΡΓΟΥ             ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

          ΧΑΡ. ΚΑΦΥΡΑΣ       Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ         Κ. ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ


Στην σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρας, του Δημάρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου και του  Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσου, που συγκάλεσαν την σύσκεψη και :
•    ο Μητροπολίτης Ηλείας κκ Γερμανός, οι Βουλευτές Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Τάκης Αντωνακόπουλος και Μιχάλης Κατρίνης, της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας (ενώ συμπαράσταση στα αιτήματα εκδήλωσαν ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ.  Κουτσούκος, ο Γιώργος Κοντογιάννης  της Δημοκρατικής Συμμαχίας και η Δ. Αυγερινοπούλου της Ν.Δ) , ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας , οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πύργου , Ολυμπίας , Κατακόλου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος , ο πρώην δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, η Ομοσπονδία Παραγωγικών τάξεων, ο Εμπορικός Σύλλογος Κατακόλου,  το Εργατικό Κέντρο Πύργου, το Σωματείο Ταξί Πύργου, το Σωματείο Τουριστικών Λεωφορείων, η ΗΛΕΙΑΚΗ  Α.Ε,  ο Σύλλογος φιλοπρόοδων Πυργίων «Ο Άγιος Χαράλαμπος» και δεκάδες πολίτες της περιοχής".

Πηγή

Δελτίο Τύπου Π.Ε. Ηλείας
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ