Ηλεία: "Χάθηκαν" 4500 ψηφοφόροι από το 2012

Λιγότεροι εκλογείς και εκλογικά τμήματα στην Ηλεία

Επιμέλεια Γιάννης Σπυρούνης

Για όλες τις οργανωτικές λεπτομέρειες των Βουλευτικών Εκλογών της 25ης Ιανουαρίου στην Ηλεία, μίλησαν οι υπεύθυνοι των αρμοδίων τμημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Αποκάλυψαν πως ο αριθμός των εκλογέων μειώθηκε κατά 4500 και μαζί τους μειώθηκαν και τα εκλογικά τμήματα στο νομό. Όλα τα τμήματα είναι έτοιμα για τη μεγάλη μάχη των εκλογών και ήδη

Μειώθηκαν οι ψηφοφόροι στην Ηλεία
Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοικητικού και Οικονομικού, Βασίλης Αλεξόπουλος, στάθηκε στους αριθμούς των εκλογών όπου αποκάλυψε πως τα εκλογικά τμήματα στην Ηλεία σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα είναι μειωμένα κατά 28, δηλαδή σε 386 από 414 στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, ενώ και ο αριθμός των εκλογέων θα είναι μειωμένος κατά 4504. Στις εκλογές αυτές έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στην Ηλεία 173 χιλιάδες και ένας ψηφοφόροι. Ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες των φετινών εκλογών λέγοντας πως η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε εν μέσω αργιών και εορτών και τόνισε πως δώδεκα ημέρες πριν από τις εκλογές έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες από το Νόμο εργασίες για τη διενέργεια των εκλογών.  Η προετοιμασία του εκλογικού υλικού που είναι απαραίτητο για τις εκλογές έχει γίνει με τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων, την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, τα βιβλία ψηφοφορίας, κλπ. Ο κ. Αλεξόπουλος τόνισε πως οι γενικές βουλευτικές εκλογές της 25-1-2015 θα διεξαχθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά την  Ε΄ Αναθεώρηση του έτους 2014 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν έως και τις 31-10-2014. Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς της Ηλείας ανέρχονται σε 173.001 και έχουν κατανεμηθεί σε 386 εκλογικά τμήματα. Οι γυναίκες είναι 87.179 και οι άνδρες 85.822. Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς της Ηλείας  στις εκλογές του 2012 ανέρχονταν σε 177.505 και είχαν κατανεμηθεί σε 414 εκλογικά τμήματα. Υπάρχουν 4.504 λιγότεροι εκλογείς σε σχέση με τις εκλογές του έτους 2012 και 28 λιγότερα εκλογικά τμήματα. Σε σχέση δε με τις εκλογές του έτους 2009 υπάρχουν 10.442 λιγότεροι εκλογείς καθόσον οι εγγεγραμμένοι εκλογείς ήσαν 183.443.  Κάθε τοπική κοινότητα δήμου αποτελεί ξεχωριστό εκλογικό τμήμα. Τα εκλογικά τμήματα είναι μειωμένα επειδή πέραν του ότι υπάρχουν λιγότεροι εκλογείς και επειδή έχουν κατανεμηθεί σε αυτά μέχρι 650 εκλογείς ενώ στις αντίστοιχες εκλογές του 2012 ήσαν 600.  Επί πλέον και σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν στην Ηλεία 188 ειδικοί εκλογείς (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί), συνδυασμούς της Ηλείας.

ekloges ilia

Τμήματα ετεροδημοτών
Στην Ηλεία συστάθηκε ένα μικτό εκλογικό τμήμα αποτελούμενο από ετεροδημότες άλλων εκλογικών περιφερειών οι οποίοι θα ψηφίσουν συνδυασμούς των εκλογικών τους περιφερειών. Το σύνολο αυτών των ετεροδημοτών ανέρχεται σε 109. Θα ψηφίσουν δε στο 4ο Λύκειο Πύργου ( αίθουσα Ε΄) πλησίον του ΤΕΙ. Οι ετεροδημότες αυτοί προέρχονται από τις παρακάτω εκλογικές περιφέρειες: Α΄ Αθηνών 38, Β΄ Αθηνών 53, Αιτωλοακαρνανία 3, Άρτα 3, Ιωάννινα 4, Κεφαλληνία 2, Μεσσηνία 2, Πρέβεζα 4. Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν 4.116 Ηλείοι εκλογείς συνδυασμούς της Ηλείας, στον τόπο διαμονής τους ως παρακάτω: Αθήνα  3.772, Πειραιάς 183, Ημαθία 7, Θεσσαλονίκη 79, Πέλλα 5, Σέρρες 3, Χαλκιδική 1, Αχαΐα 63, Ζάκυνθος 1, Κεφαλληνία 2. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει 3.930 ετεροδημότες. Οι Ηλείοι ετεροδημότες στην Αθήνα θα ψηφίσουν στο 5ο Γενικό Λύκειο Αιγάλεω (Σουλίου και Πελοποννήσου) σε 7 Ε.Τ. και στον Πειραιά (σε 1 ε.τ.) στο 28ο Δημοτικό Σχολείο ( Σανταρόζα 4).  Στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, πριν το όνομα κάθε ετεροδημότη, υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς απαγορεύεται να ψηφίσουν στο Δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Για τον υπολογισμό των πραγματικά εγγεγραμμένων κάθε κοινού εκλογικού τμήματος, αφαιρούνται οι ετεροδημότες και θεωρούνται εγγεγραμμένοι μόνο όσοι δεν φέρουν την ένδειξη Ε πριν το όνομά τους.

Την Κυριακή τα ψηφοδέλτια, την Πέμπτη η αποστολή του υλικού στους δήμους
Ο υπεύθυνος Γραφείου Εκλογών Κώστας Μπουγάς μίλησε για τους οργανωτικούς ρυθμούς των εκλογών. Ανέφερε πως την Κυριακή αναμένεται να παραλειφθεί ο κύριος όγκος των ψηφοδελτίων, ενώ είναι όλα έτοιμα για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Μετά την χθεσινή ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου (καταληκτική ημερομηνία παράδοσης από τα κόμματα 16/01), αναμένεται να γίνει η παραλαβή των ψηφοδελτίων. Τα γίνει η κατανομή τους στους σάκους και το υλικό θα παραληφθεί από τους δήμους και 210.000 ψηφοδέλτια ανά κόμμα αναμένεται να φτάσουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Έχει υπάρξει επικοινωνία με τους δημάρχους της Ηλείας, οι οποίοι έχουν ελέγξει την καταλληλότητα και την προσβασιμότητα των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειάς τους

Ομαλά και γρήγορά η ροή των αποτελεσμάτων
Ειδικά για τα αποτελέσματα των εκλογών μίλησε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής, Παρασκευάς Λυκουργιώτης, ο οποίος επισήμανε πως οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου, αποτελούν πιλοτικές περιφέρειες όπου η μετάδοση των αποτελεσμάτων προς το Υπουργείο Εσωτερικών θα γίνεται αυτοματοποιημένα μέσω του πληροφοριακού συστήματος και όχι με τον κλασσικό τρόπο μέσω τηλεφώνου. Ήταν μια διαδικασία που κρίθηκε επιτυχημένη στις προηγούμενες εκλογές και έτσι θα επαναληφθεί. Ωστόσο η ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος θα γίνει και φέτος χρήση της κινητής τηλεφωνίας, όπου εκλογικοί αντιπρόσωποι σε 86 εκλογικά τμήματα της Ηλείας θα αποστείλουν τα αποτελέσματα με SMS.

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών